Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Június 01. 08:38, kedd | Helyi
Forrás: Kaleidoszkóp Ház Facebook

Ability címmel filmklub indul a Kaleidoszkóp Házban

Ability címmel filmklub indul a Kaleidoszkóp Házban


Június 3-án, csütörtök este 20:00-kor a Kaleidoszkóp Ház belső kertjében a Különleges életek című filmmel indul útjára az Eurohíd Alapítvány 12 részes Ability filmklubja.

Az Ability – filmklub kínálatában szereplő filmek központi témája a fogyatékosság, a fogyatékos emberek és családtagjaik élethelyzete és a társadalmi közeg viszonya a fogyatékos emberekhez.

Az első vetítésen a Különleges életek c. filmet mutatják be a nagy sikerű Életrevalók film rendezőpárosától.
A filmek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a különböző fogyatékossággal élők és a nagyon eltérő filmes eszközök által, különleges történeteket ismerjenek meg az érdeklődők.

A program célja a közösség érzékenyítése, a sérült emberek elfogadásának erősítése. Filmek színesben vagy fekete-fehérben; romantikusan vagy drámaian; túlzott optimizmussal vagy szívszorító és könnyeket hullató, de mindenképp elgondolkodtató módon. Néhol kevéske pátosz, de leginkább keserű igazságok, kellően ironikus helyzetek melyekben az „épek” is otthonosan érezhetik magukat, hiszen mindannyian rendelkezünk valamiféle „hátránnyal”. Gyakorta egy fogyatékos emberrel való találkozás, miközben felszínre hozza saját érzelmi akadályozottságunkat, megajándékoz minket valami olyannal, ami eddig hiányzott az életünkből.

"Azt hiszem éppen az ilyen filmekért érdemes moziba járni. Az Életrevalók alkotói ugyanis újra a közepébe találtak. Ha nem jelentek volna meg a film végét záró feliratok mellett a történet valós szereplői, akkor is tudtuk volna, hogy igen, ez az élet, ez a történet valahol a valóságban gyökerezik. Bruno Haroche (Vincent Cassel) és Malik (Reda Kateb) két szoros együttműködésben dolgozó zsidó szervezet (Fészek, Igazak hangja) vezetője. Bruno és Malik nem tesz többet és kevesebbet, mint kitöm egy óriási rést a társadalom szövetében: felkarol olyan, sokszor súlyos esetnek ítélt autistákat, akiket az állami intézetek éppen kezelhetetlenségük miatt elutasítanak. De ők nem. Lovagolni viszik őket, korcsolyáznak velük, etetik, megnyugtatják őket, megpróbálják visszavezetni a társadalomba, egyszóval embernek tekintik őket és nem betegnek.

(Fotó: Cinego/Facebook)

A film erről szól. Nem többről és kevesebbről, mint arról a szűnni nem akaró, magánéletet, fáradtságot is bezúzó elszántságról, lelkesedésről, elhivatottságról, ahogy ezek az emberek élnek. Az ő hétköznapjaikat követjük majdnem két órán át, és nem ununk bele. Mert ebben az életben van kihívás dögivel, de humor is van, mosoly és megható pillanatok, melyek nem ragadnak a sziruptól, de mégis hatnak. Ezt csak olyan alkotók képesek vászonra vinni, akik igazán értik a szakmájukat."
-Artsomnia-

Helyszín: 2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 7. Kaleidoszkóp Ház

A vetítések a teraszon lesznek, ezáltal védettségi igazolvány nélkül látogathatóak és ingyenesek.

A program az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Alapítvány „A fogyatékossággal élők társadalmi elfogadásának elősegítése a művészeti kommunikáció sokszínűségével” TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01334 számú projektjének keretében valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.