Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 03. 12:40, kedd | Helyi
Forrás: VEOLIA ENERGIA MAGYARORSZÁG ZRT.

Befejeződött az esztergomi és dorogi hőközpontok korszerűsítése

Befejeződött az esztergomi és dorogi hőközpontok korszerűsítése

Több mint három évtized után újultak meg Dorog és Esztergom hőközpontjai, illetve bővült a két város távhőszolgáltatásba bevont intézményeinek köre a Veolia Energia Magyarország modernizációs projektjének köszönhetően.

A „Hőközpontok korszerűsítése, új fogyasztók csatlakoztatása Dorog, Esztergom városában” elnevezésű beruházáscsomag a Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert mintegy 233 millió forint uniós forrásból valósult meg. Az elavult hőcserélők, szabályozók és vezetékek cseréjével a két városban az érintett épületek hő- és melegvíz-ellátása költséghatékonysági és környezeti szempontból is fenntarthatóbbá válik a jövőben.

Hivatalosan is lezárult a Veolia Energia Magyarország Zrt. „Hőközpontok korszerűsítése, új fogyasztók csatlakoztatása Dorog, Esztergom városában” elnevezésű projekt, amelynek legfőbb célja a fűtés- és melegvíz-szolgáltatásról gondoskodó hőközpontok modernizációja, valamint újabb fogyasztói csoportok bekapcsolása volt. A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével” című pályázati konstrukció keretében elnyert 233 340 719 forint uniós forrásból valósult meg.

A 2008 közepén indult projekt három fő részből épült fel. Egyrészt ekkorra elodázhatatlanná vált a két város lakó-, illetve egyéb épületeinek hő- és melegvíz-ellátását immár harminc éve biztosító, időközben elavulttá vált hőközpontok felújítása. Ennek keretében a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakemberei új, lemezes hőcserélőkkel, szabályozókkal és keringető szivattyúkkal látták el a hőközpontokat, megteremtve a hatékonyabb szolgáltatásnyújtás feltételeit. Másrészt a társaság szakemberei Dorog és Esztergom között a tranzitvezeték, illetve az esztergomi gerincvezeték elemeit ellenállóbb és energiatakarékosabb, PUR hab hőszigetelésre cserélték. Emellett új fogyasztói csoportokat is bekapcsoltak a távhőszolgáltatásba.

Ahogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői kiemelik, a modernizációs munkálatok jelentős hatékonyságjavulást tesznek lehetővé a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás terén. „A hőellátási infrastruktúra megújításával sikerült elérnünk, hogy a hőtermelés és hőközvetítés jóval kisebb hőveszteség mellett folyjon. Ez, valamint a szivattyúk fordulatszámának optimalizálása komoly villamos-energia megtakarítást eredményez és a mindenkori igényeknek megfelelő szolgáltatást biztosít a fogyasztóknak. Az időtálló, új szigetelési megoldásoknak köszönhetően a hálózatok takarékosabban, kevesebb tüzelőanyag felhasználásával működtethetőek, ez pedig a környezeti fenntarthatóság szempontjából is előrelépés” – mondta Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.