Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 14. 08:13, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/KEMKIK

Uniós források: 117 milliárd megyénknek – folytatódnak a fejlesztések

Uniós források: 117 milliárd megyénknek – folytatódnak a fejlesztések

117 milliárd forintot is elérte a lehívott uniós támogatási összeg Komárom-Esztergom megyében 2010 óta, mely a korábbi időszak ötszöröse. Völner Pál Tatabányán szerdán kifejtette, folytatódnak a fejlesztések.

Az uniós támogatások lehívásában a mikro- és középvállalkozások egyaránt 30 százalékos aránnyal szerepeltek, az önkormányzati szektor pedig 20 százalékot meghaladó aránnyal vett részt - mondta Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár szerdán Tatabányán, ahol a megyei kereskedelmi- és iparkamara és a Széchenyi Programiroda közös fórumon ismertette az elmúlt két év uniós támogatásainak felhasználását.

Juhász József, a kamara elnöke köszöntőjében elmondta, a kamara mindennapi küldetése többek között, hogy növelje a vállalkozási kedvet és felhívta a jelenlévők figyelmét a kamara szolgáltatásaira.

Az államtitkár hozzátette, számos fejlesztés történt a közlekedés területén, mint Komáromnál az 1-es és a 13-as utat összekötő elkerülő szakasz, valamint a legrosszabb utak teljes felújítása több mint 40 kilométernyi hosszban, illetve kisfelületű javítások 12 megyei helyszínen. A következő uniós időszakban a források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre jut. A közlekedés fejlesztésére 1200 milliárd forintot lehet felhasználni, ennek keretében várható a Biatorbágy-Tata szakasz teljes felújítása, illetve az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő út megvalósítását - ismertette a jövőről szólva Völner Pál.

Uniós források: 117 milliárd Komárom-Esztergom megyének – folytatódnak a fejlesztések

Varga András, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója az elmúlt évek számait összesítve elmondta, a régió megyéjében 2007 és 2009 között 1.290 szerződött projekt volt, míg ez a szám 2010 és 2013 között 5.566-ra nőtt. A lehívott támogatási összeg Komárom-Esztergom megye tekintetében 117 milliárd forintot ért el, mely a korábbi időszak értékének ötszöröse. Az igazgató kiemelte Tatabányát, ahol a korábbi időszakban 94 projekt kapott közel 5 milliárd forintot, míg a jelenlegi ciklusban 232 projekt a korábbi összeg nyolcszorosához, közel 40 milliárd forintos támogatáshoz jutott hozzá.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a támogatások lehívásának intenzitásának növekedésében a kamarák és a Széchenyi Programirodák tevékenységét méltatta, akik minden segítséget megadtak a vállalkozásoknak a források megszerzéséhez. A kormánymegbízott kijelentette, az együttműködés eredménye már megjelent a megyei munkaerő-piaci térképén, az álláskereső aránya nyolc százalék alatti, a megye stabilan több éve az első három között szerepel az egy főre eső befizetett jövedelemadó, a bérek vásárlóereje és az egy főre jutó GDP tekintetében.

Bencsik János, országgyűlési képviselő a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló előadásában kijelentette, hogy magyar gazdaság megnyomorítását jelentené, ha teljes körűen eleget tettének az EU-s elvárásokat. „Olyan mértékben kell az éghajlatváltozás megoldásához hozzájárulnunk, mint amilyen mértékben a problémát okozzuk” - fogalmazott. Rámutatott, vizsgálataik szerint a széndioxid-kibocsátás a mezőgazdaság és az ipar területén érdemben nem csökkenthető a versenyképesség romlása nélkül. Elmondta, a kibocsátás mérséklésének fő lehetőségei a közlekedésben, az energetikában és az épületek fűtéskorszerűsítésében keresendők.

Uniós források: 117 milliárd megyénknek – folytatódnak a fejlesztések

A kamara titkára, Zoltai Dániel a kamara vállalkozókat segítő tevékenységét ismertette. Szólt a sok éves sikeres Könyvelők Klubjáról, illetve a közelmúltban tartott tanácsadásról az útdíj, az elektronikus építési napló, az online pénztárgép bevezetéséről. Juhász József elnök a vállalkozók által igénybe vehető pályázatokról, az ipari tanulók foglalkoztatásának segítéséről tartott előadást.

Neuzer András, az esztergomi kerékpárgyár tulajdonosa azt a folyamatot ismertette, melynek segítségével 2009-től öt pályázaton a cég 700 millió forintos beruházáshoz 180 millió forintos támogatást nyertek el, megvalósítva ezzel az ország legnagyobb, magyar tulajdonban lévő kerékpárgyárát és az ország első közcélú kerékpárkölcsönző rendszerét Esztergomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.