Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2019. Március 12. 14:48, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Zöldfelületen parkolás, Tour de Hongrie, közfoglalkoztatás – Napirenden Esztergom

Zöldfelületen parkolás, Tour de Hongrie, közfoglalkoztatás – Napirenden Esztergom

Elfogadták az idei évi költségvetésről szóló rendeletet, módosították a zöldfelületen történő parkolás szabályait, Esztergomot is érinti a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny,

idén 40 közfoglalkoztatott számára biztosít munkát az önkormányzat - többek között erről döntött a Képviselő-testület a március 11-i, rendkívüli testületi ülésén.

Az ülésen Juhász István, Sasvári Viktor, Stámusz Andrea, Tóth Tamás nem tudott részt venni egyéb elfoglaltság miatt.

A képviselő-testület számos egyeztetést követően elfogadta a 2019-es évi költségvetési rendeletet. A több ülésen és öt munkaértekezleten tárgyalt és 3 ülésen beterjesztett költségvetés tervezet az előző évek teljesítési adataira épít, az előterjesztés alapján megalapozott, dokumentált bevételekre támaszkodó, biztonságos, a könyvvizsgáló szerint elfogadásra alkalmas. A képviselő-testület rövid vita után minősített többséggel elfogadta a tervezetet.

Napirenden a zöldfelületen parkolás

A képviselők napirendre vették az elmúlt hetekben számos lakossági tiltakozást kiváltó zöldfelületen parkolás kérdését. Egy korábban elfogadott módosítás alapján a város területén betiltották a zöldfelületen parkolást, a közterület-felügyelet pedig több esetben is figyelmeztette a gépjármű-tulajdonosokat. A lakossági tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy sokan a saját házuk előtti murvás felületen parkoltak, ahogy korábban is – a közterületi zöldfelület jogszabályi meghatározása alapján ez is tiltott közösségellenes magatartásnak minősült.

A képviselő-testület most úgy módosította a vonatkozó rendeletét, hogy a zöldterület fogalom került a rendeletbe, azaz azok a területek, amelyek valóban növényzettel borítottak és közpark, közkert funkciót látnak el. Azokon a zöldfelületeken, amelyek a jellemzően keskenyebb utcákban, murvával felszórva az ott élők parkolását szolgálják, nem figyelmeztetnek a közterület-felügyelők. Ugyanakkor a rendelet módosítás elfogadását megelőzően elhangzott, hogy a parkolófelületek, parkolóhelyek pontos kijelölésére, meghatározására lenne szükség, ezért utcaszintű lebontásban kell meghatározni a parkolásra alkalmas felületeket. Ez utóbbiról várhatóan áprilisban tárgyal majd a képviselő-testület.

Tour de Hongrie Esztergomban is

A Vuelta Kft. a Magyar Kerékpáros Szövetséggel kötött megállapodás alapján kizárólagos joggal szervezi meg a Tour de Hongrie — Magyar Kerékpáros Körverseny nemzetközi kerékpárversenyt 2019. június 11-16. között. A verseny I. szakaszának befutóját Esztergomban rendezik. A versenyhez és az ahhoz kapcsolódó kísérő rendezvények lebonyolítására 5 millió forint támogatást biztosít a Képviselő-testület döntése alapján Esztergom Város Önkormányzata, további 5 millió forinttal pedig az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület (TDM) járul hozzá a szervezéshez. Az eredeti, polgármesteri előterjesztés egy háromoldalú megállapodásban rögzítette volna a támogatást. Képviselői indítványra azonban az önkormányzat és TDM külön-külön köt szerződést a szervezőkkel.

Folytatódik a közfoglalkoztatási program a városban

A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat 40 fő foglalkoztatását szeretné lehetővé tenni 2019. március 1-től 2019. augusztus 31 -ig. Az elvégzendő feladatok Esztergom közigazgatási területén közterületek és intézmények környezetének tisztántartása, parkgondozás. A képviselők befogadták a Dobó Katalin Gimnázium és a Petőfi Sándor Általános iskola kérését, előbbi intézményben közfoglalkoztatás keretén belül takarító és udvaros, utóbbi esetében pedig portás munkakörben alkalmaznak közfoglalkoztatottakat. Az új jogszabályok szerint a foglalkoztatás során a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatala 50% erejéig, bér és járulék támogatást nyújt, az Önkormányzat a fennmaradó 50%-os (bér és járulék) részt fizeti meg. Ennek összege a 40 fő közfoglalkoztatott estében bruttó 10.873.709 forint, az oktatási intézmények által igénybe vett három fő közfoglalkoztatott esetében pedig további 1.940.202 forint.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 10:28, péntek | Helyi

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki Zrt. élén

Új vezérigazgató kerül a Magyar Suzuki Zrt. élére. Atsumi Masato május elsejével váltja Abe Yoshinobut, aki a Suzuki Motor Corporation globális autós üzletágának marketing divízióján folytatja karrierjét.

2021. Április 16. 10:23, péntek | Helyi

Útfelújítás a Nap utcában

A Zöld-Út Esztergom Kft. tájékoztatása szerint 2021.04.19–től (hétfő) – 2021.04.22-ig (csütörtök) a Szent Tamás-hegyi Nap utca útjavítási munkálatok miatt, mind a 4 napon 07:30. - 15:00. óra között lezárásra kerül.

2021. Április 16. 07:16, péntek | Helyi

Megmenekültek és gazdira várnak

Diósvölgyből mentettek a Bogáncs munkatársai egy elhanyagolt anyakutyát és 4 újszülött kicsinyét. Az állatok, bár volt gazdájuk, elképesztően mostoha körülmények között éltek. Több társukkal együtt ők is gazdira várnak.

2021. Április 15. 20:09, csütörtök | Helyi

Július 2-án indul az Esztergomi Várszínház idei szezonja

Magyar szerzők évada címmel hirdeti meg nyári műsorkínálatát az Esztergomi Várszínház - közölte az intézmény igazgatója, Horányi László csütörtökön az MTI-vel.