Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Programok | Családi

Márciusi programok a művházban

Márc. 01. Vas - Márc, 31. Ked
| Komárom-Esztergom, Esztergom

Márciusban is programok sorával készül az esztergomi művelődési ház.

Március 8-án, vasárnap 18 órakor
Nőnapi operettgála
Közreműködnek: Egyházi Géza, Bordás Barbara, Boncsér Gergő, Petróczi Gábor
Belépőjegy: 3.000 Ft

Március 11-én, szerdán 16 órakor
Az ENÉKE nőnapi ajándékműsora a nyugdíjas korosztály számára.

Március 10-én, kedden 18:30 órakor
Zöld klub
Folytatjuk a közös álmodozás és a Világ Kávézó (world café) módszert segítségül hívva tovább ötletelünk, tervezünk.
Majd a klub 2.felében KERTI témákkal ismerkedünk (komposztálás, palántázás, magok, talajtakarás, permakultúra..) és az estét MAG és növénycserével zárjuk.

Gyertek sokan, hozzatok olyan témákat, melyek megmozdítanak bennetek valamit és valósítsuk meg néhány mini projektet közösen!
Ha van, hozzatok vetőmagot, növényeket a cserére (lehetőleg ne hibrid, csávázott magokat)!

Március 17-én, kedden 19 órakor
Ron Aldridge:  Csak kétszer vagy fiatal
vígjáték a Turay Ida Színház előadásában

A látszólag bohém alak felesége elvesztése után új életet kezd, mintha pótolni akarna valami elszalasztottat: motorozik, iszik, kikezd a nőkkel, folyton bohóckodik, szokatlan dolgokat művel. Aztán kiderül, mindez csak álarc, menekülés a magány és önmaga elől. Hiszen felesége elvesztésével nagy űr maradt az életében. Éjszakai beszélgetéseik során megjelenik a szeretett asszony, aki jól ismerte férjét, s aki most is segít. Remek jellemábrázolással idéződik meg a csaknem négy évtizedet együtt leélt férfi és nő viszonya, s a krízishelyzet megoldása is körvonalazódik. Amikor úgy érzi az ember, hogy az idő túlhaladt rajta, amikor minden idegenné vált, a pánikból adódó felületes lázadás természetes ugyan, de nem vezet sehová. Mert igazán csak akkor találhat új utat, ha önmagát adja, ha önmagáért szeretik, s ha ő is képes elfogadni és szeretni. Érzelmi tartalék kell az újrakezdéshez, humor, sőt önirónia.
Mert a fiatalság nem érdem, csak állapot, de a lélek fiatalsága talán mégis megőrizhető. S akkor nem csak kétszer lehetünk fiatalok.

Hogy mindez eljutott a nézőkig, az a rendezésnek és főleg a Mikó István színészi alakításának köszönhető. Mert nem viszi túlzásba a bohóckodást, őszintének érezzük a játékát. Igazán meghitt, szép pillanatok a halott feleséggel folytatott beszélgetések. Mindehhez Hűvösvölgyi Ildikó finom jelenléte, jelmeze és hangja is hozzájárul. Szépen ellenpontozza az ő személyét a nagyon más típusú nőalakban Egri Kati, aki megjeleníti, hogyan olvad fel a mogorva, magányos, eddig boldogtalan nő. A Turay Ida Színház előadásának érdekessége, hogy a darabot az a Bodrogi Gyula rendezte, aki korábban a József Attila Színházban nagy sikerrel alakította a főszerepet. Hogy mit vitt bele a mostani produkcióba a korábbiból, s mennyire hagyta Brooksie-t, hogy mikós legyen, nem tudjuk megítélni.

Szereplők:
Grace: HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ Kossuth-díjas
Brooks: MIKÓ ISTVÁN Érdemes művész, Jászai Mari-díjas
Tom: NAGY GÁBOR
Rose: EGRI MÁRTA Jászai Mari-díjas / SZABÓ ANIKÓ
Julia: NYÍRŐ BEA
Richard: VALÁZSIK PÉTER
Suzy: SZILVÁSI JUDIT
Belépőjegy: 3.500,- FtMárcius 18-án, szerdán 10 órakor - Babaszínház
Vaskakas Bábszínház: MEDVÉK MINDEN MENNYISÉGBEN
…a játékboltból, a bazártrafikból, az áruházból, a desszertesdoboz fedeléről – de talán még képzeletbeli mackók is. Lehet velük beszélgetni, ki lehet találni, mire gondolnak, mit néznek, látnak, mire vágynak, mi az, amire a nagyokat intik. Pirongatni, korholni lehet őket, rájöhetünk apró cseleikre, úgy tehetünk, mintha… Lehet velük játszani, de ők is játszanak velünk.
A Vaskakas Bábszínház legújabb Aprók Színháza előadása 4 éven aluliaknak, Tandori Dezső Kossuth-díjas költő versei alapján.

Író: Tandori Dezső (József Attila- és Kossuth-díjas)
Tervező: Sipos Katalin
Zeneszerző: Rab Viki
Dramaturg, rendező: Markó Róbert
Játsszák: Bora Levente és Nagy Petra
20 perc előadás, 20 perc játék, 0-4 éves korig ajánlott
Belépőjegy: 1.000 Ft (mama+baba)

Március 21-én, szombaton 16 órakor
FÜTYÜLÖK A VILÁGGAL – BŰVÉSZ-SHOW KŐHALMI FERENCCEL
Kőhalmi Ferenc nem egy hétköznapi figura a bűvészvilágban. Nemzetközi bűvészversenyeken ért el előkelő helyezéseket, közötte egy Európa bajnoki bronzéremmel. Gyermek- és felnőtt műsoraival szerepel szerte az országban. Arról, hogy hogyan lett bűvész, így vall: "Apámnak megvolt a Rodolfo könyv, és egy egyszerű trükkel indult a dolog. Gyerekként sok mindent megtanulsz védekezésként a szüleid és a testvéreid szokásai és szabályai ellen, hogy túléld a gyerekkorodat. Ezzel szerintem mindenki így van.

Nekem állandóan ki kellett játszanom az otthoni szabályokat, és amikor először találkoztam egy trükkel és annak nyitjával, egyből otthonosan mozogtam benne. Ebben nem érhetett utol senki, nem kaphattak rajta és hamar kiderült számomra, hogy ez a legjobb dolog, amit csinálhatok az életemben. Tulajdonképpen a szüleimnek és a szabályaik kijátszásának lehetek hálás, hogy bűvészként tanultam meg gondolkozni, élni.

Később bejártam a Figaro bűvészboltba, ahová minden bűvész bejárt és elmentem egy magántanárhoz, az egyik legjobbhoz, Molnár Gergelyhez. Kéthetente voltam nála, aki megmutatta, mit tanult külföldön.

Könnyen motiválódsz a bűvészkedésben, mert egyszerű kis zsebtrükkökkel hamar lesz sikerélményed."

Azóta sok idő eltelt, az egyszerű zsebtrükkökből káprázatos mutatványok lettek - ezekből kaphatnak ízelítőt most felnőttek és gyerekek.
60 perc, 7-99 éves korig ajánlott
Belépőjegy: 1.000 FtMárcius 23-án, hétfőn 19 órakor
"Supra Hits Gyülekezete"
Janklovics Péter és Tóth Edu közös estje

Jegyek 3600 Ft-ért kaphatók az IBUSZ Utazási Irodában (Kossuth L. u. 5.) és interneten.
https://dumaszinhaz.hu/eloadasok/?fellepo=&helyszin=Esztergom&idopont_tol=&idopont_ig=&kereses=1&cim=

Március 24-én, kedden 18 órakor
"SZÓL A KAKAS MÁR, MAJD MEGVIRRAD MÁR....."
KLEZMER KONCERT ESZTERGOMBAN

A tavalyi nagy siker után ismét klezmer koncertet adnak SZURASENKÓ DÁNIEL ÉS BARÁTAI! Nagy szeretettel és tisztelettel várjuk Önt és Kedves Családját, Barátait és Ismerőseit erre a különleges estére, melynek címe Szól a kakas már - egy csodaszép zsidó dallamból!

Közreműködnek:
SZURASENKÓ DÁNIEL - a miskolci Daniel Klezmer Band művészeti vezetője, Magyar Rekorder, blockflöte virtuóz
KÉKES ZSUZSA - ütőhangszeres zeneművész
KNOTH JUDIT - zongoraművész
Belépőjegy: 1500 Ft

Március 26-án, csütörtökön 17 órakor  (Kötelezők – színpadon! Diákbérlet 3.)
Sziget Színház
Dés László – Böhm György – Horváth Péter:
VALAHOL EURÓPÁBAN

„Felnőtt. Ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel” – visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy romba dőlt kastélyban. A zene és a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet. A téma örök, ugyanakkor tanulságos is. Nem csak azért, mert megmutatja, mit tud rombolni a háború.

Hanem mert azt is megmutatja, hogy talpra lehet állni – ha áldozatok árán is – a reménytelennek tűnő helyzetekből.

Főbb szerepekben: Bencze Sándor, Mohácsi Márk, Becz Bernadett, Bakos Attila, Biró Bálint, Kecskeméti Kristóf, Sipos Balázs, Dancs János, Lőrincz Andrea valamint a Szigetszentmiklósi Sziget Színház tánckara.

Március 28-án, szombaton 16 órakor – Bábkuckó
VIOLIN KIRÁLY ÉS HANGA KIRÁLYKISASSZONY
Joós Tamás zenész interaktív mesejátéka
„A felvezető-játék közös énekléssel, ritmus- és más zenei játékokkal hangolja rá a gyerekeket az előadásra. A prológusban elhangzik: a mese „csakis a közönség közreműködésével válhatik valóra”, azaz beavató jellegű.

A történet népmesei motívumokra épül: van egy ország (Pentatónia, a hangok birodalma), annak egy uralkodója, Violin király. Az özvegy király a széltől is óvja leányát,

Hanga királykisasszonyt, aki bezártságában kertjét gondozza és közben bús dalt dúdol naphossszat. A király már aludni sem tud tőle, mérgében megátkozza: az ördög bújjon belé, ha nem hallgat el. Abban a pillanatban megjelenik Rekegő, a főördög (báb) és teljesíti a parancsot: belebújik a királykisasszonyba. Hanga királykisasszony attól fogva megnémul. A király megbánja szavait, de hiába könyörög, az ördög nem alkuszik. Ekkor hívatja az udvarmesterét, Hangvillát, hogy minden tartományában hirdesse ki, aki kizenéli leányából az ördögöt, méltó jutalmat kap.
            Az öt országrész, amelyet Hangvilla körbejár: a Nyenyerék (tekerőlantosok), a Bandurák (citerások), a Tilinkák földje (furulyások), a Tamburások (csörgődob) és a Csuvavák tartománya (az esőbotolók).
            A tartományok bemutatása indirekt alkalmat ad a hangszerek játékos megismertetésére, egy-egy dal megtanulására és a hangszerek kipróbálására. Végül minden tartomány ad egy zenészt, és megalakul a Zene-bona Zenekar, amely játékával kiűzi az ördögöt a királykisasszonyból és jól megtáncoltatja. A játék örömünneppel ér véget, amelyben táncra perdül az egész „ország”.
            Az előadásban ismert gyerekdalok (Pl.: Megfogtam egy szúnyogot, Tavaszi szél stb.) mellett versek (PL.: Csoóri Sándor: Nyenyerés) is beépülnek a játékba, a közönség közben meg is tanulja őket, ugyanakkor az általuk ismert más énekek is beépíthetők improvizatív jelleggel.”    Szász Ilona dramaturg

50 perc, 3-10 éveseknek ajánlott.
Kamaratermi előadás max. 50 főnek.
Belépőjegy: 800 Ft

Április 1-én, szerdán 19 órakor
Dario Fo: Nyitott házasság
“Ha a házasság mindkét oldalról nyitott, akkor huzatos.”
Szereplők: Hegyi Barbara (Jászai Mari-díjas), Schlanger András
Rendező: Szitás Barbara

A hűség fogalma, a zárt, hagyományos házasság eszméje elavult, túlhaladott, hagyjuk a régi, klasszikus, olasz “felszarvazást”, viselkedjünk modern, civilizált emberek módjára, véli Mambretti doktor Dario Fo fergeteges komédiájában, s egy napon zöld utat kap feleségétől, Antoniától:
– Menj csak! Szabad a pálya, feküdj le azzal, akivel tetszik… Nekem ez nem megy! Megvagyok én így is… ha te semmiképp nem akarsz már velem lenni, hát akkor én inkább egyedül… Hidd el, nyugodt vagyok, semmi baj, elülök én szépen itthon…
Csakugyan ilyen egyszerű lenne ez az egész, férfi és nő között? Újra lehet alkotni egy házasságot azzal, hogy kinyitják?
Bizony, Mambrettiék hálószobája is huzatossá válik, hálószobatitkaikat viszont teregessék ki ők maguk estéről estére. Vajon bírják-e az iramot?

Komárom-Esztergom, Esztergom