Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 04. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Volt egyszer egy Kesztölci Tapétagyár

Volt egyszer egy Kesztölci Tapétagyár

A Kesztölci Tapétagyár a mai napig fogalom, és sok ember szívét tölti el nosztalgiával, ha meghallja ezt a két szót.

Egykor ez a gyár szolgáltatta a nyugatot a panelotthonokba, a magyar gyártó elsősorban a magyar polgároknak kínált hazai terméket nyugati módra, ráadásul mindezt megfizethető áron.

Ma már ezer helyről rendelhetünk tapétát, ha úgy tartja kedvünk, hiszen a választék szinte kifogyhatatlan – napról napra állnak elő a gyártók és a tervezők újabbnál újabb stílusokkal és anyagokkal, az, hogy végül milyen tapétát vásárolunk, csak a fantáziánk szabhat határt. Egykor nem volt ilyen széles a spektrum, ám ettől függetlenül akkoriban is határozottan minőségi termékeket állítottak elő Magyarország csaknem egyetlen erre specializálódott gyárában, a Kesztölci Tapétagyárban.

Hazánk első tapétagyártással foglalkozó cégét 1968-ban alapították. Érdekesség, hogy bár a neve azt sugallná, valójában nem Kesztölcön, hanem Leányvárott jött létre a vállalat, ám a kesztölci Jószerencsét Mezőgazdasági Termelőszövetkezet alapította. A később viharos életűvé váló gyár eleinte NDK-s gépeken kezdte meg a termékek gyártását, melyekkel több ezer magyar otthonba varázsolt hangulatot minőségi tapétáival. Az árszabást a vezetőség mindig úgy alakította, hogy a minőséget az átlag magyar ember is meg tudja magának vásárolni hozzáférhető áron. A gyár exportálásra szánt termékeket is gyártott, s jó ideig ez a két piac remek hátteret biztosított ahhoz, hogy a cég kifogástalanul működhessen, és eltarthassa a közel 100 dolgozót, akik nap mint nap feleltek a gyár kifogástalan működéséért.
A rendszerváltás a Tapétagyárra is hatással volt: ekkor a Graboplast vette át, majd később, az ezredfordulón már a Kesta Kft. tulajdonába került. A tapétagyártás ekkor forradalmi átalakításokon ment át: olyannyira fellendítették és korszerűsítették a felszerelést és az eszközöket, hogy 2009-ben már 4000 kilométer tapétát és elő tudott állítani a gyár.

A helyzet azonban ennél bonyolultabb volt a kétezres évek elején a tapétagyár körül. A Graboplast 2001 elején bezárta a gyárat, de a termelés egy részét győri székhelyre telepítette át. A régi gépekkel – melyek Leányváron maradtak, a cég eredeti helyén – új gyár indult a Dunawall Kft. keze alatt. Az immár újonnan munkálkodó társaság részben a korábbi Kesztölci Tapétagyár tulajdonosai közül kerültek ki. Az így megalakult Dunawall – Kelenföldi László ügyvezető igazgatóval az élen – visszavásárolta a Graboplast által korábban elszállított gépeket, és újrakezdte a termelést.

Az így dolgozó cég technológiájának köszönhetően akár 4-5 millió tekercs tapétát is képes lett volna, azonban Kelenföldi úgy gondolta, ennyit nem képes felvenni az összpiac. Így maradtak az évi 300-400 ezer tekercs gyártásánál.

A legnagyobb közösségi oldalon az látható, hogy 2-3 év még működött a Kesztölci Tapétagyár – maga az oldal is ezt a nevet viseli – azonban a kommentelők érdeklődésére, hogy mikor lesz ismét a régi a gyár, egyelőre csak ködös válaszok érkeztek. A Kesztölci Tapétagyár hivatalos oldalán az utolsó bejegyzés 2017. március 22-ére datálódik.

Forrás: tapetauzlet.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.