Városlista
2025. november 1, szombat - Marianna

Hírek

2020. Február 05. 18:27, szerda | PR

Vitaminpótlás tél végén

Vitaminpótlás tél végén

A téli időszak mindannyiunk számára nagy kihívást jelent a vitaminpótlás terén. Hogyan tudjuk természetes forrásból pótolni a hiányzó vitaminokat?

Az egészséges táplálkozás télen talán még fontosabb, mint az év más időszakaiban. Ha odafigyelsz arra, hogy milyen ételeket eszel, akkor már az étkezéssel tudod pótolni a szervezeted számára szükséges vitaminokat.

Zöldség, gyümölcs, saláták télen
Télen nem egy jó saláta az első gondolatod, amikor megéhezel, de törekedj rá, hogy egy étkezés során mindig fogyassz valamilyen nyers zöldséget. Köretként is tökéletes választás egy ízletes saláta színes zöldségekből, olívaolajjal meglocsolva.
Vannak olyan zöldségek, amelyek megfőzve is megtartják ásványianyag tartalmuk jelentős részét. Ilyen például a spenót. A spenót A, K és C-vitaminból tartalmazza a legtöbbet, emellett különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és folsavban. A bébispenótot nyersen is fogyaszthatod, készülhet belőle például egy finom spenót saláta naranccsal és dióval.

Ha mégsem eszel rendszeresen nyers zöldséget, akkor a megfelelő vitaminpótláshoz gyümölcsöt érdemes fogyasztani. A gyümölcsevéshez ráadásul asztalhoz sem kell ülni, egy almát útközben is el tudsz rágcsálni.

Savanyúságok
Télen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a savanyúság fogyasztására is. A savanyú káposztának kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, a cékla pedig a vas egyik természetes forrása.



D-vitamin
A fényhiány miatt a D-vitamint is pótolni kell, mert a D-vitamin hiány számos betegséghez vezethet. Ha nem cseppeket vagy tablettát szeretnél szedni, akkor télen egyél több tojássárgáját, tőkehalmájat friss pirítóssal, vagy lazacot. A halakban ráadásul kitűnő omega-3 zsírsav források, amely szintén fontos szervezetünk számára.

Ha közeleg a tavasz
Az első hóvirágokkal megjelennek az első olyan alapanyagok is a piacokon, amelyekkel könnyebb és élvezetesebb is a vitaminpótlás. Az első ilyen tavaszi hírmondó a medvehagyma, amelyet megfigyelések szerint a téli álmukból ébredő medvék is nagy mennyiségben fogyasztanak. A medvehagyma nagyszerű C-vitamin forrás, ezen kívül A- és B3-vitamint is tartalmaz, segíti az emésztést és megvéd a kórokozóktól.
Sokféle finomság készíthető ebből a zsenge tavaszi növényből; medvehagyma leves, medvehagyma pesto, medvehagymás pogácsa, de ha csak friss vízzel lemosod és egy friss vajas zsemlére ráteszed, akkor is imádni fogod.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 29. 16:10, szerda | PR

Nemzetközi elismerést kapott a nyugdíjfókuszú influenszerkampány

A K&H tavalyi edukációs kampánya, a „Csingisz nyugdíjkihívása”, Bronz Drum díjat nyert a Golden Drum nemzetközi reklámfesztiválon.

2025. Október 21. 11:11, kedd | PR

Húszmilliárdon túl - egyre több fiatal él a K&H munkáshitelével

A fiatalok körében továbbra is kiemelkedő az érdeklődés a K&H által kínált államilag támogatott munkáshitel iránt.

2025. Október 16. 15:06, csütörtök | PR

Katus Attila és Édesapja újra együtt a pályán – ezúttal a Szigetvári Gyógyfürdőben!

Van, ami sosem változik, a mozgás szeretete, a család ereje és a közös élmények fontossága.

2025. Október 16. 14:57, csütörtök | PR

„Apa, nézd, ott az ágyúgolyó!” – Katus Attila és Édesapja meghódították a Szigetvári Várat

A Szigetvári Vár mostanában nemcsak történelmi hőseiről, hanem egy igazi fitneszlegenda különleges látogatásáról is híres.