Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 09. 09:36, csütörtök | Helyi
Forrás: forrás: MTI-fidesz.hu

4,5 milliárd testvériskolai programra - nyergesújfalui iskolában is

4,5 milliárd testvériskolai programra - nyergesújfalui iskolában is

A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola is részt vesz abban a programban, mely országhatáron belüli és határon túli, valamint Európai Unión belüli testvériskolai kapcsolatok felvételét támogatja.

Hátrányos helyzetű tanulókat különböző arányban nevelő intézmények kapcsolatfelvételére 4,5 milliárd forintos programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, határon belüli és határon túli lehetőségekkel - jelentette be Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár és Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Nyergesújfalun.

A már lezárult pályázatok első fordulójában 165 intézmény legalább 7550 tanulóval vesz részt, közülük 3020 diák halmozottan hátrányos helyzetű. A programban még 1,4 milliárd forint található, ennek felhasználására az államtitkárság újranyitja a pályázatot - mondták el a politikusok a Szalézi - Irinyi Középiskolában tartott sajtótájékoztatón. A pályázat országhatáron belüli és határon túli, valamint Európai Unión belüli testvériskolai kapcsolatok felvételét támogatja.

Kovács Zoltán hozzátette, a pályázaton az ötödik évfolyamtól felfelé indulhattak a köznevelési intézmények. Országhatáron belüli kapcsolatok felvételére legalább 50 tanulót kellett bevonni, a hátrányos helyzetű tanulók intézményi arányának pedig meg kellett haladnia a 20 százalékot. A pályázat ezen részében 130 intézmény kapott támogatást, legalább 6500 tanuló bevonásával.

Határon túli, illetve Európai Unión belüli események megvalósítására 35 iskola nyert el támogatást. Ők csaknem félmilliárd forintos támogatáshoz jutnak, 1050 tanuló részvételével.

A programoknak mindkét pályázati részben 2015 nyaráig kell befejeződniük. Hoffmann Rózsa rámutatott, ebben a programban lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekeknek ingergazdag fejlődést biztosítsanak, belelássanak más családok mindennapjaiba, megtapasztalják, hogy másképpen is lehet élni, mint ők.

Az államtitkár hozzátette: "az ellenkezője igaz azoknak a híreszteléseknek, hogy a kormány pénzt von ki az oktatásügyből. Ehhez meg kell nézni a költségvetés számait, és még hozzájönnek ezek a programok".
Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője nem tudott személyesen részt venni a rendezvényen, de elmondta: „A hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok támogatása, a közös programok megvalósítása nagyban segíti a gyermekek kompetenciájának fejlesztését. Ebben a munkában a gyermekek mellett fontos és elismerésre méltó szerepet töltenek be a közreműködő pedagógusok is. Külön öröm látni, hogy megyénkben a nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola eredményesen tudott pályázni a programban. Sikeres együttműködést, rengeteg örömöt és a programon túl is fennmaradó kapcsolatokat kívánok a résztvevőknek!”

Nyergesújfalun 1919-ben épült az első magyar szalézi iskola, a rend az államosítást követően 2001-ben kapta vissza az épületet. A gimnáziumba 400 diák jár, az oktatás mellett nagy hangsúlyt helyeznek a diákok erkölcsiségre nevelésére, szociális érzékenységük fejlesztésére - mondta el az MTI-nek Lux Ambrus igazgató.

A szalézi rend alapítója, Don Bosco 19. századi pap volt, aki utcagyerekeket gyűjtött maga köré. Elvei szerint a felnőtteknek megelőző neveléssel kell úgy formálniuk a gyermekeket, hogy jót tegyenek - tette hozzá az igazgató. A nyergesújfalui gimnázium a szintén a szalézi rend által működtetett kazincbarcikai szakiskolával tart kapcsolatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.