Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Április 04. 10:36, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV

Június közepéig kell nélkülöznünk az esztergomi vonatot

Június közepéig kell nélkülöznünk az esztergomi vonatot

Június 14-ig kell vonat helyet pótlóbuszokkal közlekedünk Esztergom és Budapest között, mivel a vasútvonalon a szolgáltatási színvonalat a közeljövőben jelentősen emelő felújítási munkák zajlanak.

A vasúti pályarekonstrukció révén hamarosan jelentősen csökkenhet a vonatok menetideje, 16 állomáson és megállóhelyen épül új peron, perontető, korszerűsödik az utastájékoztatás, térvilágítás, a vasúti pályatest. Emellett közel 1700 P+R parkoló (például Dorog, Pilisjászfalu, Esztergom, Piliscsaba) valamint 532 B+R kerékpártároló létesül (egyebek közt Esztergom, Leányvár, Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Piliscsév).

A munkálatok egy részét csak a vonatközlekedés kizárásával lehet elvégezni, ezért április 2-a és június 14-e közt a teljes Budapest–Esztergom viszonylaton vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Ughy Kálmán, a MÁV-START Zrt. technológiatervezés vezetője a minap sajtótájékozattón hangsúlyozta: „A vasúttársaság a vonatpótló autóbuszok közlekedését úgy szervezte meg, hogy mind az érintett települések lakói, mind a Pázmány egyetem tanulói számára kedvező legyen. Eszerint több viszonylatban és több útirányon át közlekedtetünk vonatpótló buszokat, valamint egyes viszonylatokon a Volanbusz járatait is igénybe lehet venni vasúti bérletekkel.

Az április 2-tól június 14-ig közlekedő vonatpótló autóbuszok megállási helyei az alábbiak lesznek:

• Bp. Nyugati és Újpest mh. helyettBp. Árpád híd autóbusz állomás,
• Rákosrendező és Angyalföld állomások, valamint Vasútmúzeum megállóhely a vágányzár ideje alatt az utasforgalomból kizárva,
• Aquincum felső mh. helyettBp. Flórián tér (Vörösvári út) Volán mh.
• Óbuda állomás helyett Bp. Óbudai temető Volán mh.
• Üröm mh. helyett Bp. Üröm vmh. Volán mh.
• Solymár állomás helyett Solymár vá. Volán mh. valamint Solymár temető Volán mh.
• Pilisvörösvár állomás helyett Pilisvörösvár orvosi rendelő Volán mh.
• Szabadságliget és Klotildliget megállóhelyeken a megállóhelyek melletti terület,
• Pázmáneum megállóhely helyett Piliscsaba Pázmány Péter Egyetem Volán mh.
• Piliscsaba állomáson az állomásépület előtti terület, valamint Piliscsaba iskola és Piliscsaba Magdolna völgy Volán mh.
• Pilisjászfalu mh helyett Pilisjászfalu Volán-megállóhely
• Piliscsév megállóhelyen a megállóhely melletti terület
• Leányvár állomásnál Leányvár, vasútállomás Volán-megállóhely
• Dorog állomási megállás helyett Dorog, városháza Volán megállóhely, valamint Dorog, IBUSZ iroda Volán-megállóhely
• Esztergom-Kertváros állomás helyett Esztergom-Kertváros vasútállomás bej. út Volán megállóhely
• Esztergom állomáson az állomásépület előtti tér

vonat, Esztergom, Budapest, járat, vasút, vágányzár, pályafelújítás,

Jelzésekkel ellátott vonatpótló autóbuszok viszonylatai
„E” jelű vonatpótló autóbusz Budapest – Pilisvörösvár – Esztergom között és vissza
Menetidő összesen: 80 perc.

„S” jelű vonatpótló autóbusz Budapest – Solymár – Piliscsaba között és vissza
Menetidő összesen: 45 perc.

„Z” jelű vonatpótló autóbusz Budapest – Pilisvörösvár – Piliscsaba között és vissza
Menetidő összesen: 45 perc.

A vonatpótló autóbuszok Szabadságliget és Klotildliget megállóhelyeket nem érintik, a megállóhelyeket „K” jelűzésű mikrobuszokkal szolgáljuk ki. A mikrobuszok útvonala és menetideje:

Szabadságliget – Pilisvörösvár – Klotildliget között és vissza: Szabadságliget vmh. – Lőcsei u. – Gárdonyi u. – Szabadság u. – 10 sz. főút – Pilisvörösvár orvosi rendelő VOLÁN mh. (7 perc) –10 sz. főút – Piliscsaba, Pázmány Péter Egyetem VOLÁN mh. (6 perc) – 10 sz. főút – Kenderesi út – Egyetem u. – Mátyás király út – Klotildliget vmh. (7 perc) Menetidő összesen: 20 perc.

A 10 sz. főút zsúfoltságának függvényében a menetidők jelentősen változhatnak!

Menetjegyváltás, díjszabási változások, tudnivalók
A vonatra megváltott menetjegyek a vonatpótló autóbuszokon érvényesek. Árpád-híd autóbusz állomáson jegy és bérletárusító pontot nyit a MÁV-START Zrt.
A Solymár vá. – Pilisvörösvár orvosi rendelő – Solymár vá. viszonylatban utazóktól a vasúti bérletek a Volanbusz 830 számú járatán elfogadádják. Erre a járatra a vasúti menetjegyek nem érvényesek, autóbusz menetjegy az Árpád híd autóbusz-állomásnál elővételben, egyéb eseteknél pedig a járművezetőnél váltható.

Április 5-étől a vágányzár idején közlekedő vonatpótló autóbuszokon a jelenlegitől eltérő díjszabási kilométer távolságokat alkalmaznak, miután a vágányzár ideje alatt közlekedő autóbuszok útvonala rövidebb lesz a korábbi vasúti távolsághoz képest. Emiatt az érintett viszonylatok egy részén ez a menetdíj csökkenését jelenti. Ennek megfelelően a Volánbusz 800-as számú járataihoz igazodva lesz meghatározva a vonatpótló autóbuszok menetdíja. Az április 1-4. között lejáró érvénytartammal rendelkező 30 napos bérletek érvénytartamát meghosszabbítja a társaság, az ilyen bérletek érvénytartamának utolsó napja egységesen április 5. A vasúti menetjegyek kizárólag a vonatpótló autóbuszokon, míg a vasúti bérletek a 830-as jelzésű Volánbusz járaton is érvényesek. A vonatpótló autóbuszon Volán jegyek- és bérletek az utazáshoz nem használhatók fel.

A vonatpótló autóbuszon kerékpárszállításra és csoportos utazásra nincs lehetőség. A kerekesszékkel közlekedő utasok szállítása a MÁVDIREKT telefonszámán történő előzetes bejelentéssel oldhatók meg. Bővebb információk, részletes menetrendek, aktuális hirdetmények a MÁV-START Zrt. weboldalán találhatók, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán kérhetők.

vonat, vasút, Esztergom, Budapest, vágányzár, pályafelújítás

Pénztárak nyitva tartása
A pénztárak nyitva tartása a helyszíneken kerül meghirdetésre. A későbbiekben az utasigényeknek megfelelően finomítja a nyitva tartási időt a vasúttársaság. A vágányzár ideje alatt az alábbi szolgálati helyeken biztosítunk menetjegy vásárlási lehetőséget:

- Árpádhíd autóbusz állomáson,
- Újpest vasúti megállóhelyen a jelenlegi nyitva tartással,
- Solymár állomáson a meghirdetett nyitva tartással,
- Pilisvörösvár vasútállomáson nappali nyitva tartással (12 órás nyitva tartás),
- Pázmáneum megállóhelyen a jelenlegi nyitva tartással (szerződéses),
- Piliscsaba a jelenlegi nyitva tartással,
- Dorog állomáson a pénztár továbbra sem üzemel,
- Esztergom állomáson a jelenlegi nyitva tartással

Utastájékoztatás
Az utasok a közlekedési változásról különféle csatornákon keresztül tájékozódhatnak, így természetesen már korábban megkezdődött a tájékoztatás a vasútállomásokon és a vonatfedélzeti információs rendszereken keresztül. A változások részletes, mindenre kiterjedő leírását megtalálhatja mindenki a MÁV-START Zrt. internetes honlapján is. Ezeken felül természetesen szórólapokat és hirdetményeket is készítettet a társaság, annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a változásokról. a MÁV kéri az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a vonatpótló autóbuszok közlekedéséről, az eltérő útvonalaknak és viszonylatoknak megfelelően.

Előrejelzés a várható, nyári korlátozásokról
A munkák előrehaladásával – az idén – további változásokra, korlátozásokra kell számítani. Június 15-augusztus 31. között Árpád híd autóbusz állomás–Piliscsaba között vonatpótló autóbuszok, Piliscsaba–Esztergom állomások között vonatok közlekednek. Szeptember 1-től az átszállási pont Pilisvörösvár állomásra módosul.

Háttér:
A vágányépítési munkák befejezését követően a MÁV Zrt. külön projekt keretében valósítja meg a Rákosrendező–Esztergom vasútvonal villamosítását, új motorvonatok beszerzését. A NIF Zrt. és a MÁV Zrt. beruházásainak megvalósítását követően a menetidő 30 perccel csökkenhet, így a Budapest–Esztergom közti utazási idő a jelenlegi 90 percről, 60 percre mérséklődhet. Az 53 kilométer hosszú vasúti pálya rekonstrukciójának kivitelezése három szakaszban történik: Északi Vasúti Duna-híd – Pilisvörösvár, Pilisvörösvár – Piliscsaba, Piliscsaba – Esztergom:
• a munkálatok 2012. I. félévben megkezdődtek a Pilisvörösvár–Piliscsaba–Esztergom szakaszon
• Piliscsaba–Esztergom között a fejlesztés 2013 nyarára befejeződik, ezen a szakaszon 2013. június 15-től újra vonatok fogják szállítani az utasokat
• a Piliscsaba–Pilisvörösvár szakasz munkálatai 2013 év végére befejeződnek, vonatpótló buszok itt 2013. szeptember 1-ig közlekednek
• az Északi Vasúti Duna-híd – Pilisvörösvár szakasz előkészületi munkálatai 2012 év végén megkezdődtek, a várható befejezés 2014 nyara.
A vonatok a teljes vonalszakaszon 2014 nyarától járhatnak. Ezt követően a menetidő jelentősen lecsökken és a vonatgyakoriság is megnő.

Budapest Szentendrei út – Pilisvörösvár állomás vonalszakaszon új, kétvágányú vasúti pálya épül (Aquincum felső–Pilisvörösvár és Pilisvörösvár Terranova térsége), így lehetővé válik a 60-80-100 km/h sebesség elérése. Piliscsaba – Esztergom vonalszakaszon a jelenlegi sebességkorlátozásokkal tűzdelt vasúti pályát felújítják 60-100 km/h sebességre. Budapest – Piliscsaba szakaszon új, korszerű, elektronikus vasúti biztosítóberendezés épül. Pilisvörösváron és Dorog állomás mellett új autóbusz fordulót alakítanak ki. A kivitelezés az Új Széchenyi Terv keretében uniós források felhasználásával valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT