Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Július 23. 08:18, szerda | Helyi

Fiatal művész veszi át Baróti István helyét a Bazilika orgonájánál - VIDEÓVAL

Fiatal művész veszi át Baróti István helyét a Bazilika orgonájánál - VIDEÓVAL

A nemrég elhunyt Baróti István fiatal tanítványa, Kováts Péter veszi át a nemzetközi hírű orgonaművész és karnagy helyét az esztergomi Bazilika orgonájánál, közölte a fidelio.hu.

Kováts Péter 1979-ben született Pécsen. Zenei tanulmányait öt évesen a Nagyatádi Zeneiskolában kezdte, ahol zongorázni Czmerk Györgynél, szolfézst Balajthy Cecíliánál tanult. Első orgonatanára 1992-94 között Kárpáti József volt. Felkészítésével az 1994-es Salgótarjáni Országos Orgonaverseny két különdíját - köztük a legjobb Bach-játékért járó elismerést - kapta. Középiskolai tanulmányait a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. 1998-ban felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonaművész-tanári szakára, ahol orgonát Pálúr János és Ruppert István osztályában, zongorát pedig Prunyi Ilonánál tanult. Hivatalos tanulmányai mellett a kezdetektől mestere volt Baróti István, az Esztergomi Főszékesegyház orgonaművész-karnagya.

2004-2008 között posztgraduális- és improvizációs tanulmányokat folytatott Franciaországban (Conservatoire de Reims és Conservatoire de Saint-Maur), ahol még két diplomát szerzett. 2005-ben Reimsben, Pierre Mea osztályában I. díjat, majd 2008-ban Párizsban, Pierre Pincemaille neves improvizáció osztályában Improvizációs Aranymedált kapott, melyet a záróvizsga bizottság egyöntetűen ítélt oda. A hazai közönség számtalan alkalommal hallhatta játszani jelentősebb templomainkban, koncerttermeinkben. Külföldön Németországban, Olaszországban, Szerbiában, Franciaországban és Ausztriában koncertezett.

Egyházzenészként posztgraduális tanulmányai alatt a reimsi St. Maurice templomban orgonált és Párizsban is rendszeresen hívták különböző templomokba úgy, mint: a Saint Denis Székesegyház, a Saint Vincent de Paul és a Notre Dame de l'Assomption templomok. 2007-ben a Párizsi Nemzetközi Orgonaversenyen improvizációból bejutott a döntőbe. 2009 júliusában az angliai St. Albans-ban megrendezett Nemzetközi Orgonaversenyre egyedüliként interpretáció és improvizáció kategóriába is beválogatták és Tournemire-játékáért - mint a verseny valamennyi elő- és középdöntő fordulói során nyújtott legjobb előadás - Dougles May díjjal tüntették ki.

fidelio.hu

Kapcsolódó galéria:
Így búcsúztatták Baróti Istvánt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.