Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Február 11. 13:48, péntek | Helyi

Vitorlás oktatás: mi alapján válassz?

Vitorlás oktatás: mi alapján válassz?

A vitorlázás fantasztikus hobbi. Akár a barátait viszi az ember vitorlázni, akár kicsit egyedül akar lenni a vízen, mindenképpen felejthetetlen élményekkel gazdagodik.

Ehhez azonban először el kell végezni egy tanfolyamot, és le kell tenni a vitorlás vizsgát. Ha rákeresünk a vitorlás oktatás kifejezésre a Google-ban, látjuk, hogy rengeteg lehetőség közül választhatunk.

Mik a legfontosabb tudnivalók, és mi alapján válasszunk? Cikkünkből megtudod!

A vitorlás jogosítványok rendszere
A vitorlás oktatás után megszerezhető vitorlás jogosítványok rendszere sajnos nem olyan egyszerű, mint az autós jogosítványoké. Egyfelől többféle hajótípus van, mint gépjármű típus, másfelől nem létezik egy nemzetközileg elfogadott, egységes tengeri jogosítványrendszer. Ezért mielőtt belevágnál a tengeri képesítés megszerzésébe, mindenképpen tájékozódjunk, hogy az adott végzettséget elfogadják-e az általunk kiszemelt területen.

Milyen papírra van szükségem Magyarországon?
Ha csak itthon vitorláznál, természetesen egyszerűbb a helyzet. Magyarországon nem minden esetben van szükség az ún. vízijártassági engedélyre. A 7 méternél kisebb, illetve 10 négyzetméter összvitorlafelületű, maximum 14,7 kW teljesítményű vízi járművek ugyanis még csónaknak minősülnek, amelyre nem kell külön engedély. Természetesen ebben az esetben is elvárás, hogy rendelkezz a megfelelő ismeretekkel!
Az ennél nagyobb vízi járművekre már szükség van a köznyelven vitorlás jogosítványnak nevezett dokumentumra. Ennek megszerzéséhez előbb el kell végezned egy tanfolyamot a Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált képzőhelyen, majd le kell tenned egy elméleti és egy gyakorlati vizsgát.
A sikeres vizsga után megkapod a kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetői engedélyt, amivel Európa belvizein bárhoz vitorlázhatsz 20 métert nem meghaladó és maximum 12 fő utast szállító hajókkal.

És mi a helyzet a motorral?
A vitorlásoknak is szüksége van időnként a segédmotorra. Megkönnyíti a kikötőben való navigálást, a kikötést, és teljes szélcsend esetén is kihúzhat minket a pácból (ha a vonatkozó szabályozás ezt engedi). A klasszikus vitorlás jogosítvány azonban csak 14,7 kW (20 lóerő) teljesítményig jogosít fel segédmotor használatára. Ennél nagyobb teljesítményű motor használatához kisgéphajó vezetői jogosítvány megszerzésére lesz szükséged. A kettőt sokszor csomagban olcsóbban megkapod, így érdemes megfontolni, hogy egyben letudd – jól jöhet az még…

És mi alapján válasszak tanfolyamot?

A megszerezni kívánt képesítés
Ahogy az imént említettük, a belvízi vitorlás jogosítvány megszerzése mellett érdemes megfontolni a motoros kisgéphajó vezetői engedély megszerzését is, mert még könnyen lehet, hogy szükséged lesz rá. A tengeri jogosítványoknál pedig alaposan járj utána, hogy az adott vizekre milyen képesítésre lesz szükséged!

A jelenlegi tudásszintünk
Bár a legtöbb vitorlás oktatás célja a képesítés megszerzése, ez nem minden esetben van így. Bizonyos iskolákban részt vehetsz haladó, illetve versenyszintű tanfolyamokon is.

Az oktatók szakmai felkészültsége és pedagógiai érzéke Bár nem tartozik a legveszélyesebb sportok közé, vitorlázás nem játék. Nagyon fontos a felkészültség és a lélekjelenlét, hogy egy-egy éles helyzetben megfelelően tudjunk reagálni. Ezért is nem mindegy, hol végzed a tanfolyamot. Egy jó oktató a vizsga mellett minden helyzetre felkészít, és érzékeli, mik azok a tudáselemek, amelyeket már elsajátítottál, és hol vannak még vakfoltok.

A gyakorlati oktatás hossza
Nagyon nem mindegy, hogy mennyi a gyakorlat, azaz mennyi időt töltesz majd a hajónál, illetve a vízen. Minél többet, annál jobb!

Költségek
Közhely, hogy a vitorlázás nem olcsó hobbi. Ezzel együtt természetesen nem mindegy, mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni egy-egy tanfolyam esetén. Nagyon spórolni nem érdemes, de természetesen az sem igaz, hogy minden esetben a legdrágább iskola a legjobb. Tudakozódj, nézz utána az értékeléseknek, esetleg keresd fel telefonon a vitorlás iskolákat, hogy igazán jó döntést hozhass!

Ha pedig már zsebben a papír…
Akkor itt az idő tervezgetni, és esetleg elgondolkodni a lehetséges hajóvásárláson. Amennyiben már csak kiegészítőkre van szükséged, keresd fel a Ship Store hajósbolt honlapját, ahol remek termékek széles palettája vár!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.