Hírek
2020. Február 05. 18:27, szerda | PR
Vitaminpótlás tél végén

A téli időszak mindannyiunk számára nagy kihívást jelent a vitaminpótlás terén. Hogyan tudjuk természetes forrásból pótolni a hiányzó vitaminokat?
Az egészséges táplálkozás télen talán még fontosabb, mint az év más időszakaiban. Ha odafigyelsz arra, hogy milyen ételeket eszel, akkor már az étkezéssel tudod pótolni a szervezeted számára szükséges vitaminokat.
Zöldség, gyümölcs, saláták télen
Télen nem egy jó saláta az első gondolatod, amikor megéhezel, de törekedj rá, hogy egy étkezés során mindig fogyassz valamilyen nyers zöldséget. Köretként is tökéletes választás egy ízletes saláta színes zöldségekből, olívaolajjal meglocsolva.
Vannak olyan zöldségek, amelyek megfőzve is megtartják ásványianyag tartalmuk jelentős részét. Ilyen például a spenót. A spenót A, K és C-vitaminból tartalmazza a legtöbbet, emellett különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és folsavban. A bébispenótot nyersen is fogyaszthatod, készülhet belőle például egy finom spenót saláta naranccsal és dióval.
Ha mégsem eszel rendszeresen nyers zöldséget, akkor a megfelelő vitaminpótláshoz gyümölcsöt érdemes fogyasztani. A gyümölcsevéshez ráadásul asztalhoz sem kell ülni, egy almát útközben is el tudsz rágcsálni.
Savanyúságok
Télen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a savanyúság fogyasztására is. A savanyú káposztának kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, a cékla pedig a vas egyik természetes forrása.
D-vitamin
A fényhiány miatt a D-vitamint is pótolni kell, mert a D-vitamin hiány számos betegséghez vezethet. Ha nem cseppeket vagy tablettát szeretnél szedni, akkor télen egyél több tojássárgáját, tőkehalmájat friss pirítóssal, vagy lazacot. A halakban ráadásul kitűnő omega-3 zsírsav források, amely szintén fontos szervezetünk számára.
Ha közeleg a tavasz
Az első hóvirágokkal megjelennek az első olyan alapanyagok is a piacokon, amelyekkel könnyebb és élvezetesebb is a vitaminpótlás. Az első ilyen tavaszi hírmondó a medvehagyma, amelyet megfigyelések szerint a téli álmukból ébredő medvék is nagy mennyiségben fogyasztanak. A medvehagyma nagyszerű C-vitamin forrás, ezen kívül A- és B3-vitamint is tartalmaz, segíti az emésztést és megvéd a kórokozóktól.
Sokféle finomság készíthető ebből a zsenge tavaszi növényből; medvehagyma leves, medvehagyma pesto, medvehagymás pogácsa, de ha csak friss vízzel lemosod és egy friss vajas zsemlére ráteszed, akkor is imádni fogod.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 30. 14:55, hétfő | PR
Összefogás a fővárossal a klímasemlegesség jegyében
az együttműködés célja a fenntartható fejlődés és innováció elősegítése
2025. Június 18. 09:59, szerda | PR
Új korszak az innovációban?
a magyar cégek több mint kétötöde alkalmaz mesterséges intelligenciát
2025. Június 13. 18:09, péntek | PR
Díszlövéssel indult útjára a labda a Szigetvári Gyógyfürdőben
amit nem más mint Salamon Ferenc a Szigetvári Zrínyi vár Várkapitánya indított
2025. Június 13. 09:58, péntek | PR
Pár ezer forinttal elkerülhető az anyagi csőd
kötelező kellék az utasbiztosítás