Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Október 05. 11:37, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Aradi vértanúk: megemlékezések országszerte

Aradi vértanúk: megemlékezések országszerte

Az aradi vértanúk október 6-i emléknapja alkalmából már pénteken országszerte megemlékezéseket tartanak. Esztergom kora délután kegyeleti staféta futással és ünnepséggel tiszteleg a hősök előtt.

Budapest IV. és XI. kerületének önkormányzata délelőtt tart megemlékezést Görgey Artúr, illetve Schweidel József honvédtábornokok emlékművénél.

Nyíregyházán délelőtt Kovács Ferenc polgármester mond beszédet, délután pedig a városi és megyei önkormányzat, a városi helyőrség parancsnoksága, az evangélikus egyházközség és a városvédő egyesület szervezésében tartanak megemlékezést és koszorúzást Damjanich János szobránál.

A kecskeméti önkormányzat kegyeleti váltófutást rendez, utána gyertyagyújtással emlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójára.

Zalaegerszegen este tartják a városi ünnepséget, amelyen Pinczés István, a Griff Bábszínház igazgatója mond beszédet.

Egerben az ünnepi megemlékezést Lenkey János tábornok sírjánál tartják a Lenkey Bajtársi Egyesület, a Kossuth Zsuzsa Középiskola tanulói és a Lenkey János Általános Iskola énekkarának részvételével, majd koszorúznak.

Komárom-Esztergom megyében két helyszínen is megemlékeznek az 1848-1849-es szabadságharc vértanúiról: Esztergomban kora délután kegyeleti váltófutást rendeznek, a polgármesteri köszöntőt követően koszorúzást tartanak. Tatán pedig este a Tatai Polgári Körök Szövetségének szervezésében gyászmisével, majd gyertyákkal, fáklyákkal emlékeznek az aradi vértanúkra.

Sopronban este az evangélikus temető előkertjében, Nagykanizsán délelőtt az Aradi Udvarban tartanak megemlékezést a szabadságharc hősi halottainak tiszteletére.
A Nógrád megyei Somoskőújfalu koszorúzási ünnepségén Fenyvesi Gábor, Salgótarján alpolgármestere mond beszédet. A Csongrád megyei Szentesen a volt Damjanich János Tagiskola épületénél emlékeznek polgármesteri köszöntővel, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben a városi rendőrkapitány mond emlékező beszédet.

A hivatalos állami ünnepség szombaton lesz a fővárosban. Az aradi vértanúk napja alkalmából katonai tiszteletadás mellett – Orbán Viktor kormányfő jelenlétében – felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren. Ezt követően a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást és megemlékezést tartanak, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond beszédet.

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.