Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 25. 07:29, szerda | Helyi
Forrás: fotó:archívum

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Esztergomban – közmeghallgatás

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Esztergomban – közmeghallgatás

Közmeghallgatást tart az esztergomi önkormányzat március 11-én szerdán a volt megyeháza dísztermében, ahol a téma a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lesz. Részletek a márciusban induló rendszerről!

Kérdéseket március 6-ig juttathatják el az érdeklődők az önkormányzathoz varoshaza@esztergom.hu e-mail címre.

Márciustól indul a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

Milyen hulladékfajtákat gyűjthetünk az új rendszer szerint szelektíven?

A házhoz menő gyűjtés rendszerében a műanyag, fém és papír hulladékot a ház elől, egy adott gyűjtési napon átlátszó zsákban szállítja el a szemétszállító. A kommunális hulladék gyűjtése változatlanul marad, az eddig megszokott napokon az eddig megszokott módon edényből gyűjtik.

Az üveg hulladék szelektív gyűjtése nem megoldható házhoz menő módszerrel, így azt továbbra is a településen maradó üveggyűjtésre szolgáló gyűjtőszigetekbe tudjuk majd szelektálni. A cég terve, hogy ezért az üveg gyűjtésére szolgáló szelektív szigetek számát növelje.

Társasházas övezetben hogyan valósul meg a házhoz menő szelektív gyűjtés?

Társasházas övezetben a házhoz menő szelektív gyűjtés zsákos formája nem megfelelő, így társasházas övezetekben a szelektív gyűjtőedények (papír, műanyag, üveg) szolgálnak továbbra is a szelektív gyűjtés céljaira.

Mekkora mennyiségű szelektív hulladékot helyezhet ki egy-egy gyűjtési napon?

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek nincsen mennyiségi korlátja, a szelektív hulladékgyűjtési napon az alábbiakban megadott rendszerezési feltételekkel megkötés nélküli mennyiségben kihelyezhető a szelektív hulladék bármilyen átlátszó zsákban.

A cégnek joga van megtagadni a szelektív hulladékszállítást akkor, ha a szelektálás nem a megfelelő módon történt, a zsákokban más, oda nem tartozó, szennyezett vagy kommunális hulladék is található. Az ilyen esetekben tájékoztató levelet kap az ingatlan tulajdonos, melyben megtalálja, hogy miért utasították el a szelektív szállítást.

A szelektív házhoz menő gyűjtés bevezetésével változik-e a szolgáltatás díja?

A szelektív házhoz menő szolgáltatás bevezetése nem jár plusz anyagi teherrel. A jelenlegi szolgáltatás árában benne van a házhoz menő szelektív, a zöldjárat és az évi egyszeri lomtalanítás ára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.