Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Március 05. 08:09, kedd | Helyi
Forrás: lvp / Polgármesteri Hivatal

Határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezetért Esztergomban

Határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezetért Esztergomban

Határon átnyúló vállalkozási és logisztikai fejlesztés kidolgozását kezdeményezte az Ister-Granum EGTC, mely ma az önkormányzati, a vállalkozói és civil szektor szereplőivel ülésezik Esztergomban.

A 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklus kohéziós politikáját szabályozó rendeletek több új fejlesztési eszközt is megneveznek, amilyen a közös akcióterv, a közösség alapú helyi fejlesztés, a szegénységi térképezés és az integrált területi beruházás, az ITB. Az ITB alkalmas arra, hogy egy adott térség szereplőinek fejlesztési elképzeléseit összevontan, szinergikus együtthatásban valósítsa meg.

Az Ister-Granum EGTC 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy az Esztergom és Párkány központú térség integrált fejlesztését koordinálja. Az Európai Unió által 2006-ban megalkotott új jogi forma, az európai területi társulás (angol rövidítése szerint: EGTC) a határ mindkét oldalán önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, ezért a határmenti fejlesztések legadekvátabb eszköze, működését mind a szlovák, mind a magyar hatóságok jóváhagyták, méghozzá az unióban másodikként, egy francia-belga EGTC-t követően.

Az Ister-Granum EGTC egyik legjelentősebb kezdeményezése egy határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezet kialakítása, amely a régió foglalkoztatási viszonyainak látványos javulását hozhatja, amennyiben megvalósul. Ezt a célt azonban az EGTC önmagában képtelen volna elérni, szükséges, hogy a potenciális fejlesztésben érintett minden szereplőt megszólítson, ezért hívta egybe az önkormányzati, vállalkozói és civil szektor szereplőit.

A mai ülésen felszólal Tétényi Éva az Ister-Granum EGTC társelnöke, Esztergom polgármestere, Ján Oravec Párkány polgármestere, az Ister-Granum EGTC társelnöke, a brüsszeli Régiók Bizottsága szlovák delegációjának tagja, Ocskay Gyula a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára és Nagy Péter, aki az Ister-Granum EGTC részéről koordinálja a munkát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.