Városlista
2022. december 3, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Március 05. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Zentán mutatta be a Tündér Lalát az Esztergomi Várszínház

Zentán mutatta be a Tündér Lalát az Esztergomi Várszínház

Ellentétben sok más kulturális intézménnyel az Esztergomi Várszínház a járvány miatti korlátozások dacára maximálisan kihasználja működési lehetőségeit.

Így például a délvidéki Zentai Magyar Kamaraszínházzal közös bemutatót tartottak február 27-én a szerbiai magyar városban. Szabó Magda Tündér Lala című darabjának mostani változatát az ottani enyhébb szabályozásnak köszönhetően a kamaraszínházban tekinthette meg a közönség.

Az Esztergomi Várszínház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködése több éves múltra tekint vissza, melyre alapozva idén, szakmai és gazdasági támogatásával az esztergomi teátrum is magáénak mondhatja a Tündér Lala színdarab februári zentai premierjét. Ez a fajta kooperáció, az Esztergomi Várszínház harminc éve tartó együttműködési rendszerének egy újabb állomása. Szabó Magda népszerű regénye újabb feldolgozásának bemutatására kétségkívül a szerbiai járványügyi szabályozás adott lehetőséget, mely szerint a színházak, bizonyos feltételekkel tarthatnak előadásokat. A Tündér Lala bemutatóján is fontos volt a távolságtartás, a kézfertőtlenítő és a maszkhasználat. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, úgy látja, hogy az ő intézményük az összes magyarországi színház körében kivételes és egyedülálló helyzetben van azzal - ebben a mostani nehéz helyzetben -, hogy egyedüliként tudott bemutatót tartani.

A teltház előtt megtartott mostani bemutató kapcsán Horányi László hozzátette, hogy ellentétben a fővárosi teátrumokkal, egy olyan típusú intézménynek, mint az Esztergomi Várszínház, lényegesen kisebb lehetősége van egy premier után több tucatszor bemutatni az új darabokat. Ezt oldja fel a más színházakkal való szoros együttműködés, melynek köszönhetően a friss produkciókat a partnerségben lévő intézményekben is műsorra lehet tűzni. Az önálló színházi értékek létrehozását célzó követelményt a saját bemutató tudja tehát teljesíteni, mondta Horányi László. A színházigazgató a zentai előadásról szóló rövid tájékoztatóján mellékesen arról is beszélt, hogy jelenleg a Soproni Petőfi Színházban is kapott feladatot. Itt Németh László méltatlanul elfeledett Széchenyi című drámájában kapott szerepet, mely darabban a címszereplő Széles Tamással, valamint Nagy Gáborral dolgozik együtt. A Széchenyi házibemutatója már megtörtént, a korlátozások feloldása után a közönség is láthatja a legnagyobb magyarról szóló drámát.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.