Városlista
2020. szeptember 29, kedd - Mihály

Programok | Színház

Színes programokkal vár a nyáron a Várszínház!

Júl. 04. Szom 21:00 - Sze, 05. Szom 22:00
| Komárom-Esztergom, Esztergom

Itt az idei évad teljes programkínálata!

„A Nemzeti Összetartozás Évadja”

07.04. szombat 21 óra

Hubay Miklós
RÓMAI KARNEVÁL
Színpadi játék

A marosvásárhelyi Spectrum Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és az Esztergomi Várszínház közös produkciója

Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik, s éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak – de nem tervezték a színre vitelét, s most az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit tűnik az egyetlen megoldásnak...

Jutalomjáték a hatvanadik évadját kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

Szereplők:
Margit – Farkas Ibolya
Író – Györffy András (Jászai Mari-díjas)
Direktor – Kárp György
Zénó – Wischer Johann

Alkotótársak:
Jelmez – Szélyes Andrea
Dramaturg – Molnár Anikó
Rendezte – Pataki András (Jászai Mari-díjas)

(Hossz és szünet hiányzik, lehet nem is lesz)

Jegyár: 2000 Ft07.10. péntek 21 óra
Amatőr Színjátszás
Józsa Mara
Hobbi-sarok
Kaméleon Színház, Esztergom 

A történet a mai Dél-Magyarországon, az Alföldön játszódik. Jellemző a területre, hogy itt annak idején hobbi-kerteket alakítottak ki. Ezek mára sok helyen megszűntek ugyan, de sok helyen a kezdeti szerszámosbódé nyári lakká, majd házacskává alakult, s nem egy szépen összenőtt a településekkel, s mára már külvárossá, kertvárossá vált.
Egy így létrejött zsákutcában vagyunk, ahol szemközt egy özvegy nyugdíjas tanár, jobb oldalt egy frissnyugdíjas özvegyasszony, jogi végzettségű munkanélküli fiával, lakik, míg a bal oldali házba most érkezik egy fiatal házaspár.
A szereplők akár mi magunk is lehetnénk. Ez a darab gyakorlatilag rólunk szól, a mostani helyzetet, mai embereket ábrázolja, s azt, hogy összefogással hogyan lehet és kell megkapaszkodni az életben, egymást segítve.
A vége „happy end”: mindenki megtalálja a maga helyét az életben, még az ide beilleszkedni képtelen fiatalember is, aki időközben elmegy.
Az egymás iránti szeretet, a bizalom, az összefogás értékét világítja meg ez a darab.  Megmutatja, hogyan lehet eredményesen élni a mai világban.
Rólunk szól.

Gabi - Sárdi Réka
Gyuszi - Makkay Zoltán
Joci - Szabó Milán
Ignác - Arcson Rafael
Katus - Szigeti Szilvia

Rendező - Arcson Rafael
Díszlet - Arcson Rafael
Jelmez - a Társulat

Az előadás időtartama: kb. 60 perc.

Jegyár: 1000 Ft

07.11. szombat 21 óra
Darvasi László
Karády zárkája
zenés monodráma
A Gyulai Várszínház előadása
A szerző, Darvasi László így vall Karády Katalinról, és a darabról: „Nem az életét írtam meg, hanem a Gestapó börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. Azt, amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem, ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És hát milyen gyönyörűen játssza az alakot Béres Laci rendezésében Bartha Boróka!”
Karády Katalint a titokzatos, az ünnepelt, a rajongott, az áhított dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk (még énekelni is!). Pedig ez egy „olyan produkció, / sztárprodukció, / világpremier, / egyedi és megismételhetetlen produkció, / melyet senki sem láthat a két szemével”. Miközben mennyire szeretnénk tudni „hogyan kell titokzatosnak lenni, / hogyan kell izgatónak lenni, / rejtélyesnek, bestiának, jégkirálynőnek, szivárványnak… / huhh…!” Hogyan lesz a szenvedéstörténetből megváltástörténet.
Darvasi László, korunk egyik legkiválóbb magyar próza és drámaírója, költői szépségű szövegében Karády Katalin (Bartha Boróka) élete szerepét alakítja szívfájdító módon, hogy visszataláljon „az igazsághoz, / a normális, nappali fényhez, / a szabad levegőhöz, / a szélhez…”

Szereplők:
Karády Katalin: Bartha Boróka
Zongorista: Horváth Zoltán
Díszlet, jelmez:
Márton Erika
Rendező:
Béres László

Jegyár: 2500 Ft

07.15. szerda  21 óra
VÁR A MOZI
Csillag születik (2018.)

Jegyár: 1000 Ft

07.17. péntek 21 óra
Besenyő Só - Laár András önálló estje
A Besenyő Só Laár András vadonatúj abszurd estje. Jön Besenyő új partnernőjével, új monológokkal, Edebede bácsi „Mese Rongyai néniről, aki bácsi lett” című új meséjével, amelyben egy bájosnak egyáltalán nem mondható házaspár szövevényes életébe csöppenünk bele.
Felbukkan a rímek és verstani eszközök Picassója, a Költő is, aki szerteágazó érdeklődési körének legmélyebb bugyraiba kalauzolja el a poézis rajongóit, valamint a zeneművészet is megjelenik a műsorban a leglágyabb dallamoktól a legnagyobb zúzásig, a filmművészeti remekművekről nem is beszélve.

Jegyár: 3000 Ft

07.18. szombat 21 óra
Másik Lehel – Vizeli Csaba
FEHÉRLAPOSOK
Rockopera a felvidéki kitelepítettekről
Közreműködik: a MAGYAROCK DALSZINHÁZ társulata

Az 1947-es felvidéki kitelepítéseket két család történetén keresztül mutatja be az új magyar rockopera. A drámai hatású történet megható jelenetekben tárja elénk a nem túl távoli múltban, a velünk élő történelmünket.

SZEREPLŐK, alkotók:

GÁL ISTVÁN, a falu lelkésze                                          VARGA MIKLÓS
GÉZA BÁCSI, Molnár László és Molnár János apja MAKRAI PÁL/BALOGH ATTILA
MOLNÁR LÁSZLÓ, családfő                                            CSENGERI ATTILA
TÓTH BÉLA, Molnár László barátja    LAKLÓTH ALADÁR/MOLNÁR ÁRPÁD
IRMA, Molnár László felesége                                         BODNÁR VIVIEN
MOLNÁR ANDRÁS, Molnár László fia   BÁNFI CSABA/MÉSZÁROS TAMÁS
MOLNÁR ILONA, Molnár László lánya                               TAR GABRIELLA
TÓTH IMRE, Tóth Béla fia, Molnár Ilona férje                    GOMBÁS ÁDÁM
TÓTH ETELKA, Tóth Béla lánya, Kerék István szerelme        KUCZMANN ÁGNES
MOLNÁR JÁNOS, Molnár László öccse  TIHANYI DÁNIEL/BENE ZOLTÁN
ERIKA, Molnár János felesége                                         ENYINGI ZSÓFIA
KERÉK ISTVÁN, Molnár András barátja, Etelka szerelme       MÁSIK LEHEL
BAROS, csehszlovák tiszt                                               GERDESITS FERENC
NAGY MIKLÓS, falusi férfi, munkafelügyelő  BALOGH ATTILA/TAKÁCS EMIL

Díszlettervező: SIKLÓSI JÓZSEF Ybl-díjas építész
Jelmez: BALAI ZSUZSANNA – MÁSIKNÉ VIZELI ANITA
Színpadi mozgás: GÁBOR SÁNDOR – ORBÁN VIKTOR
Rendező munkatársa: KORMÁNYOSI MIKLÓS
Rendező: VIZELI CSABA

Jegyár: 3000 Ft

07.22. szerda 21 óra
VÁR A MOZI
Kaliforniai álom (2016.)

Jegyár: 1000 Ft


07.24. péntek 21 óra
Carlo Goldoni
A fogadósnő
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

„- Ki hordja otthon a nadrágot, Uram?
Én… De én is mosom és vasalom.”
(Denis Thatcher)
„Ebben a fogadóban minden férfi annak a nőnek a szoknyájára vadászik, aki a nadrágot hordja. Hisz az elérhetetlen, megfoghatatlan, megszerezhetetlen mindig a legizgalmasabb.
Mirandolina, a fogadósnő pont ilyen. Pikírt, nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. Azaz majdnem mindet. Hiszen a megállíthatatlan ágyúgolyó egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal. S hogy mi lesz ebből a paradoxonból? Természetesen vígjáték. Goldoni módra. Hiszen egy szoknya meg egy nadrág az pont két dudás egy csárdában.
Háború ez – az idők kezdetével megegyező – férfi és nő között azért a bizonyos nadrágért, konok bizonygatása annak, érhet-e többet egyik, avagy a másik nem. De hiába a sziszifuszi csatározás, végül úgyis a szív diktál.”

Rippafratta lovag – Dévai Zoltán
A lovag szolgája – Papp Arnold
Forlipopoli, őrgróf – Nešić Máté
Albafiorita, gróf – Virág György
Mirandolina, fogadósnő – Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas)
Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron
Ortensia, színésznő – Verebes Judit
Ének-mentor: Koncz Éva
Jelmez: Janovics Erika
Díszlet: Mészáros Tibor
Rendező: Mészáros Tibor
Az előadás hossza 110 perc.

Jegyár: 2000 Ft

07.25. szombat 21 óra
„Esztergomból indultam”
Operaest a Várhegyen Dunai Évával és vendégeivel
Áriák és együttesek népszerű operákból
Fellépő művészek:
Dunai Éva, Magassy Júlia, Újvári Gergely, Fátrai János

- Dunai Éva

- Magassy Júlia esztergomi születésű mezzoszoprán, hét éve tagja az Operaház társulatának, de a Várszínház deszkái sem ismeretlenek számára, hiszen középiskolás diákként a Dobogó Színjátszó körrel több éven keresztül lépett fel a Vár a színhely fesztivál keretein belül. Nagyon megtiszteltetésnek vette, hogy azon a színpadon énekelhet, ahol tulajdonképpen elindult a pályája.

- Ujvári Gergely magánénekes, a Kárpátalján született tenor, nyolc éve énekel az ország különböző színpadán. Elsősorban operaelőadások szerepeiben, de az operett, daljáték műfajban is gyakran látható.

- Fátrai János 2014-től a Magyar Állami Operaház Erkel Kórusának tagja, ahol 2017-ban Évad művészének választottak, majd 2018-ban az Operaház Címzetes Szólistája címet is elnyerte. Azóta számos kisebb, közepes, vagy főszerepet is éneket az Operában. Élete egyik fő célja: az Opera széles körben való megismertetése.

Jegyár: 2000 Ft

07.29-30 szerda, csütörtök 21 óra
Carmen Sporttánc Egyesület
Filmzenék tánclépésekben

Az együttes 1989 óta működik Esztergomban és a környező településeken. A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség versenyein vesznek részt, és a ranglista alapján a magyar válogatottnak is tagjai lettek versenyzőik. Évente országos divattáncversenyt rendeznek a magyar szövetség kérésére. Minden évben, így idén is létrehoznak egy táncszínházi produkciót, mely bemutatásához az Esztergomi Várszínház ad helyszínt.
Rendszeresen szerepelnek nemzetközi megmérettetéseken is, döntős helyezéseket sikerült elérniük világ- és Európa-bajnokságokon.

Jegyár: 2000 Ft
(diákjegy: 1000 Ft, 6 éves kor alatt: ingyenes)

07.31. péntek 21 óra

Sinatra - "My Way"
Vastag Tamás
Közreműködik a Studio 11 zenekar
Vokál: Papp Attila, Szénási-Szabó Diána, Vida-Veres Imola
Trombita: Horváth Tamás

Frank Sinatra - A hang
A XX. század és Amerika egyik legnagyobb hatású énekese Frank Sinatra, vagy ahogy hívták: „The Voice”, azaz „A Hang”. Tiszta stílus, páratlan, sokoldalú tehetség, hiszen nemcsak énekesként, hanem filmszínészként is eljutott a csúcsra. Megközelítőleg hatvan filmben szerepelt. Nyolc Grammy-díj, két Oscar-díj, három Golden Globe, hatvan éves pályafutás, több mint 70 nagylemez, 300 kislemez, 150 millió eladott album. Műfajok és egy korszak mítosza, olyan zseni, aki gyarlóságaival, ellentmondásos életével együtt kitörölhetetlen nyomot hagyott a világ szórakoztatóiparában.

Vastag Tamás - sorsszerű találkozás
Vastag Tamás és Frank Sinatra dalai, lelke összeforrtak az elmúlt években. Nagy rajongója a kultikus művésznek, a tévénézők, koncerte járók is hallhatták már többször, milyen átéléssel, hitelességgel, elsöprő érzelmi töltettel, belső tartalommal énekli a számait. Talán sorsszerűnek tűnhet, színpadon is eljátszhatta Frank Sinatrat. Szomor György meghallotta egyszer, hogyan énekli a „My Way” című számot és azonnal írt, rendezett neki egy darabot a legendáról. Vastag Tamás pedig azóta is nagy kedvvel, odaadással, szenvedéllyel énekli kedvence dalait. Most ezen a koncerten olyan zenészek, előadók, vokalisták társaságában, akik szintén képesek emlékezetesen megidézni, színpadra varázsolni egy nagy legenda szellemiségét. Időtlenül, hiszen Sinatra örök.

Stúdió 11 - zenei legenda
A Studio11 zenekar története a közszolgálati rádió égisze alatt Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével indult 1963-ban. Zenekarunk évtizedeken keresztül meghatározó részese volt a magyar könnyűzene fejlődésének, fontos dalok, produkciók megszületésének közreműködője.Tagjaink magas szinten képzett muzsikusok - egyúttal kiemelkedő szólisták is - akik rendszeres szereplői a hazai és a nemzetközi jazz életnek. A több évtizedes művészi tevékenység eredménye tengernyi hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható. A jelenleg művészeti társulatként működő Studio11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban formát öltve, a jazz és a könnyűzene valamennyi stílusában mindig is a szabad zenélés útjain jár.   
Jegyár: 3000 Ft

08.01. szombat 21 óra
TRIANON 100
Határtalan magyar népdalok, kicsit másként
A Sic Transit Folk Műhely előadása

Jegyár: 2000 Ft

20 éves az Esztergomi Bábos Tábor
08.03. – 08.07. XX. Esztergomi Bábos Tábor
Kreatív művészeti tábor
A NAGYVÁRADI BÁBMŰVÉSZEK VEZETÉSÉVEL

A NAGYVÁRADI BÁBMŰVÉSZEK VEZETÉSÉVEL Idén már a 20. Esztergomi Bábos Tábor várja a 6–12 éves gyerekeket az Esztergomi Várszínházban augusztus 5. és augusztus 10. között nagyváradi bábművészek vezetésével. A bábos tábor célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a bábszínház világához, beavassa őket a színjátszás rejtelmeibe, játékos módon mutassa be, miként valósul meg egy bábszínházi előadás a szövegválasztástól a bemutatóig. Négy csapat egymást váltva vesz majd részt hat műhely munkájában: Játszóház, Bábkészítő műhely, Népi játékok, Sport, Drámajáték, Színjátszókör. A gyerekek megismerkedhetnek a síkbáb, kesztyűs-báb, improvizatív-kreatív színpadi játék és az árnyjáték titkaival. A bábkészítő műhelyekben az előre elkészített elemekből többek között az előadásokhoz szükséges bábokat, díszleteket, kellékeket állítják össze a résztvevők. A tábor ideje alatt gyermekelőadást is láthatnak a résztvevők. A záróprogramban (szombaton) a csoportok sorra bemutatják a héten tanult előadásukat. A táborban résztvevő gyermekek az általuk készített bábokat, játékokat emlékként magukkal vihetik. A foglalkozások naponta 8-9 és 16 óra között zajlanak. A gyermekeket minden nap kisvonat szállítja a Padlizsán Étterembe, ahol ízletes ebédet kapnak.

Információ.: 06 33/520-260


08.04. kedd 10 óra

Mirkó királyfi
Erdélyi magyar népmese
A Magyar Népmese Színház előadása

Mirkó királyfi táltos paripáján, az Üveghegyen túlra, a Selyemrétig ugrat, hogy birokra keljen az ördög katonákkal, a Vasorrú banyával, sőt a Kutyafejűvel is! Az édesapjától kapott karddal felvértezve küzd meg a mesebeli szörnyekkel, hogy elnyerje a csodaszép királykisasszony Estike kezét. Vajon sikerül neki?!
A klasszikus mesejáték óvodás és alsó tagozatos korosztálynak ajánlott.

Játszó személyek:
Balázsi István
Benedek Gyula
Illés Dániel
Mester Nikolett
Vajai Flóra
Zanotta Veronika

Szcenika: Grossmidt Erik
Jelmez: Zanotta Veronika
Zene: Hargitai Halászi Lehel
Rendezte: Rumi László

Jegyár: 500 Ft

08.05. szerda 10 óra
Brémai muzsikusok
Interaktív játék
A Magyar Népmese Színház előadása

Ki ne ismerné ezt a történetet, melyben a fedél nélkül maradt állatok
elindulnak szerencsét próbálni. A kalandos játék során jelmezeket öltve,
két színésszel és egy zenésszel valamint a gyerekekkel közösen játsszuk el
a szamár, a kakas, a cica és a kutya történetét, míg végül a brémai erdőben
elűzik a rablókat és megtalálják az új és boldogabb életet.

Játékmesterek:
Benedek Gyula
Balázsi István
Zanotta Veronika
Illés Dániel
Zene: Zanotta Veronika

Jegyár: 500 Ft

08.05. szerda 21 óra
VÁR A MOZI
Hair (1979.)

Jegyár: 1000 Ft

08.06. csütörtök 10 óra
Többsincs királyfi
Magyar népmese
A Magyar Népmese Színház előadása

A csodatévő liliom gyermekkel ajándékozza meg Solomon király feleségét. Óvják még a fúvó széltől is, de mikor felcseperedik a királyfi útnak indul. Többsincs királyfi álmában megjelenik Gyöngyvirág királykisasszony. Rögtön beleszeret és elindul kedves szolgájával, hogy megkeresse. Számtalan kalandba keveredik, míg a sárkány legyőzése után végül elnyeri választottját.
Szereplők:
Illés Dániel
Mester Nikolett
Vajai Flóra
Benedek Gyula
Balázsi István
Zanotta Veronika
Báb - Bérczi Kati
Zene - Hargitai Halászi Lehel
Tervező - Zanotta Veronika
Rendezte: Árkosi Árpád (Jászai Mari-díjas)

Jegyár: 500 Ft

08.07. péntek 10 óra
Szarka Gyula
Tücsöklakodalom
Mesekoncert gyerekeknek
Zenél és együtt játszik a gyerekekkel:
Szarka Gyula (Ghymes együttes)

Az idén 37 éves Ghymes tagjai – az élen Szarka Gyulával – szinte a kezdetektől  írnak kifejezetten gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokat, rendszeresen adnak gyerekkoncerteket. A mostani előadásban nem csupán a zene lesz a főszerepben, hanem megismerkedhetnek a gyerekek a hagyományos lakodalmi szokásokkal is – követve a Tücsökvőfély és a Tücsöknyoszolyólány vendéghívogató útját egészen a mulatságig –, s természetesen a közös éneklés sem maradhat el. Olyan közismert, generációkon átívelő dalok szólalnak meg, mint a Sárga csikó, az Egyszer egy királyfi vagy éppen a „Sej-haj, denevér, / Bennünk van a kutyavér”.

Zenél a messze földön híres Tücsökzenekar:
Szarka Gyula (gitár, ének), Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek, vokál), Varjú Attila (ütőhangszerek)

Szereplők:
Tücsöknyoszolyólány – Molnár Anikó
Tücsökvőfély – Papp Attila
Alkotótársak:
Zeneszerző – Szarka Gyula
A jelenetek írója, dramaturg – Németh Ervin
Koreográfus – Sipos Ferenc
Rendező – Pataki András
Jelmez – Szélyes Andrea
Díszlet – Pataki András
Fényterv – Kovács Ferenc
Asszisztens – Kiss Noró

Jegyár: 500 Ft

Temesvár Esztergomban

08.08. szombat 21 óra
Kokan Mladenović
SWAN LAKE REVISITED - HATTYÚK TAVA ÚJRATÖLTVE
Temesvári Állami Csiky Gergely Színház előadása

Mi történt a mesékkel? Mi történt a hattyúkkal? Mi történt a tóval? Mi történt velünk?
Mikor léptünk ki a mesékből úgy, hogy észre sem vettük?
Miben hiszünk ma, míg tapossuk a tikkadt földet, ahol valaha tó volt? Tudunk még történeteket mesélni? Ha tudunk, vajon azok hasonlítanak-e a mesékre? Ha hasonlítanak – vajon a mesénknek boldog vége lesz?

Szereplők:
Aszalos Géza, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Csábi Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Simó Emese, Tar Mónika, Tokai Andrea, Tóth Eszter Nikolett, Vass Richárd

Rendező: Kokan Mladenović
Koreográfus: Andreja Kulešević
Díszlettervező: Marija Kalabić
Jelmeztervező: Tatjana Radišić
Zeneszerző: Irena Popović
Dramaturg: Góli Kornélia
Rendezőasszisztens: Szerda Zsófia
Zeneszerző assziztens: Nikola Dragović

Rendezte: Kokan Mladenović

Súgó: Czumbil Marika
Ügyelő: Kertész Éva
Világosító: Gidó Zoltán
Hangosító: Kozma András
Fotók: Petru Cojocaru

Jegyár: 2000 Ft

08.09. vasárnap 18 óra
Shake Kvartett
HÚZD RÁ!
Temesvári Állami Csiky Gergely Színház előadása
Bemutató és borkóstoló

Kosztolányi Dezső szerint arról a magyarról, aki azzal dicsekszik, hogy ő bizony egy nótát sem ismer, mindig kiderül, hogy legalább annyit tud, mint bárki más.

A magyar nóta több kultúrának, ízlésnek, zenei nyelvnek és kornak a találkozásából született műfaj. A bécsi szalonzene, a népzene, a cigányzene és klezmer keveredéséből létrejött, egyedi és összetéveszthetetlen zenei világ, melyet sokan épp kevertsége miatt nem tartottak igazi magyar kultúr-kincsnek. De ez a műfaj nem csak kialakulásának földrajzi és társadalmi okai miatt válhatott igazi hungarikummá. A nóta évtizedek óta a magyar ember lelkületének, magyarságának és eszenciájának dalba foglalása.

Énekelnek: Borbély B. Emília, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnos András Csaba
Zenei vezető: Borsos Pál
A zenekar tagjai: Borsos Pál, Dragalina Cristian Csaba, Számtartó Zsolt, Mişcu Traian Mihai, Todor Adalbert
Rendezte: Molnos András Csaba

Jegyár: 2000 Ft

08.12. szerda 21 óra
Yasmina Reza Az öldöklés istene című műve nyomán
Forráspont - soul strip egy részben
tragikomédia   
A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása

Az, hogy két fiú összeverekedik az iskolában, pontosabban, hogy egy erősebb fiú megveri nála gyengébb társát, sajnos nem ritka jelenség. Az azonban, hogy a kárvallott gyerek szülei beszélgetésre hívják lakásukra a támadó fiú szüleit a helyzet tisztázása végett, már annál inkább ritkaságszámba megy.
A bonyodalmat csak fokozza, hogy az egész estét felölelő, heves veszekedésbe torkolló találkozó során kiderül: a házaspárok homlokegyenest más színben látják a világot, teljesen más értékek szerint élik napjaikat, s a világon semmi közös sincs bennük. Vagy mégis…?
Az emberiség megosztottsága, kategóriákba sorolása örök téma. Férfiak és nők, szegények és gazdagok, fiatalok és idősek... Ezt a feloldhatatlannak látszó megosztottságot Yasmina Reza Az öldöklés istene című művéből kiindulva mutatja be előadásunk. A szereplők – két házaspár – hétköznapi emberek, esendők és komikusak.
Mindeközben tükörben láthatjuk mindennapi küzdelmeinket önmagunkkal és egymással. Az ellentétek feloldása érdekében előbb önmagunkkal kell megbékélnünk. Paradox módon azonban módon minél erősebb bennünk a vágy a mélyebb belső feltárására, annál inkább válunk befelé forduló, zárkózott egyénekké. Pedig hisszük: a mindennapi élet legfőbb értékei a család és a lelki béke a hozzánk közel állókkal.

Szereplők:
Orosz Melinda
Orosz Ibolya
Ferenci Attila
Sőtér István
Vass Magdolna
Fornosi D. Júlia
Rendezte: Oleh Melnicsuk

Jegyár: 2000 Ft

08.15. szombat 21 óra
Tóth - Máthé Miklós
A nagyrahivatott
Az Esztergomi Várszínház és a
Zanotta-Art Kulturális és Művészeti Egyesület közös produkciója

Bakócz Tamás esztergomi hercegprímás sorsa, élete nem csak Esztergommal, hanem az országgal is összefonódott. Egy kerékgyártó fiáról szól ez a darab, aki majdnem pápa lett. A szerző Isten szolgáját, a korával és önmagával vívódó személyiséget akarta bemutatni egy olyan történelmileg nehéz helyzetben, amikor látható, Bakócz Tamás igazi reneszánsz ember volt. Szakonyi Károly recenziója szerint a darab a következő lényeges kérdéseket feszegeti: Tudunk-e torzsalkodás nélkül, vállvetve összefogni nagy célokért? Tudjuk-e önös érdekeinket alárendelni a közösség javának? Vajon mindig meggyőződésünk szerint cselekszünk-e, vagy a nagyravágyás, az előmenetel lehetősége elhallgattatja bennünk a lelkiismeret szavát?

- Bakócz Tamás: HORÁNYI LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas
- II. Ulászló: IVASKOVICS VIKTOR
- Dózsa György: Szinovál gyula
- Zápolya János: BESZTERCZEY ATTILA
- Bornemisza János: KASZÁS MIHÁLY
- Erdődi Péter: BENEDEK GYULA
- Váradi Márton: Ponty Tamás
- Vajai Ferenc: STUBNYA BÉLA
- Bakócz Katalin: Fekete Réka Thália
- Futár: SMÁL-SZILAJ GÁBOR
- Dózsa György a bemutatón SZINOVÁL GYULA
- Rendező: ÁRKOSI ÁRPÁD (Jászai Mari-díjas)
- Tervező: ONDRASCHEK PÉTER
- Tervező: SZŰCS ZSOLT és ZANOTTA VERONIKA

Jegyár: 2000 Ft

BAZILIKA ELŐTTI ELŐADÁSOK

08.17-18.(hétfő, kedd) 21 óra

Jegyár: 5000 Ft


08.21-22. péntek-szombat 20 óra
Szále László
Fekete zongora
Esztergomi Várszínház saját bemutatója, felolvasó színház
Trianon 100 Emlékműsor
Tisza István és Ady Endre képzeletbeli találkozása

A dráma Fekete zongora címmel Ady Endre és Tisza István feltételezett találkozásáról szól. 
Tisza monográfusa, Vermes Gábor feljegyezte, hogy egy ismeretlen személy érkezett Tiszához, és figyelmeztette arra, hogy merénylet készül ellene. Szále László darabja arra az ötletre épül, hogy ez az ismeretlen személy Ady Endre volt. A szerző így vall erről: „egy különös találkozás története: ahogyan Magyarország tragédiáját két – egymással örök harcban álló – ember látja, s fájdalmasan átéli egy végső, nagy vitában.”
A Fekete zongora kiigazítja mindazt, amit a középiskolában tanultunk Ady és Tisza kapcsolatáról. A darab bevezetőjében Szále László előre vetíti a dráma feszültségének egyik forrását: „A nézők kényelmes zsöllyéikben mindent tudnak. Vagy legalábbis többet, mint a nagy költő és a nagy államférfi. Egyszerű: az ő ismeretlen jövőjük a közönség ismert múltja.” 

Ady Endre, a látogató: Trill Zsolt (Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész)  
Gróf Tisza István, a házigazda: Horányi László (Jászai Mari-díjas) 
Almássy Denise, Tisza István unokahúga:  Kulcsár Viktória   
További szerepek: László, az inas és az Esőkabátos       
Rendezte: Wiegmann Alfréd

Jegyár: 1500 Ft

08.26. szerda 20 óra
VÁR A MOZI
Nyomorultak (2012.)

Jegyár: 1000 Ft

08.27. csütörtök 20 óra
VÁR A MOZI
Piaf (2007.)

Jegyár: 1000 Ft

Komárom Esztergomban
08.29. szombat 20 óra
Miroslav Krleža
A Glembay ház

A Komáromi Jókai Színház előadása
Cégbirodalom, dúsgazdag család, befolyásos és tekintélyes polgárok, az üzleti- és pénzvilág előkelőségei – ezek a Glembayak. A Glembay ház, a Glembay klán, a Glembay Ltd. Élén a családfővel, Ignjat Glembayval, a hetvenéves jubileumát ünneplő cégcsoport első emberével. Egyetlen családtag van, aki nem tudja átadni magát az ünnepi hangulatnak: Leone, az öreg Glembay első házasságából született fia, aki a művészetet választotta az üzleti karrier helyett, és amikor hosszú idő után most újra találkozik apjával és a családdal, egyre kevésbé képes magában tartani mindazt, amit a rokonokról, az üzleti és családi titkokról, no meg: apja jelenlegi és jóval fiatalabb feleségéről tud. Nem sok kell hozzá, hogy apa és fiú, két generáció, két világszemlélet – két férfi összecsapjon és életre-halálra megvívjon egymással. Ennek az összecsapásnak a lenyomata a világhírű horvát klasszikus szerző viharos lendületű, sötét indulatokkal telt drámája. Fordította Fabó Tibor. Külön köszönet Petheő Boglárkának a fordításban nyújtott segítségéért!

Szereplők:

Leone Glembay: Szabó Viktor
Náci (Ignác Jacques) Glembay: Horányi László m. v. (Jászai Mari-díjas)
Castelli-Glembay báróné: Holocsy Katalin
Angelika nővér: Holocsy Krisztina
Titus Andronicus Fabriczy-Glembay: Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Puba Fabriczy-Glembay: Béhr Márton: Dr. Paul Altmann: Rancsó Dezső m. v.
Dr. Alois Silberbrandt: Olasz István
Ballocsanszky főhadnagy: Bernáth Tamás
Lakáj: Nagy László
Szobalány: Leczkési Dóra
Olivér Glembay: Németh Bence m. v.


Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Fénytechnikus: Rózsás Silvia, Jakab Csaba
Hangtechnikus: Csicsó Tamás, Števko Kristián
Fodrász – sminkes: Varga Boglárka
Kellékes: Bajcsi Viktória
Öltöztetőnő: Hók Adrianna, Pallag Marianna
Fordító: Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Díszlettervező: Jozef Ciller m. v.
Jelmeztervező: Peter Čanecký m. v.
Koreográfus: Juraj Letenay m. v.
Zenei munkatárs: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna
A rendező asszisztense: Balaskó Edit
Rendezte: Martin Huba m. v.

Jegyár: 2000 Ft

08.30. vasárnap 20 óra
Monoblock - egy álnéven író szerző
Helló, náci!
A The Art nonprofit szervezet és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem hallgatóinak előadása

Egy mindennapos bunyóhoz ketten kellenek, elkövető és áldozat, ezek ketten pedig leginkább egy cella mélyén ismerhetik ki egymást, hála a rendőrség szolgálatkész közreműködésének. Ez ilyen egyszerű. Persze ha az elkövető neonáci, az áldozat meg feketemunkás, akkor kissé bonyolultabbá válik a helyzet, a frontvonalak összekavarodnak, csak a rendőrség marad az, ami, a rendőrség mindig rendőrség marad.

Szereplők:
Jan: Melecsky Kristóf e. h.
Rudi: Béhr László István e. h.
Erich: Majorfalvi Bálint
Rendezte: Kovács Dániel Ambrus

Jegyár: 2000 Ft

09.05.  szombat 20 óra
VÁR A MOZI

A szépség és a szörnyeteg (2017.)
Jegyár: 1000 Ft

                                                            
09.11. péntek 20 óra
VÁR A MOZI
Moulin Rouge! (2001.)

Jegyár: 1000 Ft

Komárom-Esztergom, Esztergom