Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Október 09. 20:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI - fotó: illusztráció

Az ország első termelői közössége alakult meg Dél-Nógrádban

Az ország első termelői közössége alakult meg Dél-Nógrádban

A Nógrád megyei Héhalomban, hét település gazdálkodóinak részvételével alakult meg pénteken az ország első termelői közössége.

Csizmadia László, a vidékfejlesztési programot kezdeményező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke az alakuló ülésen azt mondta, a következő két-három évben több száz kistelepülésen jöhetnek létre termelői közösségek, segítve a családok és települések boldogulását, a közmunka kiváltását.
A Héhalom, Egyházasdengeleg, Erdőkürt, Palotás, Kálló, Csécse és Ecseg alapított termelői közösségben mintegy ötven gazdálkodó vesz részt, többek között tejtermelők, sajtkészítők, sertés-, szürkemarha, nyúl- és baromfitenyésztők. Értékesítenek majd száraztésztát, sajtot, mézet, de gyógy- és fűszernövényeket is.

Bakos József, Héhalom polgármestere hangsúlyozta, hogy a települések nem versenyeznek egymással. "Amit nem tudunk frissen értékesíteni, azt feldolgozzuk savanyító-, aszaló-, lekvárkészítő üzemben vagy pálinkafőzdében" - tette hozzá.

Csizmadia László ismertette: a civil mozgalom stratégiai együttműködési szerződést kötött a Földművelésügyi Minisztériummal, majd termelői értékesítési szerződést két magyar üzletlánccal, a CBA-val és a COOP Hungary Kft.-vel.

A CÖF-CÖKA jogi, közgazdasági, szakmai tanácsadással, a felvásárlás koordinálásával, szerződéses rendszerek kidolgozásával, információkkal, pályázatírással, regionális kapcsolatok szervezésével segíti a termelői közösségeket - közölte Csizmadia László.

Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: azt várják a termelői közösségektől, hogy jelentős változásokat indukáló új szemléletet hoznak a magyar vidékre, amely változtathat azon, hogy méltatlanul háttérbe szorult a kertkultúra, pedig az önellátás mellett az ott termelt fölösleget piacra lehet vinni.

Az államtitkár kiemelte: legalább 40 százalékra kell növelni a termelői szerveződések szerepét az ágazatban, meg kell szervezni kijutásokat az exportpiacokra is. Mint mondta, a termelői csoportok támogatására vonatkozó pályázati felhívás várhatóan 2016 elején jelenik meg.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy a kamarának is van felelőssége a termelői közösség tagjainak felkészítésében, e kisebb közösségek létrejöttének ösztönzésében, hiszen a nyugat-európai mintához hasonlóan, így válhatnak versenyképessé a kistermelők.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, és Rónai Tamás, a COOP képviselője elmondták: pozitív változás, hogy a vásárlók már nem csak az árat nézik, egyre kedveltebbek a nagyobb hozzáadott értékű termékek. Mindkét magyar üzletlánc évek óta támogatja a hazai termelőket házi kézműves termékek forgalmazásával.

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arról szóltak a rendezvényen, hogy a megyében adottak a lehetőségek ahhoz, hogy az emberek a földből tudjanak megélni, és ebben a nehéz helyzetű térségben minden segítséget örömmel kell fogadni, ami előmozdítja a fejlődést.

Dél-Nógrád hét településén a termelői közösség keretében hosszabb távon többek között halgazdaság, takarmánykeverő, üvegház vagy olajüzem létrehozását is célul tűzték ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során