Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 27. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Vízre tették, de még nem menthet életet

Vízre tették, de még nem menthet életet

Vízre tették, de csak később indul bevetésre a balatoni sürgősségi mentőhajó; üzemeltetési költségeinek fedezetéről még folynak a tárgyalások – tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője az MTI-t

Bagyó Sándor elmondta, kijavították a tavalyi szezonban szerzett sérüléseit a többfunkciós Rupertnek, a Balaton egyetlen, sürgősségi betegellátásra, továbbá kutatásra és mentésre alkalmas SAR (search and rescue) hajójának. A teljes felújításra azért volt szükség, mert a hajótest egy víz alatti vaskaró miatt, illetve a tavalyi Kékszalag verseny alatti viharban megsérült, továbbá a hatékonyabb működtetése érdekében új tetőszerkezettel látták el.

A Rupert egyelőre vízi mentős hajóként fog szolgálatot teljesíteni a tervek szerint májusban, az időjárástól és a strandok nyitásától függően kezdődő vízi mentésben. Ahhoz, hogy sürgősségi betegellátást végző hajóként is funkcionálhasson, speciális műszerezettségre és szakszemélyzetre van szükség. Ennek költségeit a korábbi évekhez hasonlóan állami támogatásból kívánja fedezni a civil szervezet, erről a tárgyalások jelenleg is folynak.

A kormányzati oldal hozzáállása pozitív, így várhatóan a főszezonra ismét sürgősségi esethajóként üzemelhet a Rupert – mondta Bagyó Sándor.

Hozzátette: a VMSZ célja, hogy a tavalyi évhez hasonló színvonalon biztosítsa az idei balatoni szezont. Az ehhez szükséges költségek 15-20 százalékát szeretnék állami támogatásként megkapni, a többit önerőből (a strandi vízimentő-szolgálat, illetve rendezvénybiztosítások révén szerzett bevételekből), illetve szponzorok támogatásából teremtik elő.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.