Városlista
2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Március 05. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Zentán mutatta be a Tündér Lalát az Esztergomi Várszínház

Zentán mutatta be a Tündér Lalát az Esztergomi Várszínház

Ellentétben sok más kulturális intézménnyel az Esztergomi Várszínház a járvány miatti korlátozások dacára maximálisan kihasználja működési lehetőségeit.

Így például a délvidéki Zentai Magyar Kamaraszínházzal közös bemutatót tartottak február 27-én a szerbiai magyar városban. Szabó Magda Tündér Lala című darabjának mostani változatát az ottani enyhébb szabályozásnak köszönhetően a kamaraszínházban tekinthette meg a közönség.

Az Esztergomi Várszínház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködése több éves múltra tekint vissza, melyre alapozva idén, szakmai és gazdasági támogatásával az esztergomi teátrum is magáénak mondhatja a Tündér Lala színdarab februári zentai premierjét. Ez a fajta kooperáció, az Esztergomi Várszínház harminc éve tartó együttműködési rendszerének egy újabb állomása. Szabó Magda népszerű regénye újabb feldolgozásának bemutatására kétségkívül a szerbiai járványügyi szabályozás adott lehetőséget, mely szerint a színházak, bizonyos feltételekkel tarthatnak előadásokat. A Tündér Lala bemutatóján is fontos volt a távolságtartás, a kézfertőtlenítő és a maszkhasználat. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, úgy látja, hogy az ő intézményük az összes magyarországi színház körében kivételes és egyedülálló helyzetben van azzal - ebben a mostani nehéz helyzetben -, hogy egyedüliként tudott bemutatót tartani.

A teltház előtt megtartott mostani bemutató kapcsán Horányi László hozzátette, hogy ellentétben a fővárosi teátrumokkal, egy olyan típusú intézménynek, mint az Esztergomi Várszínház, lényegesen kisebb lehetősége van egy premier után több tucatszor bemutatni az új darabokat. Ezt oldja fel a más színházakkal való szoros együttműködés, melynek köszönhetően a friss produkciókat a partnerségben lévő intézményekben is műsorra lehet tűzni. Az önálló színházi értékek létrehozását célzó követelményt a saját bemutató tudja tehát teljesíteni, mondta Horányi László. A színházigazgató a zentai előadásról szóló rövid tájékoztatóján mellékesen arról is beszélt, hogy jelenleg a Soproni Petőfi Színházban is kapott feladatot. Itt Németh László méltatlanul elfeledett Széchenyi című drámájában kapott szerepet, mely darabban a címszereplő Széles Tamással, valamint Nagy Gáborral dolgozik együtt. A Széchenyi házibemutatója már megtörtént, a korlátozások feloldása után a közönség is láthatja a legnagyobb magyarról szóló drámát.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 17. 17:18, kedd | Helyi

Elnyelte a 200-ast az autómosó Dorogon, rongálásába kezdett a férfi

A 32 éves férfi nem viselte túl jól, hogy az önkiszolgáló autómosó elnyelte a pénzérméjét. Ellene rongálás miatt indítottak büntetőeljárást.

2022. Május 17. 17:16, kedd | Helyi

„Tenyérvonalak – Faludy György XX. százada” // Irodalmi kávézó

Kamaraszínházi előadás a Szentgyörgymezői Olvasókörben: az Irodalmi kávézó következő alkalmán Faludy György életét és művészetét felelevenítő előadást láthatnak a nézők.

2022. Május 17. 17:14, kedd | Helyi

Baba-mama klub - Fókuszban: A hozzátáplálás

A soron következő baba-mama klubban a hozzátáplálásról lesz szó.