Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 08. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Szobrot kap Mindszenty József bíboros a Sötétkapunál

Szobrot kap Mindszenty József bíboros a Sötétkapunál

Szobrot állít Esztergomban Mindszenty József áldozatvállalása előtt tisztelegve a nemzetközi Békeszerzők és Béke Alapítvány, mely a Csalamádé temető felújítását követően emlékművet is emel az I világháború hőseinek.

Múlt héten, a testületi ülés szünetében a Palkovics-teremben fogadtam a Békeszerzők és Béke Alapítvány képviselőit, akik Mindszenty József szobrát állítják majd fel a Sötétkapunál, illetve felújítják és gondozzák a Csalamádé temetőt. Az Alapítvány képviselőit Tokár János atya is elkísérte, valamint azok a ferences diákok, akiket az alapítvány ösztöndíjjal támogat.

Szobrot állít Esztergomban Mindszenty József emlékének ápolására és áldozatvállalása előtt tisztelegve a nemzetközi Békeszerzők és Béke Alapítvány, mely a Csalamádé temető felújítását követően emlékművet is emel az I világháború hőseinek tiszteletére.

Mindezt csütörtök délután Esztergomban, a Sötétkapu lábánál, a leendő Mindszenty József szobor helyén a Békeszerzők és Béke Alapítvány munkatársai ismertették a részleteket. Az eseményen az alapítvány részéről felszólalt Mihail Pavlovics Lavrenyenko elnök, valamint Karvai László alapítványi tag is.

Szobrot kap Mindszenty József bíboros a Sötétkapunál

Karvai László, egykori ferences diák a nemzetközi kezdeményezésről kifejtette: négy évvel ezelőtt alakult meg az az alapítvány, melynek célja, hogy a napóleoni háborúk emlékéve kapcsán megemlékezzen Európa-szerte azokról a hősökről, akik áldozatul estek a kontinens történelmi harcainak. Az alapítvány tagja hozzátette, az orosz kezdeményezés nemzetközi szintű együttműködéssé alakult, miután több nemzet – többek közt Franciaország, Belgium, Csehország és Magyarország – is bekapcsolódott az összefogásba.

Magyarország részéről Tokár János ferences atya csatlakozott elsőként a kezdeményezéshez, melynek fő feladata, hogy megemlékezzen azokról és kitüntesse azokat, akik hozzájárultak munkájukkal, elhivatottságukkal az európai integráció kialakulásához és fejlesztéséhez. Az alapítvány javaslatok alapján pedig kitünteti mindazokat, akik sokat tettek Európáért. Így két éve posztumusz kitüntetést kapott Mindszenty József bíboros, hercegprímás, érsek is, akinek áldozatvállalásáért a szervezet szobrot állít jövőre Esztergomban a Sötétkapunál.

Mihail Pavlovics Lavrenyenko elnök kitért arra, hogy II. Alekszij moszkvai pátriárka az 1956 forradalom eseményei miatt kért bocsánata adta meg a lehetőségét az alapítvány magyarországi tevékenységének. Az elnök hozzátette, a szervezet éppen ezért is törekszik Mindszenty bíboros emlékének az ápolására, és arra, hogy elmélyítse a kapcsolatot a két nemzet között.

„Mindszenty József emléke, munkássága és életútja előtt tisztelegve nem állíthatunk máshol méltó emléket számára, mint Esztergomban, ahol élt és alkotott” – hangsúlyozta Mihail Pavlovics Lavrenyenko.

A Mindszenty-szobor állítás mellett az alapítvány felújítja az orosz, szerb, román és magyar katonák sírjait rejtő Csalamádé temetőt, ahol emlékművet is emel az I. világháborúban Esztergomnál, Kenyérmezőn és környékén elhunyt katonák, hadifoglyok tiszteletére. Az emlékhely megújításának már a tervei elkészültek, a szerződés aláírásokat követően pedig elkezdődhet a tényleges szépítése is.

Szobrot kap Mindszenty József bíboros a Sötétkapunál

Szintén az alapítvány finanszírozza annak a tokodi, I. világháborús emlékműnek az állítását is, amely arra a 700 orosz, szerb, román, olasz és magyar katonára emlékezik, akik a település mellett haltak meg a világégésben.

A szervezet azért fordít külön figyelmet Magyarországra, mert a Mihail Pavlovics Lavrenyenko szerint nincs még egy olyan ország, amely annyira megszenvedte volna a világháborút.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT