Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Június 23. 07:46, szerda | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Nem kivágás miatt jelölték meg a Kis-Duna sétány platánjait

 Nem kivágás miatt jelölték meg a Kis-Duna sétány platánjait

A napokban piros, számozott pöttyök kerültek a városunk emblematikus, matuzsálem korú platánjainak törzsére.

A közösségi felületeken és más módon is megindultak a találgatások, azzal kapcsolatban, hogy miért festhették fel a jelöléseket a fákra. Többen annak a félelmüknek adtak hangot, hogy a számozott színes pöttyök a fák kivágásának „előjelei”.


Az önkormányzat honlapján tegnap megjelent egy írás, amelyet a város főkertésze tett közzé. Ebben tételesen cáfolta, hogy a platánokon levő jelölések a fák kivágása miatt kerültek a fák törzsnyakára. A főkertész közleményében az olvasható, hogy épp a matuzsálem korú fák egyéni védelme, beazonosíthatósága, állapotuk folyamatos ellenőrzése és adott esetben a megfelelő kezelése miatt került sor megjelölésükre. A számok a nyilvántartáshoz szükséges törzsszámot jelentik, amely mellé majd egyedi QR kódot is kapnak a növények, amellyel mindenki tájékozódhat az adott fa adatairól, illetve az egészségi állapotára vonatkozó FAKOPP vizsgálat eredményéről is.
A szakember megnyugtat mindenkit, hogy a város vezetésének kiemelten fontos, hogy az emblematikus, 1913-ban ültetett platánsort a lehető legjobb állapotban megőrizze az utókornak.


A főkertész levele itt olvasható:

A város tiszteletre méltó matuzsálemei

Még mielőtt a mélyen tisztelt esztergomi lakosság óvó féltése a Kis-Duna sétányt alapvetően meghatározó platánsorral kapcsolatban tévútra terelné a fákkal kapcsolatos beszélgetéseket:

- Tudniuk kell, hogy az önkormányzat pótolhatatlan értékként tekint a fasorra.
- Tudniuk kell, hogy a város vezetése csak olyan fejlesztési terveket támogat, melyek a fasor biztonságát legcsekélyebb mértékben sem veszélyezteti. - Azért, hogy a fasor fáinak a legmesszemenőbb védelmet tudjunk biztosítani, azért ideiglenes számozással törzsszámmal látjuk el a fákat. A törzsszámok mellé egyedi QR kódot is kapnak a növények, aminek leolvasásával mindenki fontos közérdekű, egyedileg a fákra vonatkozó információkhoz juthat. Itt lehet majd megtalálni a fák egészségi állapotára vonatkozó úgynevezett FAKOPP vizsgálat eredményét is. Ezen fejlesztések első lépése a most a fák gyökérnyakán megjelent színes alapon fekete számozás, megfelelő kiindulási alapot biztosítva a törzsszám és a QR kód elkészítéséhez. A FAKOPP vizsgálatoknak megfelelően egyedileg tudunk minden fa nővényvédelméről gondoskodni. - A fentebb nevesített fejlesztések adnak megfelelő alapot ahhoz is, ha a fasort államilag elismert védelemben szeretnénk részesíteni. - Nem mellesleg a városi fakataszter elkészítésében is nagy segítség lesz.

Tehát, szeretnénk mindenkit megnyugtatni afelől, hogy a városnak nem áll szándékában Esztergom emblematikus fasorát bármi módon károsítani...
Pont ellenkezőleg! - azért küzdünk, hogy még nagyon-nagyon sokáig módunkba álljon élvezni a "nagy öregek" társaságát.

Boldizsár Lóránt
főkertész”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.