Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 05. 08:16, szerda | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Új bokszklub Esztergomban – egyre színesebb a városi sportpaletta

Új bokszklub Esztergomban – egyre színesebb a városi sportpaletta

Esztergomi Box Club néven új egyesület kezdte meg a működését a városban. A klubot a tavaly szeptemberben megszűnt Spori Gym Box Club utódaként hozta létre Pápai Szabolcs a ferences gimnáziummal együttműködve.

„A Spori Gym Box Club nagy múlttal rendelkezett, Kovács Lajos volt az edző, akinek 40 éves bokszedzői tapasztalata van. Ebben a klubban kezdtem én is, és tőle tanultam meg az alapokat. Nagyon megtetszett a boksztechnikák egyszerűsége, ösztönössége és a technikák őszintesége. Ez alatt azt értem, hogy semmi fölösleges mozgás, vagy technikaszínezést nem tartalmaz. A technikai egyszerűség nem más, mint az abszolút mesteri tudás! Csak az használ fölösleges technikai színezést, aki fél úton jár, a mester már csak a technikai lényeggel foglalkozik. Mivel nagyon megtetszett a stílus, ezért elkezdtem komolyabban foglalkozni vele. Több idősebb edzőtől tanultam, régi szakirodalmakat tanulmányoztam, és ebből alakítottam ki a saját stílusomat. Számomra nagy hatással volt James Figg az újkori ökölvívás megalapítója. Jame Figg vívómester volt, és ez nagy hatással volt a boksztechnikájára is. Nagy szerepet kapott az egyenes ütés, a hárítás és a küzdelmek külharcban (ütőtávon kívül) folytak, ennek alapján az angolok hosszú időn keresztül szó szerint „ököl-vívásnak” nevezték” – fejtette ki Pápai Szabolcs.

A bokszedző hozzátette, hogy a saját technikai edzésein is ezeket az alapelveket követi. Miután pedig megszerezte a technikai tudást és a gyakorlatot, felkérte edzője, hogy tartson ő is tréningeket. Így tudta az „régi-új” stílust átültetni a gyakorlatba, aminek nagy sikere lett a klubban, amely azonban öt hónapja megszűnt.

„Két választásom volt, vagy elküldöm a gyerekeket, vagy átveszem a klubot. A másodikat választottam, így lett Esztergomban egy új boksz klub. Rendkívül nehéz volt a kezdet, nem volt hol edzeni, nem volt felszerelés, és a már befizetet klubtagsági díj sem volt meg. De nagyon sok odaadással és a sport iránti hűséggel túléltük” – hangsúlyozta az Esztergomi Box Club vezetője, akinek régi terve, hogy Esztergomban létrehozza az iskolai ökölvívást.

Erre rendkívül jó alkalom nyílt az új bokszklubbal, amely az esztergomi ferences gimnáziumban működő Ferences Diáksport Egyesület, Ferences Ökölvívó Szakosztálya lett. A klub elsősorban utánpótlás neveléssel foglalkozik, amiben a nevelésen van a fő hangsúly, és elsődleges célkitűzése a fiatalok testi, szellemi és erkölcsi nevelése a sport eszközeivel.

„Mindebben nagy segítséget nyújt a ferences gimnázium, de tervben van további iskolákkal való együttműködés is, a sport bemutatása és népszerűsítése, illetve versenyeken való részvétel” – fűzte hozz az alapító.

Új bokszklub Esztergomban

A klubban az edzések két órásak, amiből 40 perc erősítés, 40 perc önvédelmi technikák gyakorlása és 40 perc ökölvívás.

„Aki versenyezni szeretne, azzal külön foglalkozok. Régen az angolok az önvédelem nemes művészetének nevezték a bokszot, ezt a vonalat szeretném továbbvinni. A legtöbb jelentkező elsősorban azért jön, hogy megerősödjön, és meg tudja védeni magát, ebben a klub teljes mértékben tud segíteni. Szeretnék a többi iskolával is együttműködést kialakítani, sportnapokat szervezni, például családi sportnapot, amikor a szülő és a gyerek együtt mozog. Nagyon jó családi program, és erősíti a kapcsolatot szülő és gyerek között, valamint egészségre nevel. Tervem még nemzetközi edzőtáborok lebonyolítása is Esztergomban” – tért ki minderre Pápai Szabolcs.

Jelenleg elsősorban 14-19 éves korú gyerekek edzenek a klubban, de tervek szerint külön 10-14 éves csoport, felnőtt és női csoport is indul. Két helyen zajlanak az edzések Esztergomban, a Bástya emeletén (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 15-17-ig) és a ferences gimnázium tornatermében (kedd, csütörtök 18-20-ig). A tréningeken lehetőség van csak erősítő edzésekre, önvédelmi gyakorlásra, K1, K3, MMA edzésekre, személyi edzésre, táplálék kiegészítő és étkezési tanácsadásra is.

További információ:
Telefon: 30/329-5551, Facebook: Esztergomi Box Club.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.