Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 31. 11:09, péntek | Helyi
Forrás: lvp/fotó: nya

Indul a helyi autóbuszjárat Esztergomban – olcsóbb jegyekkel utazhatunk

Indul a helyi autóbuszjárat Esztergomban – olcsóbb jegyekkel utazhatunk

Indul holnaptól a helyijáratos közlekedés Esztergomban, melynek részleteiről sajtótájékoztatón beszélt pénteken Völner Pál államtitkár és Németh Tamás, a Vértes Volán vezérigazgatója egy buszon a Bazilika-parkolóban.

Az önkormányzat által felhalmozott jelentős tartozás miatt másfél éve szűnt meg a helyi buszközlekedés Esztergomban. Az állami adósságátvállalást követően azonban lehetősége nyílt a városnak, hogy egy új, háromoldalú megállapodás keretében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közbenjárásával ismét szerződést köthessen a Vértes Volánnal helyijáratos közlekedésre.

Az esztergomi képviselő-testület decemberben el is fogadta az erre vonatkozó javaslatot, ami szerint január elsején beindulhatott volna a helyijáratos közlekedés. Tétényi Éva polgármester azonban első körben megvétózta a döntést, második körben viszont már aláírta, így egy hónap csúszással ugyan, de február elsejével ismét helyijáraton közlekedhetünk a városban.

A megállapodásnak köszönhetően az induló helyijárat mellett a helyközi járatok részben továbbra is ellátják a helyi tömegközlekedés feladatát. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vértes Volán és a város megállapodásával ráadásul az utasoknak lehetősége nyílik arra, hogy februártól helyi jeggyel nemcsak a helyijáratokkal, hanem egyes helyközi buszokkal is utazhassanak a város közigazgatási határain belül.

Indul a helyi autóbuszjárat Esztergomban – olcsóbb jegyekkel utazhatunk

Esztergomtól az állam mintegy 24 milliárd forintos adósságot vállalt át, így helyreállhat Esztergom fizetőképessége, ami megteremtette a gazdasági lehetőséget arra is, hogy a város újra szerződést köthessen a Vértes Volánnal helyijáratos közlekedésre. A helyijárat közlekedés beindításával fokozatosan javulhat az egyes területek elérhetősége. Bízom benne, hogy a minisztérium támogatásával sikerült javítani az esztergomiak közlekedési nehézségein. A későbbiekben pedig akár újabb járatok indításával még komfortosabbá válhat a helyi közlekedés” – fejtette ki Völner Pál államtitkár stílszerűen az 1-es buszon tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a későbbiekben a lakossági észrevételek alapján változhat majd a menetrendje, útvonala a járatnak.

Németh Tamás, a Vértes Volán vezérigazgatója emellett kiemelte, hogy a helyijárat megszüntetése másfél évvel ezelőtt nehéz, de a város akkori pénzügyi helyzete miatt elkerülhetetlen lépés volt. Az akkori elmaradt díjfizetés miatt ma is peres eljárás van folyamatban a társaság és a város között.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködve ebben az időszakban, ha korlátozott módon is, de megpróbáltuk a közösségi közlekedést a városban fenntartani, hiszen a munkahelyre, iskolába, egészségügyi intézménybe való eljutás alapvető igénye a lakosságnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárának jóváhagyása alapján most induló helyi közlekedés keretében a helyi és helyközi szolgáltatások integrálásával, egy kielégítő szintű, összehangolt közlekedési szolgáltatást nyújthatunk” – tette hozzá a vezérigazható.

Indul a helyi autóbuszjárat Esztergomban – olcsóbb jegyekkel utazhatunk

A helyközi közlekedést kiegészítő helyi közlekedést a volán társaság két autóbusszal, a korábbi 1-es jelzésű járat kibővített vonalán, hétfőtől szombatig közlekedve látja el februártól. Hétköznap az első járat 4.40-kor, az utolsó pedig 20 órakor indul, míg szombaton 5.40 és 14.00 között közlekedik a helyi autóbusz.

Emellett az érintett helyközi járatokon tábla jelzi, hogy az adott járat városon belül helyi tarifával, helyi közlekedésre is igénybe vehető, így az utasok egyértelműen látják majd, milyen bérlettel, jeggyel juthatnak el céljukhoz a megállóba érkező autóbusszal.

Az összes érintett járat menetrendjét, a helyi járatok díjszabását, valamint az új járat térképes útvonalát tartalmazó kiadványhoz tízezer példányban díjtalanul juthatnak hozzá az esztergomiak a legforgalmasabb intézményekben, rendelőkben, iskolákban, hivatalokban, pályaudvaron, de a www.vertesvolan.hu oldalon letölthető formában is szerepelnek majd az információk. A társaságnál pedig jelezheti a lakosság az egyes észrevételeit, javaslatait.

A sajtótájékoztató videós összeállítása itt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.