Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2018. November 02. 08:42, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Vonalkód, QR kód: ezt érdemes róluk tudni!

Vonalkód, QR kód: ezt érdemes róluk tudni!

A globális méreteket öltő nemzetközi kereskedelem évtizedek óta arra törekszik, hogy a forgalomban lévő árucikkekre egységes rendszert hozzon létre.

Egy olyan egységes rendszert, ami lényegében az egész világra érvényes. A fenti célkitűzések állandó szem előtt tartása mellett persze egyes kereskedelmi hálózatok saját belső kódrendszert is kidolgoztak. Utóbbiak ily módon csak az üzlethálózat tagjai számára hozzáférhetőek, a kereskedelmi hálózatok képesek az adatokat feldolgozni és az a saját hálózatukban működtetni.

Kódtípusú árurendszerek: árurendszerezés, kódolás, nyilvántartás

A kereskedelmi forgalomba kerülő áruk rendszerezéséhez természetesen elengedhetetlen egy olyan mechanizmus kidolgozása, amely megbízhatóan képes az egyes termékek besorolására és nyilvántartására. Ez a mechanizmus nemcsak jelentős mértékben lerövidíti a kereskedelmi munkát, de egyben megbízhatóvá is teszi azt, hiszen egy konkrét termék kizárólag egy helyen jelenik meg a nyilvántartásban. Erre a kódtípusú árurendszerek hivatottak, amely tulajdonképpen többféle módon történhet. Az un. alfás”kódrendszer, a latin ABC ékezet nélküli betűit használó rendszerek, az un. .„numerikus”kódrendszer, illetve az „alfanumerikus” kódrendszer a vonalkód valamint az alatta elhelyezett számkód vált a legelterjedtebb kódolássá.

Amit a vonalkódról tudni érdemes

A vonalkódokat a nemzetközi kereskedelemben az un. EAN-számok könnyű leolvashatósága érdekében alkalmazzák – olvasható az Ident oldalán. A vonalkód lényegében nem egyéb, mint szélesebb és keskenyebb csíkok, illetve ezeket a csíkokat szélesebb és keskenyebb üres közökkel megjelenített szimbólum. Bár a vonalkódolvasók által leolvasott vonalak hosszúsága természetesen változó lehet, az információt minden esetben a vonalak és az elválasztó közök hordozzák.

Ezért terjedt el a kis- és nagykereskedelemben

Amint az már a fentiekből is kitűnt, a vonalkódoknak köszönhetően az árucikkek pontosan beazonosíthatóak függetlenül a gyártás helyétől. A működési elv rendkívül egyszerű, gyors és pontos. A fekete és fehér csíkok eltérő mértékben verik vissza a fényt, melyet a vonalkód leolvasó értelmez, majd hang- és fényjelzés kíséretében továbbítja az adatokat a számítógépnek. A vonalkódok kereskedelmi elterjedésének legfőbb oka nem csak abban rejlik, hogy a vonalkód bármely csomagolóanyagon könnyűszerrel elhelyezhető, de azért is mert észrevehetően elkülönül a konkrét árucikk csomagolásán látható egyéb információktól. Egyfelől leegyszerűsíti az ellenérték elszámolását, másrészt pontos és megbízható termékazonosítást tesz lehetővé, nyomon követhetővé téve a terméket a beérkezéstől az értékesítésig.

Kétdimenziós vonalkód – a QR-kód

A japán fejlesztésű QR-kód (Quick Response-kód) tulajdonképpen nem egyéb, mint egy kétdimenziós vonalkód, amely az évek előre haladásával mindinkább mint céltudatos vállalati kommunikációs elem lett fontos. A hazánkon kívüli fejlett piaci szereplők (elsősorban az Amerikai Egyesült Államok) a QR-kód felhasználását illetően nagyságrendekkel előrébb járnak. Utóbbi természetesen nem független az okos telefonok elterjedésétől. Ezzel és a kóddal egy semmi máshoz nem fogható ütőkártya kerül a marketingesek kezébe, amely kiszélesíti és összefoghatja a vállalati üzenetek és eladás-technikai lehetőségek módozatait. Nem meglepő tehát, hogy a QR kódok értelmezéséhez mindenképpen valamilyen kamerával rendelkező eszközre van szükség, ami nemcsak okostelefon lehet, de például egy tablet is. A kódban az URL mellett lehet szöveg, névjegy adat, földrajzi adatok és sok egyéb információ.

Címkék: qr-kód, vonalkód

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.