Városlista
2020. május 29, péntek - Magdolna

Programok | Színház

Őszi programok a művelődési házban

Sze. 21. Szom 16:00 - Nov, 24. Vas
| Komárom-Esztergom, Esztergom

Interaktív játék, Csuja Imre önálló estje, színdarabok, mesejáték, bűvész színház, tánctalálkozó – egyebek között ezekkel várja a közönséget az esztergomi művelődési ház az ősszel.

Szeptember 21-én, szombaton 16 órakor
Magyar Népmese Színház: A BRÉMAI MUZSIKUSOK
Interaktív játék, a gyerekekkel közösen születik meg a produkció. A játék során a gyerekek magukra öltik a megfelelő jelmezeket, így két színész és egy zenész irányítása mellett aktív részeseivé válnak a mesének.
Az ismert történet szereplői nagyrészt a gyerekek, együtt indulunk a brémai erdőbe, együtt űzzük el a rablókat. A szamár, a cica, a kakas, a kutya, és a rák új otthonra talál és boldogan élnek……

Játékmesterek:
Benedek Gyula
Balázsi István
Zanotta Veronika
Zene:Földi lehel
50 perc, 4-12 éves korosztály számára ajánlott
Belépőjegy: 1.000 Ft


Október 3-án 18 órakor (Kamaraszínpad)
Imi, mondj egy verset!
Csuja Imre verssel él és versben gondolkodik kicsi gyerekkora óta, mióta esténként falusi házukban a nagymamájától tanult verseket, meséket a család és a szomszédok nagy nyilvánossága előtt elmondhatta. Hamar megtanulta, milyen az, kiállni és mondani. A vers, a versről gondolkodás később színészi pályáján is végigkísérte.

Önálló estjének egyik ihletője az utcán, tanyán, gyárban, üzletben, szóval „bárhol lehet verset mondani” élménye. Mintha tényleg ott sétálna a széksorok közt az a tyúk, akit kilépve a fekete függöny takarásából, legott megszólított az érkező: Ej, mi a kő! tyúkanyó, kend. A szobában lakik itt bent? A hajdani, tán sosemvolt szobából kilépve egy felülről nem látható kőre léptünk, hogy ne feleljünk aznap, anyókát láttunk sírni a sírok közt, közben majdnem biztosak lehetünk abban, hogy itt élnünk halnunk kell, ez ápol, s eltakar. Olyan szolid hangú magától értetődő egyértelműséggel mondta Imi. A megszólítást nem tiszteletlenségnek szánom, csak igazodom ahhoz a hajdanvolt hajdúnánai baráti körhöz, amely téli estéken, ha kifogytak a pletykából és szóból, a hirtelen beállt csendben megkérte a hétéves Csuja-gyereket: „Na, Imi, mondj egy verset!” És ő rázendített a nagymamától tanultakra: dőlt a rím, az ízes történetek ritmust kaptak: feketén bólintott az eperfa lombja, zúgott az éji bogár, lett kenyerünk, borunk is van, gyerekünk és feleségünk, szívünket nem szomorítottuk, eleségünk is akadt, kertünkben fák. Mégis éreztük, nincs meg a kincs, mire vágytunk, a kincs, amiért porig égtünk. Itthon vagyunk itt e világban, s már nem vagyunk otthon az égben. Petőfi, Radnóti, Kosztolányi boldog szomorú dalai után láttuk a boldogságot, ami lágy, szőke és másfél mázsa. József Attila az udvar szigorú gyöpén imbolyogtatta a göndör mosolygást a langy tócsában, s mi láttuk, mily tétovázva babrált pihéi közt a fény. Mert Csuja Imre így akarta.
Belépőjegy: 2.000,-

Október 16-án 19 órakor:
Neil Simon: KÜLÖNTEREM, avagy vágytól asztalig
Az elegáns párizsi LA Casette Hotel különtermébe vacsorameghívást kap hat vendég.
Először három férfi érkezik, akik nem ismerik egymást.
Aztán megérkezik három nő és itt kezdődik a meglepetések sorozata...
Gabrielle: Csepregi Éva                                   
André: Szalma Tamás
Mariette: Hegyi Barbara                              
Claude: Kerekes József/Pusztaszeri Kornél
Yvonne: Pikali Gerda/Tornyi Ildikó             
Albert: Bozsó Péter

Fordította: Debreczeni Júlia
Rendezte: Tallós Rita

A Blue Dragonfly (Kék Szitakötő) Produkciója
A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli
Belépő: 3.900,-Ft

Október 12-én, szombaton 16 órakor - Bábkuckó
Sára Labor: PINOCCHIO KALANDJAI
2001-ben mutatták be - és azóta is töretlen siker - ez a humorral teli, lendületes előadás. Pinocchio több kalandját is átélheti a közönség, mialatt megismerkedünk Geppettóval, a Tücsökkel, Tűznyelő színházigazgató társulatával, a Rókával és a Macskával, a Tündérrel, a rosszcsont Lucignolóval és még számtalan további szereplővel, akik között a kis fabábu csetlik-botlik és próbál helyt állni a mese varázslatos világában, vagy csak “megúszni”, ahogy lehet… Carlo Collodi regénye, azaz Pinocchio története az emberi képzeletvilág egyik csúcsteljesítménye, mi mindezt sok bábbal, élőjátékkal és hangulatos olasz zenével mutatjuk be.
Az előadás egy interaktív bevezetővel egészül ki, melynek témája Itália, Pinocchio történetének színhelye. Játékos formában hangoljuk rá a közönséget az előadásban szerepet játszó olasz nyelvre, gesztusokra, kultúrára.
45 perc, 3-10 éveseknek ajánlott.
Kamaratermi előadás max. 50 főnek.
Belépőjegy: 500 Ft

Október 19-én, szombaton 16 órakor
Szép Ernő Színház:
Grimm - Szinovál: HOLLE ANYÓ  - zenés mesejáték 
Holle anyó - Dóka Andrea
Lotti - Kereki Anna
Berta - Boldizsár Tünde
Alma - Simó Krisztián
Cipó – Simó Krisztián
Mostoha - Lipcsey Colini Bori
Tél Hercege - Simó Krisztián
Apa - Szinovál Gyula

rendezte: Szinovál Gyula

Miután szegény Lotti árván marad, gonosz mostohája és annak leánya, Berta szolgasorban tartják őt. Egy alkalommal, mikor vizet húz testvérének, beleesik a kútba. Egy másik világba csöppen, Holle anyó birodalmába. Itt többször is tanúbizonyságot tesz jó szívéről, szorgalmáról, amiért is a szolgálat végén megkapja megérdemelt jutalmát Holle anyótól. Mikor hazatér, gonosz testvére, Berta és mostohája elirigylik tőle a kincseket. Berta maga is leszáll Holle anyó világába, és a szolgálat végén ő is megkapja, amit megérdemel. Hogy melyik lány mit kap, az kiderül a meséből.
60 perc, 5-10 éveseknek ajánlott
Belépőjegy: 1.000 Ft

Október 23-án 18 órakor
JÁVOR „PALI” UTOLSÓ MULATÁSA
Jávor Pál – Benkő Péter
Harmonikás – Rusz Milán
Prímás - Mikó István/Suki István/Lakatos Mihály

Előtte: Esztergom város megemlékező tisztelgése az 1956-os forradalom előtt

1959. augusztus
A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda, a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja. Mulatni szeretne, még egyszer… És szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban. Mondandójába belesűríti véleményét és végigvezet minket a magyar film és színjátszás hőskorán.
Mindeközben szeret, imádkozik és mulat, mulat, mulat….
Turay Ida Színház

(Az előadás ingyenes, a helyfoglaláshoz szükséges jegyeket a Művelődés Házában lehet igényelni!)

Október 24. csütörtök 10 óra – Babaszínház
Vaskakas Bábszínház: CINI-CINI MUZSIKA
Cini-cini muzsika, táncol a kis Zsuzsika, meg a tücsök koma, meg a katica. Csörögnek a kishalak, csattognak a kiskacsák, lovacska nyerít, patkója dalol. Minden, minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban!
Tervező: Wunder Judit
Zeneszerző: Rab Viki
Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas
Játssza: Rab Viki és Szúkenyik Tamás

Az Aprók Színházáról:
Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem a kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.

Ezt felismerve csatlakozott a győri Vaskakas Bábszínház a norvég szakemberek által elindított „Művészet a legkisebbeknek” elnevezésű programhoz. Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.
20 perc előadás, 20 perc játék, 0-3 éves korig ajánlott
Belépőjegy: 1.000 Ft (mama+baba)

Október 25-én, pénteken 19 órakor – családi előadás
Bűvész Színház - Mental & Magic Show

Meghívhatunk egy varázslatos utazásra? Éld át a saját bőrödön a leghihetetlenebb trükköket és mentál kísérleteket, akár a színpadon is, hiszen interaktív műsorunkban nem egyszer a közönség tagjai próbálhatják meg befolyásolni a jövőt. Vajon valóban léteznek véletlenek, vagy ez is csupán illúzió?

Tarts velünk, és derítsük ki együtt! A Mental and Magic Show egyedi, humoros és egyben megdöbbentő szórakozás az egész család számára.

A műsor időtartama 2 x 50 perc közöttük egy kb. negyed órás szünettel.
A műsort 6 éves kor felett ajánljuk!
Belépőjegy: 3.600 Ft
Jegyek vásárolhatóak online a jegy.hu oldalán

Október 30-án 18 órakor  (Kamaraszínpad)
SZIDDHÁRTA - Erdélyi Lili Ada monodráma előadása
Hermann Hesse hindu regéjének színpadi változatát rendezte és zenéjét szerezte Németh Márton
Az egyfelvonásos mű 105 perc.
Belépő: 2.000,- Ft

November (időpont egyeztetés alatt) 15 és 19 órakor - családi előadás
A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzs- Art Színházi és Művészeti Műhely Egyesület közös produkciója
Lakner Artúr- Lökös Ildikó: ÉDES MOSTOHA
zenés ifjúsági és családi előadás 2 felvonásban
„De jó is nektek, ti nem tudjátok / Mi az, ha valaki árva….” – énekli babáinak Erzsike, akire különös születésnapi ajándék vár: az új anyuka… De vajon vigasztalódhat-e Erzsike, lehet-e mostohából édes? Lakner bácsi története új feldolgozásban - zenékkel, humorral és váratlan fordulatokkal teli megható történetéből kiderül mindez…

Szereposztás:
Berényi Mária: Endrődi Ágnes
Hargitay András: Tóth Sándor
Frici: Hajmási Dávid
Ibolya: Ambrus Asma
Cselédlány: Tövispataki Beáta
Igazgató: Horváth Károly
Elvira: Bánfi Kata
Safranek: Gyurity István
Az előadásban továbbá gyermek szereplők is közreműködnek
Rendező: Szemán Béla
Dramaturg és dalszöveg: Lökös Ildikó
Zene: Herczeg Tamás
Zenei vezető: Endrődi Ágnes
Koreográfus: Bóbis László
Jelmeztervező: Kolonics Kitti és Farkas Panna
Díszlet és scenika: Sokorai Attila
120 perc szünettel, 8 éves kortól ajánlott
Belépőjegy: 2.000 Ft

November 9. szombat 16 óra - Bábkuckó
Babits Mihály Kamaraszínház:
Bagossy László - A SÖTÉTBEN LÁTÓ TÜNDÉR – mesebeszéd
Játssza: Kéner Gabriella
Rendező: Pénzes Csaba m.v.
„Én, a legkisebb, a Pirinyó Minyó, semmiben, de semmiben sem tudtam a legügyesebb lenni a testvéreim között. Ezért suttogva kértem anyámat, hogy most lesz szíves csak engem szeretni, lesz szíves csak rám figyelni, és lesz szíves csak nekem mondani egy mesét, olyat, amiből megtudhatom a tündérnevemet, és hogy miben lehetnék a testvéreim között a legügyesebb. Mert a bánatom már akkora, hogy ilyen kicsi létemre nem is tudom, hogyan fér belém…” Tündéranyám ekkor azt mondta nekem: „Olyan mesét mondok neked, ami a kimondott szavak által a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének a legsötétebb csücskébe vezet.”
45 perc, 5 éves kortól ajánlott
Kamaratermi előadás max. 50 főnek.
Belépőjegy: 1.000 Ft

November 11-én 19 órakor:
Marc Camoletti: BOEING BOEING – Leszállás Párizsban
bohózat két felvonásban
Szereplők:
Bernard: Bozsó Péter
Robert: Baronits Gábor
Bertha: Mézes Violetta
Judith: Köllö Babett
Janet: Deutsch Anita
Jaqueline: Mádi Piroska/Gregor Bernadett

Bernard, a sztárépítész elegáns loft-lakásában éli gondtalan életét. Ha kinéz az ablakon, Párizsra lát. Ha vacsorázna, a házvezetőnő viszi otthon a nemzetközi konyhát. Ha menyasszonya megérkezik, mámorosan szeretik egymást. Ha másik menyasszonya érkezik meg, vele is mámorosan szeretik egymást. Ha a harmadik, vele is. Mert minden normális, modern férfinak három menyasszony az ideális, csak légiutas-kísérők legyenek, és menetrend szerint elkerüljék egymást.
Amikor beállít a régi iskolatárs, hogy apró szívességet kérjen, ő is elámul az irigylésre méltó és tökéletes rendszeren. Persze egyetlen apró hiba is végzetes. Kettő még rosszabb, vicces. Ez az este a harmadik hibával kezdődik...

Belépőjegy: 3.000,- Ft

November 16. 18 órától
VI. Esztergomi Törzsi Tánctalálkozó Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Esztergomi Törzsi Tánctalálkozó. Az eseményen a házigazda Sweet Ginger /esztergomi törzsi tánccsoport/ éves bemutatóján kívül az ország egész területéről meghívott vendégek is fellépnek. Helyet kapnak törzsi és törzsi fúziós táncosok, csoportok, hogy megmutassák különleges táncaikat. Mindenkit szeretettel vár: Debreceni Nelli és a Sweet Ginger

November 21-én, csütörtökön 10 órakor - Babaszínház
Délibáb Társulat: SÜSS FEL NAP!
Előadják: Revuczky Nóra és Sólyom Tamás
Előadásunk során a különböző időjárási jelenségeket figyelhetik meg és élhetik át a gyerekek játékos formában, melyeket látványos, színes és ötletes tárgyakkal és hangokkal jelenítünk meg.

Felkel a Napocska, de a szél felhőket, esőt, majd a hideg havat és ködöt hoz. Az előadás végén azonban egy közös éneklés során ismét előbújik a Napocska, és meleg sugarai szivárványt csalnak a tájra.

Az időjárási jelenségeket dalokkal és mondókákkal kísérjük. Az ismerős furulya és xilofon mellett számos különleges hangszert is láthatunk és hallhatunk, mint a harangjáték, a kalimba, vagy az udu drum.

Az előadást követő 20 percben a gyerekek átbújhatnak a szivárvány alatt, kergetőzhetnek a széllel, bebújhatnak a hótakaró alá, megnézhetik a díszletet, kipróbálhatják a nekik való hangszereket, érdekes és puha tárgyakat.
20 perc előadás, 20 perc játék, 0-4 éves korig ajánlott
Belépőjegy: 1.000 Ft (mama+baba)

November 22-én, pénteken 15 órakor - Gyermekszínházi bérlet 1. előadása
HADART Színház: HETEDHÉT VARÁZSLAT - zenés mesejáték
Szereplők:
Bimbi – ILLÉS-NAGY Maja
Tündér – FÁBIÁN Nikolett
Anya / Hajasbaba – NYÁRI Bernadett
Bohóc – PILLE Tamá;
Herceg – KALMÁR Gergely
Boszorkány – LÓRÁNT Krisztina
Robot – KASZÁNYI Roland

Írta és Rendezte: Pille Tamás
Bimbi pont olyan, mint a többi kislány, mégis amikor elalszik, csodálatos dolgok történnek vele. Kedvenc játékai egy jóságos Tündér segítségével megelevenednek és ki sem fogynak a mesékből. Amikor felébred, már ő is tudja: “Ha felnőttként is megőrizzük gyermeki lelkünket, akkor mindig nyitva áll előttünk az álmok és a mesék varázslatos világa.”

70 perc, 5-9 éveseknek ajánlott
A 3 előadásra szóló bérletek ára 4.000 Ft.
Belépőjegy (ha marad hely) 1.500 Ft

November 23-án, szombaton 16 órakor
VSG Táncszínház: SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG
Apa/Gyertyatartó/herceg: Kerekes Patrik
Gaston/Szörnyeteg: Vass Sándor Gergely
Teáskanna: Levacsics Adél
Stylist: Kovács Tímea
Díszlet: Szabó Csaba
Háttéranimáció és világításterv: Kiss Imre
A rendező/koreográfus asszisztense: Annus Beáta
Rendezte és koreografálta: Vass Sándor Gergely

A 2019-ben 10 éves VSG Táncszínház a Szépség és a Szörnyeteg színpadra állításával nem szakít az együttestől már jól megszokott tradíciókkal. Ezen tradíciók közül kiemelendő az eredeti mese sok humorral tűzdelt feldolgozása, a klasszikus zenei aláfestés, a megértést támogató narráció és a nagyszínházi minőségű színpadi megjelenítés. Ezúttal a már hagyományosan szép jelmezek mellett egy izgalmasan átalakuló díszlet, különleges látványvilág, többek között speciális vetítéses animáció teszi feledhetetlenné az előadást.
5-12 éveseknek (és ettől följebb is mindenkinek) ajánlott, 55 perc
Belépőjegy: 1.000 Ft

November (pontos időpont később) - családi előadás
A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzs- Art Színházi és Művészeti Műhely Egyesület közös produkciója
Lakner Artúr- Lökös Ildikó: ÉDES MOSTOHA
zenés ifjúsági és családi előadás 2 felvonásban
Részletesebben lsd. a gyermekprogramoknál.

November (időpont egyeztetés alatt!) 
Pierre Sauvil: Napfény kettőnknek
Hogyan lehet elviselni valakit, akivel muszáj együtt élni, akivel semmiben nem lehet egyetérteni, mert mindenben épp ellenkező véleményen van, és semmi sem érdekli, ami a másik számára fontos? Persze kéznél a magyarázat: a férfi gazdag, a lány szegény. Semmi sem köti őket össze, sem a koruk, sem az ízlésük, ám, - ahogy az ilyenkor lenni szokott, - mire a darab véget ér – biztosan szeretni fogják egymást. De ezúttal szó sincs szerelemről...
Szereplők: Szervét Tibor, Sipos Vera
Jelmeztervező: Velich Rita
Fordító: Nemlaha György
Rendező: Réthly Attila

Belépőjegy: 3.000,- Ft

Komárom-Esztergom, Esztergom