Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 21. 09:08, kedd | Helyi
Forrás: lvp/MTI/Fotók: Új Szó - Gulyás Zsuzsanna

Elég volt! Tüntetés a párkányi éneklő-házas néni ellen

Elég volt! Tüntetés a párkányi éneklő-házas néni ellen

Tiltakozó tüntetést szervezett péntekre párkányi lakosok egy csoportja, mert megelégelték, hogy az egyik helyi lakos tíz éve minden nap, reggeltől estig Plácido Domingo énekét játssza a házára erősített hangfalakból.

Több száz tüntetőt vártak a múlt pénteki akcióra, amelyet egy „Megelégeltük már szegény Domingo úr énekét, aki talán maga is befogná a fülét” feliratú plakáttal népszerűsítettek a szervezők – közölte a pozsonyi Új Szó című magyar nyelvű napilappal a Kossuth utca csendjéért harcoló aktivisták nevében Karin Turcinová, a tiltakozás egyik szervezője.

A kuriózumnak számító polgári kezdeményezés kiváltó oka a párkányi Kossuth utca egyik lakójának nem éppen hétköznapi viselkedése. A háztulajdonos ugyanis már tíz éve nap mint nap kora hajnaltól késő estig rossz minőségű Plácido Domingo-felvételeket sugároz a házára erősített hangfalakból.

A helyi lakosok már panaszt tettek a városi hivatalban, ám az nem tud mit kezdeni az esettel, ugyanis a nemkívánatos koncert „csupán” reggel hattól este tízig szól, és hangereje nem éri el a csendháborítást tiltó rendeletben megszabott értéket, így hivatalosan nem zavarja a köznyugalmat és nem tiltható be.

A környéken lakók sokáig tanácstalanok voltak mit kezdhetnének a fennálló helyzettel, amelyet az is fokozott, hogy többüknél egészségi panaszok, alvászavarok léptek fel, állítólag éppen a kéretlen zenebona hatására. Olyan is akadt, aki végső kétségbeesésében megpróbálta eladni a házát, de a hangzavar elriasztotta a vevőket is.

A háztulajdonost, személyesen és levélben is megpróbálta az üggyel kapcsolatban megkeresni az önkormányzat, ám eddig minden eredmény nélkül. A helyzetet megelégelve a panaszosok a pénteki tüntetés megszervezése mellett döntöttek. Mint mondták a békés tiltakozás célja, hogy felhívják a figyelmet a problémájukra, amelynek megoldása érdekében már nem tudják, kihez fordulhatnának.

Párkányi éneklő ház

Az akció meghirdetése előtt két nappal meglepő módon a zene elhallgatott, így a tüntetés csendesen és békésen zajlott le több száz tiltakozóval. Szombaton aztán újrakezdődött a kéretlen koncert.

Mióta az utcába költözött a néni, a környéken élőknek nincs nyugalmuk, így már jó néhány feljelentést tettek, de azokat minden esetben megúszta kisebb-nagyobb pénzbírsággal az asszony. Ezek mellett aláírásgyűjtéssel, önkormányzathoz küldött petícióval is próbálkoztak az ott élők, sőt egyes hírek szerint még a betört ablakok és az elvágott elektromos vezetékek sem bírták jobb belátásra a rendbontó nénit.

Ján Oravec polgármester, aki ugyancsak részt vett a tüntetésen az Új Szónak kifejtette, hogy polgárjogi per alapján, esetleg büntetőjogi perben kell rendezni az ügyet, amit a sértetteknek, azaz a város lakosainak kell elindítania. Mindehhez azonban megpróbál támogatást adni az önkormányzat.

A zenélő ház környékén élők nemcsak a kéretlen, állandó koncert miatt tüntettek, hanem mert a hangfalakból áradó rossz minőségű hangfelvétel miatt egészségi panaszokkal, alvászavarokkal küzdenek, sőt a folyamatos ricsaj miatt ingatlanjaikra nem akad vevő. Ráadásul a zaj nemcsak a város lakóit, de a turistákat is zavarja. A pozsonyi Komenský Egyetem hallgatói pedig dokumentumfilmet is forgatnak a zenélő házról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.