Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Július 22. 10:19, kedd | Helyi
Forrás: mob.hu

Zrínyi Miklós mesteredző a Magyar Edzők Társaságában - interjú

Zrínyi Miklós mesteredző a Magyar Edzők Társaságában - interjú

Zrínyi Miklós, a kick-box sport első mesteredzője, a válogatott szövetségi kapitánya és light-contact, kick-light szövetségi edző is tagja lett a nemrégiben újjáalakult Magyar Edzők Társaságának.

A Magyar Edzők Társasága keretén belül működő Mesteredzői Kollégiumának elnöke Kemény Dénes lett, míg tagjai Pécsi Gábor, Kovács Tamás, Mocsai Lajos, Hegedüs Csaba, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Csank János, Kiss László és Mészáros Lajos, valamint már az esztergomi Zrínyi Miklós mesteredző is. Zrínyi Miklóssal Gregor László készített interjút:

- Én azt hiszen, ez a névsor magáért beszél, aki egy kicsit is ismeri a magyar sportot, az tudja, hogy ez az edzői kar elitje. Hogyan merült fel az Ön neve? Nem lesz köztük kisebbségi érzése?

- Először, amikor felvetődött, tépelődtem, vállaljak-e ilyen szerepet, de sok helyről kaptam biztatást. Úgy érzem, nem árt, hogy a nem olimpiai sportágak részéről is van bent valaki, s örülök most már, hogy bekerültem. Nincs kisebbségi érzésem, bár természetesen a többieket a médián keresztül sokkal jobban ismerik. A sajtótájékoztatón már vártam azt a kérdést, hogy ki az a Zrínyi Miklós, és a kérdés elhangzott… Néhány szót szóltam, bemutatkoztam.

- A Magyar Edzők Társaságában nagy létszámot jelent a küzdősport szekció, amelyet vezet, tehát a szakma ismerheti. Volt-e már ülésük az új összeállításban?

- Még nem volt, az idei mesteredzői címekről még a régi kollégium döntött. A következő ülésen természetesen már részt veszek.

- Nem lesz könnyű dolga, hiszen egyrészt egyedül képviseli a nem olimpiai sportágakat, másrészt számos, nem nagyon ismert új sportágat is meg kell ismernie.

- Hát igen, lesznek feladataim. A kick-box mellett meg kell ismerjem a többi - elsősorban nem olimpiai - sportágat, milyen versenyeik vannak, milyen a nemzetközi mezőny, létszám, világversenyeiken hányan indulnak. Figyelnem kell a többi sportág történéseit, a felzárkóztatandó sportágak hogyan állnak, milyen az utánpótlás-nevelésük, milyen a nemzetközi mezőny, hány ország indul majd a világbajnokságán. Külön felhívták a kollégium figyelmét, hogy nem csak az olimpiai sportágak léteznek.

- A lobbizás szinte kikerülhetetlen. Tudja-e magát függetleníteni a lobbiérdekektől?

- Szerintem igen! Aki ismer, az tudja, hogy ez nem okoz problémát. Az a cél - mindamellett, hogy Magyarországon szerencsére nagyon sok jó szakember tevékenykedik -, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására ezért évenként 3-5 fő kapjon mesteredzői címet. Biztosan lesznek lobbiérdekek, de úgy gondolom, hogy azok a kollégák, akik benne vannak a kollégiumban, olyan óriási sportegyéniségek, hogy függetleníteni tudják majd magukat.

- A kollégium a magyar Edzők Társasága, a MET keretében működik. Milyennek látja a MET és a Magyar Olimpiai Bizottság viszonyát. Hiszen a támogatás onnan jön.

- Azt hiszem, hogy jó a viszony, és egyre jobb lesz. A MOB jelentős lépéseket tesz a nem olimpiai sportágak fejlesztése terén.

- A MOB egyik alelnöke Dr. Leyrer Richárd. Ő rendszeresen kiáll a nem olimpiai sportágak mellett. Saját sportágukban szokott szakmai vitájuk lenni? Ha igen, akkor a mesteredzői kollégiumi tagság ezekre a vitákra hogyan hat majd?

- Szerintem nem baj, hogy vannak vitáink, mert ha megegyezéssel végződik, akkor mindenképpen jól jön ki a kick-box sportág is, és úgy érzem, ezzel sem lesz probléma. Az köztudomású, hogy Dr. Leyrer Richárd milyen hihetetlen mennyiségű munkát végez, nem csak a kick-box, hanem a nem olimpiai sportágak érdekében. A megerősödésük elsősorban az ő érdeme. Remélem, így még jobban tudjuk egymást támogatni.

- A mesteredzői cím adományozott cím. Mint mesteredzőnek és kollégiumi tagnak milyen elvárásai vannak egy leendő mesteredzővel szemben?

- Leírt szabályok is meghatározzák azt, hogy ki kaphat mesteredzői címet. Az biztos, hogy nem csak szakmailag kell magas szinten lenni, hanem emberileg is, hogy a többi edző fel tudjon rá nézni, példakép lehessen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.