Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 25. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/ÁNTSZ

Kezdődik az őrült tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés!

Kezdődik az őrült tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés!

Kezdődik a parlagfű-szezon, megindul a parlagfű virágzás és az allergén pollenszórás, ami időjárástól függően eltarthat akár október végéig is. Készüljünk fel rá és irtsuk ki az irritáló növényt. Parlagfűért bírság jár!

Fel kell készülnünk az allergia szezonra, azonban a különféle készítmények beszerzése előtt most még a leghatékonyabb módszer a megelőzés, vagyis a parlagfű virágzás előtti irtása. Már helyenként megjelentek a parlagfű pollenszemei a levegőben, de még nem jelentős a pollenterhelésük. Jelenleg ugyanis továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban mérőállomások, de mellettük még mindig jelentős terhelést jelent a pázsitfűfélék virágpora. A kültéri allergén gombák mennyisége pedig elérte a nagyon magas szintet.

Hamarosan azonban kezdődik a legtöbb allergiást életét megkeserítő parlagfű pollenszórása is. A parlagfű alacsony koncentrációja (0-9 pollen/m³ /nap) még általában nem okoz tüneteket. A közepes (10-29 pollen/m³) az érzékeny betegeknél már enyhe tüneteket vált ki, a magas kategória (30-99 pollen/m³) már minden betegnél tüneteket okoz, az igen magas kategória (100 pollen/m³ /nap felett) pedig minden parlagfű allergiásnál erős tüneteket vált ki.

Kezdődik az allergiaszezon

A pollen allergiások számát csak becsülni tudjuk, de mintegy 1,5-2 millió lehet, akiknek a 40-60 százalékuk allergiásak a parlagfűre.

Az elsődleges védekezés a pusztítása, mivel a parlagfű irtása érthetően csökkenti a légköri pollenkoncentrációt, irtás nélkül pedig még nagyobb lenne a szennyezés. Az irtását a felhívások és közös akciók mellett a büntetések is serkentik, amik 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhetnek.

Az Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete idén is felhívja a lakosság figyelmét a parlagfű virágzás előtti irtására saját és embertársaik egészségének megőrzése érdekében

Az elmúlt évek gyakorlatát követve ezúttal is bejelentést tehetünk az elgyomosodott, parlagfüves területekről, belterületi magántulajdon és belterületi közterület esetén a települési önkormányzatnál, mely július elsejétől bírságolhat. A külterületek feltérképezése, a szankcionálás a Növény és Talajvédelmi Szolgálat feladata.

Kezdődik az allergiaszezon

Néhány jó tanács pollenallergiásoknak

A parlagfű allergiások augusztus és szeptember hónapban elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni.
Sajnálatosan már a horvát tengerpart sem parlagfű-mentes. A Földközi tenger vidékeit fel lehet keresni, a parlagfű ugyanis nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken. Az allergiások, ha autóban utaznak, ne nyissanak ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.
A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet és nem javasolt leheveredniük a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a pollencsapdák mérnek.

Magas légköri pollenkoncentráció esetén ajánlott a parlagfű allergiásnak minél kevesebb időt tölteni a szabadban, különösen a 10-14 óra közötti időszakban. A déli órákban a legmagasabb a napi pollenkoncentráció.

Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes lemosás, felmosás is.
A pollenallergiások gyakran mossanak hajat, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is, és a párnahuzat gyakori mosását. A kimosott ruhát a pollenallergiások ne szárítsák a szabadban!
A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsák!

A pollenallergiásoknak hasznos, ha folyamatosan figyelemmel kísérik az OKI honlapján a pollennaptárt, és ennek megfelelően legalább a virágzás előtt két héttel megkezdik a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

Az Országos Környezet egészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részeként - az allergiások számára Pollen Napló „szolgáltatást” indított a www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon, melyen regisztrációt követően az allergiások személyre szabott hasznos információkhoz juthatnak.

Az interneten kapott hasznos információk nem zárják ki a szakorvosi kezelést. Az allergia tüneteivel minél hamarabb forduljanak szakorvoshoz, és a kezelőorvos javaslatára szedjenek allergia ellenes gyógyszereket. Az öngyógyítás veszélyes is lehet, különösen gyermekek esetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.