Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 16. 07:27, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/mti/önkormányzat

Helyén az új Mindszenty szobor

Helyén az új Mindszenty szobor

Péntek délelőtt helyére emelték Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a Sötétkapunál az alkotó Vladimir Surovtsev szobrászművész jelenlétében.

Meszes Balázs elmondta, a várost a ferences gimnázium egy Oroszországban dolgozó korábbi tanulójának közvetítésével kereste meg az alapítvány, hogy a magyar-orosz kapcsolatok elmélyítése érdekében szobrot állíthasson a főpapnak.

Az ülő alakot ábrázoló alkotás Vlagyimir Szurovcev orosz szobrászművész műve. A szobrot az esztergomi bazilika közelében, a Sötétkapu mellett állították fel, ahol 1956-ban a békés tüntetők közé lövettek. Az ünnepélyes avatóra várhatóan nyáron kerül sor.

Az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány célja, hogy megemlékezzen Európa-szerte azokról, akik áldozatul estek a kontinens harcainak. A szervezet elnöke Mihail Lavrinyenko nyugalmazott katonatiszt.

A szervezet Esztergomban a Csalamádé temetőt is felújítja, ahol orosz, szerb, román és magyar katonák is nyugszanak, és emlékművet állítanak az első világháborúban Esztergomnál, Kenyérmezőn és környékén elesettek tiszteletére.

Helyére került az új Mindszenty szobor

Az alapítvány támogatja továbbá egy első világháborús emlékmű állítását Tokodon, ahol több száz orosz katona halt meg kolerajárványban. Azt az emlékművet kedden adják át, Putyin elnök budapesti látogatása idején.

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadították ki fogságából.

A szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975-ben halt meg, Mariazellben temették el.

1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.