Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 26. 08:17, szerda | Helyi
Forrás: Farkas István

Magyar-szlovák kapcsolatok: együtt növekszik a piacnyerés lehetősége

Magyar-szlovák kapcsolatok: együtt növekszik a piacnyerés lehetősége

Magyar-szlovák üzletember találkozót rendezett a megyei kereskedelmi és iparkamara kedden Tatabányán.

A teltházas rendezvényen a részvevők kicserélhették tapasztalataikat és megismerkedhettek a két ország kereskedelmi kapcsolatainak élénkítésén dolgozó szervezetek munkájával.

Dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, fontos, hogy a nagy európai versenyben a mikro-, a kis- és közepes vállalkozások is megtalálják számításukat. Ebben maximálisan számíthatnak a kormány segítségére a következő években, hiszen a stratégiai célok közé tartozik a „kicsik” segítése, támogatása.

Zoltai Dániel, a kamara titkára rámutatott, a magyar-szlovák üzletember találkozók találkozó egyik kézenfekvő oka, hogy a két, határokkal elválasztott térség gazdaságilag egy egységnek számít. A jövőben létrejöhet egy olyan vegyes bizottság, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő uniós ciklusban a térség kisvállalkozásai minél több forrást tudjanak lehívni.

Dr. Kupcsok Lajos, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese, egyben a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke elmondta, hogy a részvénytársaság egyértelmű célja a kis- és közepes vállalkozások exportlehetőségeinek segítése. Erre komplex szolgáltatást ajánlanak az ügyletek előkészítésétől a hitellehetőségek feltárásán keresztül a szerződések megkötéséig. Partnerük a többi között az EXIM Bank, valamint a Magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség. Várják, ugyanakkor keresik az exportáló illetve arra készülő cégek kéréseit, ötleteit, javaslatait.

Farkas Iván, a szlovákiai MKP gazdasági és régiófejlesztési szakértője a Baross Gábor Terv célkitűzéseit részletezve kiemelte, milyen fontos lenne Dél-Szlovákiában az élelmiszeripar és a mezőgazdaság újjáéledése. Döbbenetes adatok: 1993-ban 300 ezer ember élt meg a mezőgazdaságból, tavaly mindössze 31 ezer. Az adottságokra kellene építeni, szorosan együttműködve a határon túli, magyarországi (ős)termelőkkel. Ugyanígy kihasználatlanok a vidéki turizmusban rejlő lehetőségek. Ebben a témakörben a termálvízzel rendelkező településeknek érdemes lenne együttműködnie, akár egy Duna-menti turistavonzó klasztert kialakítani Mosonmagyaróvártól Észak- és Dél-Komáromon, Pathon át Párkányig.

Mihók Gábor, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat kassai irodavezetője, valamint Bödők Gábor dunaszerdahelyi irodavezető arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy mit tesznek a kapcsolatok építéséért, azok erősítéséért. Maknics Zoltán a megyei kereskedelmi és iparkamarát képviselve szűkebb hazánk gazdaságának jelenlegi állapotát vázolta fel a határon túlról és a közelből érkezetteknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.