Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Július 31. 05:02, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Csak kevesek láthatták azokat, amit a levéltár táborozói - FOTÓK

Csak kevesek láthatták azokat, amit a levéltár táborozói - FOTÓK

Szabadulószoba, kupolalátogatás, olyan helyek bejárása, amit külső szemlélők nem láthatnak – egyebek közt ezek az izgalmas programok várták a gyerekeket az idén első alkalommal lezajló levéltári táborban a közelmúltban.

A Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezett nyári tábort 16-tól 20-ig. Számos érdekes programmal készültek a szervezők a 6 és 12 év közötti gyermekeknek, akik olyan helyekre pillanthattak be, ahová a külső szemlélő nem. Ízelítőként a levéltári kutatásba is betekintést nyertek, de a város nevezetességeinek alaposabb megismerése, a játékos időtöltés és a kézműves programok sem maradhattak el. A szabadulószoba, kupolalátogatás, papírmerítés, raktárbejárás számos új élményt és felfedezésre alkalmas terepet biztosított a kíváncsi kisdiákoknak.

A levéltár hallatán sokaknak a poros, sokszor unalmasnak bélyegzett múlt papírhalmai villannak fel és nehezen érzik összeegyeztethetőnek a gyerekek nyüzsgő világát a komoly szakmai munkával, ám erre a levéltár rendszeres levéltár-pedagógiai foglalkozásai, a különféle gyerekbarát rendezvényei, és nem utolsó sorban tábora is rácáfolnak.

„Célunk, hogy eloszlassuk a tévhiteket intézményünkkel kapcsolatban, megmutassuk, hogy fontos számunkra, hogy a jövő generációjának olyan kreatív, változatos és izgalmas foglalkozásokat kínáljunk, melynek köszönhetően nem idegenkednek majd a levéltárak látogatásától” – közölte a levéltár.

Az egy hét alatt olyan élményt igyekeztek adni a szervezők a gyerekek számára, mely elkötelezi őket a levéltári intézményrendszer gyakori igénybevételére, mellyel érzelmi alapon hoznak létre kötődést levéltárunk, programjaink és foglalkozásaink iránt. A résztvevők egyebek közt megnézték a Mária Valéria híd építési terveit, felkutatták múltját, majd felkeresve a Magyarországot és Párkányt összekötő hidat előadás formájában számoltak be társaiknak a fellelt információkról, palackpostával üzentek egy kedves ismeretlennek.

„Láttuk Packh János (a Bazilika építőjének) rablógyilkosságával kapcsolatos jegyzőkönyveket, és az ítéletet, majd felkerestük monumentális művét, megtekintettük portréját a Panorámateremben. Háborús sérülések nyomait kutattuk a templomtérben, évszázados falfirkákat kerestünk a Bakócz-kápolnában, 400 lépcsőt magunk mögött tudva jutottunk a kupolakilátóba, ahol magával ragadó panorámát nyújtva szólt hozzánk a középkori alapokon nyugvó város. Alapos kutatás után keltünk útra a Rohlitz-patika, a Három Szerecsen fogadó, a Városháza épületének megismerésére, majd a Szentháromságszobor és a Sobieski emlékmű eredeti tervrajzainak megtekintése után az elkészült alkotásokat is szemügyre vettük. Mozgalmas, örömteli hetet tudhatunk magunk mögött. Mindig nehéz az első lépés, de a következő már könnyebb, s táborunk sikerességét tekintve már erőteljesen bízhatunk benne, hogy jövőre valóban magabiztosabban léphetünk” – részletezték a tábor szervezői.

Címkék: levéltár, tábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindul a "piskóta" körforgalom építése

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.