Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 05. 14:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter / fotó: MTI

Teljes gázzal indul a Suzuki Vitara sorozatgyártása

Teljes gázzal indul a Suzuki Vitara sorozatgyártása

Esztergomban készül a világon egyedül az új Suzuki Vitara, melynek csütörtökön kezdődött el a sorozatgyártása. Romanek Etelka polgármester szerint a város és a gyár együttműködésében is új modellt vezet be.

Orbán Viktor miniszterelnök és Suzuki Osamu, a japán autógyár tulajdonosa közösen indította el a Suzuki esztergomi gyárában az új Vitara sorozatgyártását csütörtök délelőtt. Az eseményen a vállalat elnök-vezérigazgatója kifejtette, a gyártás 1991 áprilisában indult be Esztergomban, azóta pedig már számos modell, valamint 2,5 millió legyártott Suzuki készült a magyar gyártósorokon. A gyár tulajdonosa az új modell mellett hangsúlyozta, az esztergomi a japán márka harmadik legnagyobb stratégiai bázisa a világon.

Orbán Viktor ezt követően kiemelte, hogy Japán 3,5 milliárd eurós összberuházásával Magyarország legnagyobb zöldmezős ázsiai befektetője, a 149 nálunk működő japán vállalat pedig közvetlenül 25 ezer embernek ad munkát. A kormányfő hozzátette, ezen a héten három japán vállalat jelentett be új beruházásokat Magyarországon, amelyekkel összesen több száz új munkahelyet hoznak létre.

„Ahol munka van, ott minden van, a jövőről ezt gondoljuk. Magyarország célja a teljes foglalkoztatás, melyet 2018-ig el is fogunk éri” – mondta köszöntőjében Orbán Viktor. A miniszterelnök azzal folytatta, hogy a kormány három éve kötött stratégiai megállapodást a Suzukival, melynek keretében a magyar állam egy teherforgalmat is elbíró, új komáromi híd megvalósítását vállalata, valamint az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő gyorsforgalmi útszakasz megépítését. Előbbi biztosan elkészült három éven belül, míg a kormányfő szerint jó esélye van az útfejlesztés 2018-ig tartó megvalósítására is.

„Óriási harcokat folytatok a saját bürokráciánkkal, hogy a beruházás a tervek szerint elkészüljön” – tette hozzá.

A kormányfő ezenfelül bejelentette azt is, hogy még az év első felében ismét Esztergomba látogat és aláírja Romanek Etelka polgármesterrel azt a város és a kormány közötti megállapodást, amely biztosíthatja Esztergom hosszabb távú fejlődését.

Esztergom polgármestere, Romanek Etelka köszöntőjében ezután kifejtette, már majd negyedszázada szilárd támasza Esztergomnak a Magyar Suzuki Zrt., amely a városnak és Magyarországnak is többet jelent, mint egy autógyár.
„A mai nap a készülő új modell, az új Suzuki Vitara bemutatásának ünnepe, egy olyan modellnek, amely egy újfajta szemléletet is képvisel, életerős választ a piac kihívásaira.

Olyan, a korábbi alapokra építő, de mégis teljesen megújuló modellváltás történik, mint amelynek irányába tavaly ősz óta Esztergom és a Magyar Suzuki is határozott lépéseket tett közös együttműködésük terén. Ahogyan korábban Magyarország kormánya stratégiai szövetséget kötött a Magyar Suzuki-val, úgy szeretnénk mi is itt helyben, egy egymás irányában őszinteségen, kölcsönös megbecsülésen, tiszteleten alapuló, értékteremtő együttműködést kialakítani” – részletezte a polgármester. Végül leszögezte, nem lehet sikeres Magyarország egy erős Esztergom nélkül, és nem lehet elég erős Esztergom egy sikeres Suzuki nélkül.

Az ünnepség zárásaként Orbán Viktor miniszterelnök és Suzuki Osamu közösen mutatta be az első új Vitarák egyikét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT