Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. November 08. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: ITE

A Vajdaság legvonzóbb turistacélpontjai

A Vajdaság legvonzóbb turistacélpontjai

A 21500 négyzetkilométeren elterülő Vajdaság területe – teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány, a vajdasági magyarok számára pedig inkább Délvidék – vonzó turisztikai látványosságnak bizonyul.

Nem is megy csodaszámba, hiszen az egykor hazánkhoz tartozott, Magyarország, Románia, Horvátország, Bosznia és Szerbia határolta térség mindig is csalogató, gyönyörű tájakkal és egyéb látnivalókkal bírt. Ráadásul kis méretének köszönhetően akár kerékpárral is bejárható. Három nagy folyója a Duna, a Tisza és a Száva, melyek nagy földrajzi egységekre osztják a tartományt: Bácska, Bánság és Szerémség. A vidék gazdag etnikai összetételben, mivel 25 eltérő etnikum teszi ki a lakosság harmadát, és sokszínűségét és kulturális hagyományainak kincsestárát pedig mi sem tükrözi jobban, mint a hat hivatalos nyelve.

A három nagy tartományról röviden

A magyar Alföld folytatásának tekinthető Európa egyetlen sivatagi jellegű vidéke, a Delibláti-homokpuszta, ami folyók által feltöltött, homokos síkság a Bácska és a Nyugat-Bánság övezetében. A Bánság eredetileg mocsaras vidék volt, mivel a Kárpát-medence nagy folyói erre folynak össze, azonban a 17. századtól a területet lecsapolták. A Szerémségben található Tarcal-hegység már keleti irányba téríti a Dunát. A tartomány legmagasabb pontja pedig a Bánságban lelhető fel, és a Romániát is érintő Verseci-hegység csúcsaként a Kudrici-tető névre hallgat.
A területen rengeteg élmény és látványosság akad: vallási kegyhelyek, templomok és katedrálisok, történelmi emlékhelyek, romvárak, túraútvonalak, építészeti értékű épületek, szobrok és emlékművek.

Néhány megtekintenivaló a sok közül

Bácskai térség: Újvidék (Novi Sad) a Vajdaság fővárosaként számon tartott nagyváros. Itt található a Szabadság térnek keresztelt hatalmas főtér a Mária Neve nagytemplommal, mely a vidék egyik legmagasabb temploma. Lélegzetelállító méreteivel pedig Európa egyik legnagyobb kiterjedésű erődítménye, a 12. században egy magyar nemes meghagyására, a Duna mentén épült Péterváradi Vár, mely területi nagysága és épületeinek száma végett egyedülálló műemlék. Panorámája a környékre gyönyörű, és bejárásának élményét még színesebbé teszik a várban található festészeti műtermek, és múzeum. Meg kell említeni még a vár híres óratornyát, melynek mutatói felcserélve mutatják az időt.

Szabadkán népszerű látnivaló a Városháza gyönyörű építészeti remeke. A részletgazdag, impozáns épület a szecesszió jegyében épült, közkedvelt gyöngyszem. A tornyából csodás kilátás nyílik a városra, így fentről is megtekinthető a főtéren díszelgő, Zsolnay-kerámia borítású, méretes és nevezetes Kék Szökőkút is, mely nevéhez hűen pompás, kobaltkék színben tündököl.

Bánság (vagy Bánát) térsége: A szőlő és bor városának tartott Versec-en – ottani nevén Vršac, korábbi nevén pedig Érsomlyó – található a régió egyik legnagyobb temploma, a gótikus stílusban épült gyönyörű, katolikus Szt. Gellért templom. Székelykeve pedig, ami majdnem teljesen magyarnak megmaradt település, a falusi vendéglátás neves központja.

Szerémségi térség: A Délvidék rejtett kincse ez az erdőkben és folyókban gazdag vidék, mely vonzó turistaparadicsom. A Tarcal-hegységben (Fruška Gora) a 100 km-en átkígyózó túraútvonal a fákon kedves, piros szív mintájú felfestéssel vezeti végig az itt kikapcsolódni vágyókat. Ezen a területen fekszik az egész Vajdaság egyetlen, gyertyános-tölgyes, mediterrán hatású Nemzeti Parkja is, melyet 1960-ban alapítottak. A hegységben 187 forrás és 44 rövidke patak örvendezteti meg a túrázókat, de van itt Partizán emlékmű és háborúnyomos tévétorony is, valamint számos, látogatható ortodox kolostor bújik meg a fák között. Külön érdekesség, hogy a mai Szerémségben készült a biblia első magyar fordítása, melyet huszita bibliaként ismerünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.