Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 12. 10:21, péntek | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Újra nyit Esztergom: a Mária Valéria hídról közvetlenül elérhető lehet a Lőrinc utca

Újra nyit Esztergom: a Mária Valéria hídról közvetlenül elérhető lehet a Lőrinc utca

Megtartotta soron következő testületi ülését Esztergom város képviselőtestülete 2014. december 11-én.

Az új testülettől megszokott ütemben, a bizottságok által előkészített döntések többnyire egyhangú elfogadásával zajló ülésen a képviselők döntöttek többek között a Csalamádé temetőről, a Tyco bővítésével kapcsolatos új parkolóhelyekről, Hivatali Etikai Kódex elfogadásáról. Sürgősségi napirendként szintén döntés született arról, hogy a polgármester egyeztetést kezdjen a Lőrinc utcát a Mária Valéria híd felől elzáró forgalomterelő elemek felszámolásáról.

A képviselőtestület első napirendi pontként a költségvetéssel kapcsolatos kiegészítést fogadta el, amelyre a Gigler Kft.-nek, valamint a Várszínház Nonprofit Kft-nek történt kifizetések miatt volt szükség. A képviselők egyhangúlag elfogadták a kiegészítést.
Következő napirendi pontként a 2015-ös évi munkaterv szerepelt, a többség döntése alapján jövőre is délelőtt kilenc órakor kezdődnek majd a képviselőtestületi ülések.
A képviselők régi mulasztást pótoltak a következő napirendi pont, a hivatali etikai kódex elfogadásakor. A Magyar Köztisztviselői Kar még 2013-ban elfogadta a Köztisztviselők Hivatásetikai Kódexét. E kódexben megfogalmazottak szerint, a közigazgatással szembeni közbizalom megőrzése és erősítése, a közigazgatás jó rendje, valamint eredményes és hatékony működése érdekében, valamint azért, hogy az etikai vétségek elkövetése etikai büntetést vonjon maga után, szükségesnek tartják, hogy az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői is, a köz érdekében kifejtett mindenkori tevékenységüket a hivatkozott törvény 83. §-ában rögzített hivatásetikai alapelveket szem előtt tartva végezzék.

Szintén döntés született a Tyco Electronics Hungary Kft-vel kötendő gépjármű parkolóhelyek kialakítására és fenntartására vonatkozó megállapodással kapcsolatban.
A Tyco a tulajdonában lévő ingatlanon új gyártócsarnok épületrész megépítését tervezi, melyhez a beruházás keretében önkormányzati tulajdonú, útépítésre szabályozott telken új teherforgalmi bejáratot hoznának létre. A beruházáshoz szükséges mintegy 140 m hosszú hiányzó utat az önkormányzati területen saját beruházással kívánják kiépíteni, mely továbbra is önkormányzati tulajdonban maradna, továbbá 40 db parkolóhelyet is kialakítanának a területen. A képviselők hozzájárultak a beruházáshoz.

Döntés született a Csalamádé temető felújítása ügyében is. A temetőt a „Békességszerzők és Béke” Orosz Föderáció Alapítvány újítaná fel, amelynek képviselői múlt héten jártak Esztergomban. A testület úgy dönt, hogy megállapodást köt az orosz fél által ajánlott Orion Consulting s.r.o. a Csalamádé temető területének gondozására 5 év határozott időtartamra, mely újabb öt évvel meghosszabbítható az alábbi főbb feltételekkel:
Az Orion Consulting s.r.o. vállalja a közpark felújítása tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzését, a szükséges engedélyeztetési eljárások lefolytatását. Vállalják a faállomány felújítását, a sétányok mentén a hiányzó fák pótlását, kerítés építését kapukkal, sétáló utak felújítását, új utak építését, mozgáskorlátozottak számára is használható WC elhelyezését kézmosóval és babapelenkázóval, locsolóhálózat kiépítését, közvilágítás kiépítését, az orosz emlékmű és sírok felújítását, átépítését, az I. világháborús magyar emlékmű elforgatását és új méltó emlékmű építését.
A közparkban megépül továbbá az I. világháború után megbékélést szimbolizáló új szobor, ennek költségeit szintén az orosz fél vállalja. Az önkormányzat a megállapodás keretében 2 fő parkgondozót biztosít azzal, hogy bérük megfizetését az Orion Consulting s.r.o. vállalja. Az önkormányzat a parkfenntartási költségek közül a közvilágítási és vízellátási üzemeltetési költségek megfizetését vállalja.

Következő napirendi pontként a képviselők úgy döntöttek, hogy támogatja a Vaszary Kolos Kórház szakember-állománya biztosításának segítésére vonatkozó kérését és megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a Szent Miklós otthonteremtő lakások közül tízet a kórház munkatársai részére tartson fenn.

A nyílt ülés utolsó pontjaként a képviselők döntöttek továbbá arról, hogy a szakhatóságokkal és szakemberekkel egyeztetve vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Lőrinc utcát a Mária Valéria híd felől lezáró betonelemeket megszüntessék. A képviselők a szükséges egyeztetések lefolytatására a polgármestert kérték fel.

A nyílt ülést követően a képviselők zárt ülésen döntöttek önkormányzati cégekkel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről, az Investor szállodaberuházással kapcsolatos döntést pedig elhalasztották, mivel további egyeztetést tartanak szükségesnek. A zárt ülések döntéseit részletesen a soron következő testületi ülésen ismerteti a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT