Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Február 27. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Esztergom visszavette oktatási intézményeit az államtól

Esztergom visszavette oktatási intézményeit az államtól

Az esztergomi önkormányzat visszavett az államtól hat alapfokú és két középfokú oktatási intézményt, valamint egy középfokú kollégiumot, amelyek a korábbi polgármester, Tétényi Éva ideje alatt kerültek állami kezelésbe.

Sasvári Viktor, a testület pénzügyi bizottságának elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, az állam a költségvetési törvényben már január 1-jétől ingyenesen Esztergom tulajdonába adta az intézményeket, azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) helyi tankerületével való adminisztrációs egyezetések miatt húzódott el az átadási folyamat.

Az intézményfenntartó és az önkormányzat között kötött vagyonkezelési szerződés szerint az intézményrendszert 2015. szeptember elsejéig a KLIK működteti.

A pénzügyi bizottság elnöke hozzátette, az átvételt követően az önkormányzatnak fél éve van annak eldöntésére, hogy a saját üzemeltetésben tartja az oktatási intézményeket, vagy visszaadja őket a KLIK-nek és továbbiakban fizeti a fenntartás költségeit.

Az önkormányzat érintett intézményei az úgynevezett "Esztergom törvénnyel" 2012-ben kerültek állami tulajdonba, mivel Tétényi Éva független polgármester az elődje, Meggyes Tamás idején felhalmozódott 20 milliárdos tartozás miatt adósságrendezési eljárást indított az önkormányzat ellen. Az eljárás a fizetésképtelenség közelébe jutatta az önkormányzatot, és ez veszélyeztette az intézmények működését.

Az állam 2012-től az átvétel ellenére a fenntartás költségeit továbbra is kifizettette az önkormányzattal. Mivel az összeget nem utalták át önként, rendszerint inkasszóval emelték le a számláról.

Az "Esztergom törvény" szerint az állam a tulajdonjogot is elvette a várostól, azonban ezt a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba soha nem vezették át - áll az önkormányzat és a KLIK között kötött vagyonkezelési szerződésben.

Kapcsolódó cikk:
Elfogadták Esztergom költségvetését

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.