Városlista
2022. november 27, vasárnap - Virgil

Hírek

2021. Szeptember 25. 20:27, szombat | Helyi

Zseblámpás túra holt méltóságok végső nyughelyén

Zseblámpás túra holt méltóságok végső nyughelyén

Akár az egyiptomi Karnakban is lehettünk volna egy holdtalan, csillagtalan, hűvösebb éjszakán…


Az idei Civil Díjat nemrég elnyert AlterEgom Egyesület szeptember 24-én este kilenc órára hirdette meg zseblámpás túráját Magyarország legnagyobb templomának kriptájába.

A vezetést mindenre kiterjedő tájékoztatás előzte meg, ezt követően a kézi fényforrásokat bekapcsolva elindultunk az esztergomi bazilika altemplomába, ahová a regisztrált érdeklődőket Dr. Török Csaba prépost, plébániai kormányzó is elkísérte.

A késői órán misztikusnak tűnő, sötét termek között, saját villódzó fényeink között haladva egyre több és sok új információt tudtunk meg a főszékesegyház kriptájával kapcsolatban. Megtudtuk például, hogy a bazilika építésénél, az agyagos réteg alá hatolva egészen a Várhegy szikla alapzatáig kellett leásni, hogy biztosítsák az épület stabilitását. A grandiózus építmény tömege miatt a tartófalaknak sem lehetett légiesnek lennie, ezért például a kupolát tartó falak vastagsága az altemplomban 17 méter.
Érdekesség az is, hogy az építkezés közel öt évtizedig tartott, az építészek közül pedig Packh Jánost esztergomi otthonában meggyilkolták. Az altemplom stílusa, térsorainak alakítása, az egyiptomi építészetre való utalása, mind Packh János ötletei nyomán valósultak meg. A koncepció központja, leghangsúlyosabb eleme egy méltó nyughelyet biztosító főpapi temetkezőhely kialakítása volt. Packh ezt a rotundát vörösmárvánnyal burkoltatta be, ezzel utalva a Bakócz-kápolnára.
Packh Jánost egyébként szintén itt helyezték örök nyugalomra.
A kripta központi helyisége mellett, ahol Mindszenty bíboros sírja is van, több irányba is nyílnak termek, amelyek a nagyközönség előtt egyébként zárva vannak.

Az egyik ilyen teremben, a Kutak Termében nemrég elhunyt egyházi személyek nyughelyét találjuk, egy másikban állítólag két csecsemő maradványait találták meg mumifikálódott állapotban, melyek odakerülésére a mai napig nincs magyarázat. A lejárati lépcső melletti központi traktusban áll két nagyméretű angyalszobor. Az egyik az öröklétet, a másik az örök gyászt szimbolizálja.

Innen tovább haladva a következő termek egyikében kaptak helyet az egykor a nyugati homlokzaton és az oldalpárkányon álló hatalmas kőszobrok lefűrészelt fejei közül azok, amelyek nem az Erzsébet parkban a Prímási Palota kőkerítésébe lettek beépítve és ma egyesek gyógyító erőt tulajdonítanak nekik.

Ezek a szobrok az Egyházat, Szent Istvánt, Szent Lászlót, Szent Pétert és Pált és a négy evangélistát ábrázolták és egy olasz szobrász, Marco Casagrande munkái voltak, amelyeket azért kellett eltávolítani, mert óriási súlyuk veszélyeztette a födém stabilitását.


A Bazilika altemplomának külön érdekessége az is, hogy túlnyúlik a felette lévő építményen, így van olyan része, amelyik a vár felé lévő oldalon már a tér alatt található. Az építése alatt több olyan dolog történt, mely unikális. Ilyen például a Bakócz-kápolna számozott darabokra szedése és újra fel, illetve beépítése, valamint a stabilitás miatt a nehéz kőtömbök, tartóelemek összekapcsolása, vasalása is.
Minden információt lehetetlen leírni, amely a vezetésen elhangzott, de hagyni kell valamit azoknak is, akik majd a jövőben indulnak erre az izgalmas, ritka zseblámpás túrára az AlterEgommal. Az egyesület tervezi, hogy több túrát is szerveznek, más helyszíneken is, de egyéb projektekkel is jelentkeznek majd.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.

2022. November 16. 09:40, szerda | Helyi

LICHNER BARBARA ÉS LISÁNYI ENDRE NYERTE A 2022-ES KALEIDOSZKÓP-DÍJAT

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére az Eurohíd Alapítvány is meghirdette idei összművészeti pályázatát, Petőfi 200: Elpusztuló kert ott a vár alatt címmel.

2022. November 10. 16:04, csütörtök | Helyi

BOZSÓ ANDRÁS: ÉS / VAGY

Bozsó András fotóművész és/vagy című kiállítása nyílik az esztergomi Kaleidoszkóp Házban 2022. november 19-én, 19:00 órakor. A kiállítást Bakács Tibor újságíró, kritikus nyitja meg.