Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Március 20. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Heteken belül elkészül a teherkomp-kikötő

Heteken belül elkészül a teherkomp-kikötő

Március végéig elkészül a teherkomp-kikötő és a hozzátartozó infrastruktúra. Az ideiglenes forgalomba helyezést és az üzemeltetési szerződések aláírását követően az év második felében indulhat el vele a szállítás.

Fotón: Völner Pál országgyűlési képviselő, Romanek Etelka polgármester és Loppert Dániel a NIF kommunikációs vezetője tavaly nyáron a munkálatok megkezdésekor

Tavaly nyáron kezdődtek el az esztergomi teherkomp létesítésének munkálatai, melyek várhatóan március végén fejeződnek be. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) tájékoztatása szerint jelenleg a kompkikötő-rámpa víz alá eső részének befejező munkái zajlanak. Emellett a környékén árokprofilozást és növénytelepítést végeznek a szakemberek.

„Az ideiglenes forgalomba helyezést követően további adminisztrációs feladatok és az üzemeltetésre vonatkozó szerződések megkötése szükséges. A kompjárat elindulása így a második félévében várható” – közölte Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetője.

A régi szénrakodó közelében a teherkomp-kikötőhöz tartoznak majd különféle kiszolgáló létesítmények, mint konténer irodaépület, kamion- és személygépkocsi parkolók, melyekhez belső szervizutakat épít a kivitelező.

A kompkikötőhöz egy 605 méter hosszú kikötői út vezet, melyen 325 méteren burkolatszélesítést, megerősítést végzett a beruházó, 280 méter hosszan pedig új utat épített. Mindemellett a 11-es számú főút és kompkikötőhöz vezető út balra kanyarodó sávos csomópontját, a jelenleg meglévő egyszerű „T” csomópontot 385 méter hosszban is átépítette, a területén lévő két autóbusz-öblöt pedig átalakította.

A teherkomp az év második felétől majd közvetlen kapcsolatot teremt a 11-es út és a szlovákiai 63-as számú főút között, biztosítva a jelenlegi – és a jövőben várhatóan növekedő – közúti teherforgalom lebonyolítását Esztergom és Párkány között.

A teherkomp 16 tonna tengelyterhelés elviselésére alkalmas, 400 négyzetméteres rakfelületén négy terhelt kamion tud majd egyidejűleg szállítani, ami természetesen a járművek méretétől és terhelésétől függően változhat. A becsült átkelési időtartam a beszállítás kezdetétől a kihajózás befejezéséig mintegy 15-25 perc lesz. A teherkomp pedig előre láthatólag napi 70-80 kamiont szállíthat.

Völner Pál a térség országgyűlési képviselője szerint a fejlesztés nagy előrelépést jelent a régióban, mivel a közúti áruszállítás az esztergomi, dorogi és párkányi térség között jelenleg csak nagy kitérővel, jelentős többletköltséggel, időveszteséggel és felesleges környezetterheléssel oldható meg.

„Ez a beruházás rendkívül fontos a városnak és térségnek, mivel egyrészt gyorsítja és olcsóbbá teszi a teherfuvarozást, másrészt ösztönzőleg hat az újabb munkahelyek teremtésében, újabb beruházók letelepedésében valamint a már itt működő vállalkozások tevékenységének élénkítésében is. A teherkomp nagymértékben elősegíti az észak-déli irányú nemzetközi közlekedési folyosó fejlesztését, tehergépjármű kapcsolatot teremt az Esztergomi Ipari Park, valamint az Esztergom és Dorog térségi vállalatok és a párkányi ipari fejlesztési területek, illetve a Szlovákia térségbeli vállalatai között. A teherkomp hozzájárul ahhoz is, hogy a 11-es főúton bonyolódó közúti áruszállítás jelentős része egy intermodális logisztikai központ segítségével vasútra vagy vízre terelődjön, amelynek lehetőségei a térségben adottak, és továbbfejleszthetők” – részletezte az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke.

Címkék: esztergom, teherkomp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.