Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 09. 10:23, hétfő | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Művészet Esztergomért - adventkor - VIDEÓ

Művészet Esztergomért - adventkor - VIDEÓ

Alternatív és klasszikus zenével, lírai produkcióval, egyházi áldással és remek hangulatban nyílt meg péntek este hatkor az esztergomi Rondellában a II. Művészet Esztergomért-Adventi kiállítás és vásár.

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum Rondella Galéria által biztosított, az Euro-híd Alapítvány és a Kaleidoszkóp Ház közös szervezésében megtartott rendezvény rövid távú célja, hogy a vásár bevételének 10 százalékával Bujdos Berci gyógykezelését támogassák. Hosszú távú célja pedig Esztergom város kulturális életének szponzorálása volt.

A Művészet Esztergomért című eseményen többek között elhangzott, hogy a tavaly indult kezdeményezés tovább támogatja az esztergomi művészeti életet. Az eltelt egy év alatt, illetve a most megnyílt kiállításon is nyilvánvalóvá vált, hogy a fent említett alapítvány a feltörekvő, új tehetségek támogatását, előtérbe helyezését tekinti fontosnak a nagy célon - a város művészeti élete támogatásán - belül. Egyfajta önfenntartás ez, hiszen a kiállítás mellett a bemutató egy vásár, avagy börze is egyben, ahol a művészek számára bevétel is keletkezik. Ebből az összegből most az alap létrehozói 10 százalékkal Bujdos Berci gyógykezelését kívánják támogatni.

Gép Katalin, a Kaleidoszkóp Ház vezetője a megnyitón beszédében rávilágított, hogy a Művészet Esztergomért rendezvény ugyan valóban a karácsony előtti adventi időszakban nyitja ki kapuit a közönség előtt, de mégsem a hagyományos értelembe vett vásári szokásokhoz igazodik, hanem inkább azt célozza, hogy miként kerülhet újra az otthonokba az aktuális művészet, a kortárs képzőművészet.

Művészet Esztergomért - adventkor

S ahogy mindig, most is külön élmény volt e művészeti körben Harmai Gábor atya révén a rendezvényhez kapcsolódó rövid liturgia, melynek során a Belvárosi templom plébánosa "A szépség ma a legfontosabb isteni tulajdonság abból a szempontból, hogy a legközérthetőbb", fogalmazott egy helyen Gábor atya majd imádsággal, áldással járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

A megnytió programban szerepelt Nagy Tamás gitárművész és Völner Eszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának lehengerlő zenei produkciója is. Őket követte Péter Csaba, az Euro-híd Alapítvány képviseletében, aki egybek mellett arról szólt, hogy a rendezvény egyik célja, hogy "megihlesse a helyi kulturális közeget annak érdekében, hogy még izgalmasabb helyi művészeti produkciók kerüljenek napvilágra". Péter Csaba azt is elmondta, hoy az első ilyen rendezvény óta eltelt időben megszaporodtak a kiállítások, gyakorlatilag havonta jelentkezett újabb és újabb alkotó, vagy alkotó csoportok friss tárlattal. Az aktivitás talán önmagáért beszél, de jó lenne ha a közönség érdeklődése is utolérné ezt a színvonalat, fogalmazott Péter Csaba.

A program zárásaként Horányi László színművész valamint Rutkai Bori és a Betonka együttes színvonalas lírai és zenés előadása volt látható.

Érdemes a december 20-áig nyitva tartó tárlat kiállítóinak nevét a meghívó szövegében ide másolni, remélhetőleg minél többek érdeklődnek majd az új alkotók friss és izgalmas munkái után. Kiállítók: Maria Giovanna Ambrosone, Andráskó Péter, Boldog Vince, Bősz Erika, Lucia Černeková, Dezséry Dorottya, Énzsöly Kinga, Farkas Kata, Galyasi Géza Attila, Löfgren-Gazdag Ágnes, Gép Zsuzsi, Hangya Bálint, Hegyháti Emese, Horváth Roland, Kanász Nikolett, Kroó Anita, Magyarósi Éva, José Rizo , Navratil Judit, Nemes Péter, Oliver Arthur, Őry Annamária, Printa Akadémia, R & S gyűjtemény, Rutkai Bori, Simon Edina,Szabó Cseke Mózes, Szarka Fedor Guido, Szenteleki Gábor, Szunyoghy Viktória, Szuharevszki Babett, Szuharevszki Mihály, Szük Norbert, Takács Máté, Tamási Péter, Töttös Kata, Varju Krisztián, Verebélyi Diána, Verebics Kati, Vida Judit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.