Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 23. 08:53, szombat | Helyi
Forrás: Bárd Edit (Duna Múzeum)

Alkotópályázatok, séta a vízért és látnivalók a Duna Múzeumban

Alkotópályázatok, séta a vízért és látnivalók a Duna Múzeumban

2013 a vízi együttműködés nemzetközi éve – ennek jegyében plakát- és képregénytervező, valamint street art ötletpályázatot írt ki a Duna Múzeum, mely Gyalogolj a vízért! címmel vizes tapasztalatszerző sétára is buzdít.

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából idén is elindította a www.vizvilagnap.hu internetes oldalt. A honlapon összegyűjtik a Víz Világnapjához kapcsolódó programokat, eseményeket, akciókat, az ENSZ által meghirdetett nemzetközi mottóhoz kapcsolódó pályázati felhívásokkal pedig a vízi együttműködésről való közös gondolkodásra és kreatív alkotásra ösztönzik a diákokat és a felnőtteket.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a pályázatok idén is közös munkára, kooperációra biztatják a résztvevőket és arra, hogy vegyenek részt a vízhasználattal kapcsolatos társadalmi tudatosság erősítésében. A pályázatra készítendő anyagok tervezése és megvalósítása során maguk a pályázók sok új információt, tapasztalatot szereznek, az elkészült munkákkal, megvalósult akciókkal pedig másokhoz is eljuttatják majd az együttműködés, a vízért való közös felelősségvállalás fontosságának üzenetét.

Készítsd el Magyarország Víz Világnapi plakátját!
Az idei év a vízi együttműködés éve. A nemzetközi logó és a plakát olyan mintákat, jelképeket, fényképeket alkalmaz, amelyek jellemzőek egy-egy adott országra, illetve az együttműködésre. A pályázók ennek alapján tervezhetik meg a speciálisan Magyarország vízi értékeire vonatkozó saját plakátjukat.

Gyalogolj a vízért!
Sok gyermek és felnőtt a világban hosszú utat tesz meg nap mint nap, hogy tiszta ivóvízhez jusson. Együtt érezni másokkal és gondolni azokra, akiknek nehezebb sors jutott, úgy lehet, ha mi is átérezzük – legalább egy kis időre –, amit ők. Egy nemzetközi szervezet évek óta meghirdeti a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) akciót. A vállalkozó kedvű csapatok, baráti közösségeknek, családoknak legalább 6 kilométeres gyalogtúra keretében kell felkeresniük egy általuk választott, környékbeli forrást, kutat vagy bármilyen vízvételi helyet. A visszautat a hátizsákjukban magukkal vitt palackokba töltött 6 liter vízzel nehezítve kell megtenniük. A kirándulásról készült beszámoló és fotók beküldésével lehet pályázni az értékes nyereményekre.

Készíts képregényt!
A vizes együttműködés azt is jelenti, hogy sok embernek kell összehangoltan dolgoznia a tiszta ivóvízért. A víz útját követő játékos képregény elkészítésével lehet pályázni, ami bemutatja, kinek, minek és hogyan kell együttműködnie ahhoz, hogy a lakásokban levő csapokból tiszta, egészséges víz folyhasson egyetlen mozdulatunkra.

A téma az utcán hever! - Street art a víz jegyében
Nagyobbak és felnőttek számára egy más műfajt ajánlanak a kiírók: egy-egy érdekes köztéri látvány lefotózásával és átszerkesztett, kiegészített „vizes” témájú újragondolásával lehet pályázni. Természetesen nem a köztéren, hanem csupán digitálisan vagy papír alapon megtervezett alkotásokat várnak.

Valamennyi pályázatra elektronikus úton lehet beküldeni a pályamunkákat. A beküldési határidő 2013. március 11., reggel 8 óra. Valamennyi pályázat esetében a zsűri által legjobbnak ítélt első három helyezett részesül díjazásban. A legjobbnak talált munkák a Duna Múzeum honlapján egész évben láthatóak lesznek. Az ünnepélyes díjátadó március 21-én lesz Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében.

A részletes pályázati kiírások a www.vizvilagnap.hu oldalon, a Pályázatok menüpont alatt olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.