Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 22. 08:02, vasárnap | Helyi
Forrás: HG Média

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat

Érdemes útra kelni Szent Mihály napján – színes programok Komárom-Esztergom megyében szeptember utolsó hétvégéjén.

A Magyar Televízió Zrt. országos akciót indított Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!címmel.
A kezdeményezés célja, hogy a Turizmus Világnapja és a Szent Mihály-napalkalmából a közmédia csatornái (M1, Duna World, Duna, Kossuth és Petőfi Rádió)szeptember 27-29. között tematikus műsorfolyam keretében megmutassák Magyarország jellegzetességeit, értékeit és rejtett kincseit.

Szeptember utolsó hétvégén a közmédia és a Magyar Turizmus Zrt. arra buzdítja a nézőket – éljenek bárhol is a világban – hogy kerekedjenek fel, látogassanak el szülőfalujukba, szülővárosokba és ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat. A tervek szerint élő körkapcsolás segítségével ünnepelhetnek együtt a magyarok, függetlenül attól, a világ mely pontján tartózkodnak éppen.

A kezdeményezés a Magyar Televízió Zrt.-től indult, ötletgazdája Rákay Philip, az M1/M2 intendánsa, programigazgatója. Az akció célja a hazai értékek, kincsek újrafelfedezése és az itthon, illetve külföldön élő magyarság közötti kapcsolat- és közösségteremtés.

A Magyar Kormány kérésére a programsorozat támogatói közé lépett a Magyar Turizmus Zrt. is. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Kovács Péter országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottságának tagja megalakította az Itthon vagy! kormányzati munkacsoportot a program koordinációjára, valamint a kezdeményezés kormányzati támogatásának megszervezésére és összefogására. A Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkárságai illetve a KlebelsbergIntézményfenntartó Központ vesznek részt a program megvalósításában.

A kezdeményezés országos szintű kiterjesztésének érdekében a kormány pályázatot hirdetett önkormányzatok, oktatási- és kulturális intézmények bevonására, hogy lehetőséget adjon a településeknek múltjuk, jelenük és jövőjük bemutatására.

Pályázatot 3 területen lehetett benyújtani: önkormányzati eseményekre, intézményi és kulturális rendezvényekre igényelhettek támogatást.

Önkormányzati események
Önkormányzati eseményekre kérhettek támogatást, melyek során az adott hétvégén települési fesztiválokat tarthatnak. Ezen rendezvényeket napközbeni programok, szombat esti Szent Mihály-napi szüreti bál, illetve vasárnap este országosan összehangolt tűzgyújtás színesítik. A költségek fedezésére lakosságszám alapján pályázhattak az érdeklődő települések.

Komárom-Esztergom megyében sikeresen pályázó települések:
Kocs, Gyermely, Ete, Aka, Süttő, Tát, Héreg, Császár, Kisbér, Tatabánya, Csép, Tarján, Bábolna, Tata, Tárkány, Szomor, Piliscsév, Bakonyszombathely, Ászár, Bakonybánk, Bakonysárkány, Mocsa, Nagysáp, Baj, Réde, Oroszlány, Vértesszőlős, Súr, Almásfüzitő, Vérteskethely, Szárliget, Neszmély

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!

Néhány érdekes program:
Komárom-Esztergom megyében Ászáron, a helyi önkormányzat labdarúgó-bajnokságot szervez az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat keretein belül. Várnak minden lelkes játszani és drukkolni vágyó foci rajongót.Mónosbélen, a „Batul” Alma Fesztivál nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt.
Leányfalun„Irodalmi Hármas” várja a művészet kedvelőit.
Budapesten a Zuglói Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál, amelynek keretében mesterszakácsok bírálják el a helyben készült ételkülönlegességeket. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából számtalan érdekes és izgalmas program várja az Újbudánaz érdeklődőket.

Intézményi rendezvények
Öregdiák találkozók szervezésére kaphattak anyagi támogatást az igénylő iskolák, melyek révén szeptember 27. és 29. között arra sarkallják a polgárokat, hogy térjenek vissza alma materükbe, látogassanak vissza gyermekkoruk helyszínére, és fedezzék fel újra a legszebb tanulóévek helyszíneit.

Kulturális események
A programhoz tartozó kulturális események az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködése révén valósulnak meg. Ennek keretében szeptember utolsó hétvégjén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.

A program negyedik pillére a turizmus. A Magyar Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. részt vesz a program népszerűsítésében is. A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjáhozkapcsolódó rendezvényekkel, mely alkalomból sok különlegességgel, érdekességgel, kedvességgel, és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó- és szálláshelyek mindazokat, akik útra kelnek.

A támogatás keretösszegei
Az önkormányzati programok támogatására keretösszegként több mint 752 millió Ft, oktatási intézmények bevonására 100 millió Ft, kultúrát érintő támogatásra 60 millió Ft, a marketing költségekre pedig 80 millió Ft áll rendelkezésre.

A pályázat kiemelkedően népszerűnek bizonyult a helyi önkormányzatok körében, 1305 pályázat érkezett be, így összességében az önkormányzatok 40%-a részt vesz az országos akcióban.

Így jött létre az MTV Zrt., az MTVA, a Magyar Turizmus Zrt. és a fent említett kormányzati munkacsoport együttműködése révén az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! kezdeményezés és nagyszabású programsorozat.

Annak érdekében, hogy a nézők első kézből átélhessék az országszerte megrendezett programok sokszínűségét, az MTVA munkatársai egy két napot felölelő egész hétvégés műsorfolyammal készülnek a programsorozat közvetítésére. A tervezett 24 helyszíni élő közvetítésen, valamint a budapesti stúdióban 28 gyártási szakember, 30 szerkesztő-riporter, 26 műsorvezető, 25 rendező, 10 technikai rendező, 10 rendező asszisztens, 132 operatőr, 180 műszaki szakember és 40 szintér-technika szakember dolgozik majd a teljes élmény átadásán.

A fent említett csapat munkájának köszönhetően többek között az alábbi 42 település és programjaik kerülnek bemutatásra a hétvége folyamán:

Szolnok, Makó, Békéscsaba, Ópusztaszer, Izsák, Salgótarján, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka, Debrecen, Szekszárd, Baja, Pécs, Kaposvár, Pákozd, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Sóly, Olaszfalu, Alsóbogát, Szank, Tarpa, Gárdony, Szigethalom, Apostag, Karcag, Tahitótfalu, Rozsály, Mezőhegyes, Balmazújváros, Velemér, Hövej, Pórszombat, Dévaványa, Bükkszentkereszt, Bugacpuszta.

Ópusztaszerről egyenes adásban közvetíti a televízió a tervezett iparosok bemutatóját (patkoló kovács, fafaragás, dudás), paprikaőrlést és paprikás étel készítését, pásztorkutyás terelést, lovas bemutatót és nemezelést.
Makón kihozzák a múzeumból a Ford T-modellt, amelynek tervezésében részt vett a makói származású Galamb József. Készítenek a T-modell mintájára egy fagyiskocsit, melyet szintén bemutat az MTVA. A Hagymavirág foltvarró egyesület különféle hagymán alapuló varrásokattár a nagyközönség elé.

Akik nem tudnak ellátogatni Szigethalomra, ők otthonról követhetik a képernyő előtt a hajós versenyeket a bánya tavon, a hajók ünnepélyes őszi kiemelését, íjászvetélkedőket, Szent Mihály-lepény sütését, középkori ügyességi feladatokat valamint a Rackanyáj beterelését a juh karámba.
Bükkszentkereszten találkozhatunk a bükki füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival, akinek a családja 20 generáció óta gyógyfüvekkel foglalkozik.
Tarpán bepillantást nyerhetünk az Új Pálinka Ünnepének fesztiváljába, ahol lesz szilvapálinka kóstolás, bemutatják a szilvás ételek, szilvalekvár készítés fortélyait, de megtekinthetjük a pálinka lovagrend felvonulását is.

Továbbá érdekes és különleges történetek kerülnek képernyőre külföldönélő magyarokról, és egyben haza is hívják őket erre a különleges hétvégére. Bemutatásra kerül többek között:

• Egy argentínai kis magyar falu, ahonnan két, 80 év feletti lakos előreláthatóan Magyarországra is ellátogat
• Téglás Zoltán, a Veresegyházáról származó, Los Angeles-ben élő amerikai rockénekes, producer

A Turizmus Világnapja
A Magyar Televízió Zrt. által indított országos akció szeptember utolsó hétvégéjére esik, kapcsolódva a Szent Mihály Napi ünnephez és a szeptember 27-ére eső Turizmus Világnapja hétvégéjéhez is.
A Magyar Turizmus Zrt. széles körű szakmai összefogást hirdetett annak érdekében, hogy legyen a Turizmus Világnapja minden évben az a nap, amikor kiemelt figyelemben részesítik a belföldi és külföldi vendégeket. Lepjék meg őket egy-egy apró figyelmességgel, kedves köszöntő felirattal, vagy bármi egyéb akcióval, ami arról szól, hogy „ő a vendégünk, szívesen látjuk és mindent megteszünk azért, hogy jól érezze magátMagyarországon”. Idén, szeptember 27-én kívül szeptember 28-ára és 29-ére, tehát a kapcsolódó hétvégére is kiterjeszthetik akciójukat a belföldi turizmusban érintett szolgáltatók.
Szeptember 27-e a Turizmus Világnapja, amikor az egész világon együtt ünneplik a turizmust és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk.
A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a turizmusban dolgozók és a turisták 2011-ben ünnepelték meg hazánkban első alkalommal a Turizmus Világnapját. Idén az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg. Az idei mottó: „Tourism&Water: ProtectingourCommonFuture”. A Turizmus Világnap keretében a Magyar TurizmusZrt. ezúttal is a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmét kívánja felhívni a vendégbarát viselkedés jelentőségére és a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Emellett az akcióval továbbá tudatosítani kívánják a szervezők, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban.

A Turizmus jelentősége Magyarországon
Hazánk esetében a turizmus gazdasági és társadalmi jelentősége vitathatatlan. A munkahelyek körülbelül 13%-át közvetlenül vagy közvetve e szektor generálja, a magyar gazdaság pedig éves szinten több mint ezer milliárd forint bevételt köszönhet közvetlenül e gazdasági tevékenységnek. Az ágazat eredményei már 2011-ben meghaladták a válság előtti szintet, 2012-ben pedig még az új rekordot felállító 2011-es év eredményeit is túlszárnyalták. A növekedés idén is folytatódott a KSH adatai szerint: az év első hét hónapjában minden lényeges mutató növekedést jelzett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hazánk kereskedelmi szálláshelyeken ma már a vendégek mintegy fele belföldről érkezik. 2013. január-júliusban a belföldi vendégek száma (2,45 millió fő) 4,5%-kal, a vendégéjszakák száma (5,93 millió éjszaka) pedig 3,4%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíjbevétele 91 milliárd forint (+9,9%) volt a vizsgált időszakban. A külföldi vendégektől származó szállásdíjbevétel 10,7%-kal, a belföldiektől származó szállásdíjbevétel 8,3%-kal nőtt.

A turizmus hozzájárul természeti, kulturális és szellemi örökségünk megőrzéséhez, fenntarthatóságához, miközben élményeket nyújt, szórakoztat, ismereteinket bővíti és nevel, összességében tehát gazdagít bennünket, elismeréshez és forrásokhoz juttatja örökségünk gondozóit és fenntartóit. A turizmus nemcsak a turisták, hanem a velük kapcsolatba kerülő helybeliek életminőségének javulásához és a területi különbségek csökkentéséhez is hozzájárul.

A turizmus emellett lehetőséget teremt hazánk jobb megismerésére, az identitástudat, a kötődés megerősödésére, továbbá fontos szerepet játszik külföldön a hazánkról alkotott kép pozitív formálásában. A jó turisztikai arculat közvetetten hozzájárulhat a működőtőke beáramlásához, a befektetések növekedéséhez és a kereskedelmi kapcsolatok erősítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.