Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökkennek a gyógyszerárak októbertől

Csökkennek a gyógyszerárak októbertől

Csökkennek a gyógyszerárak októbertől. A Magyar Nemzet az OEP tájékoztatása alapján azt írja, hogy több száz, elsősorban a népbetegségek kezelésére szolgáló készítmény ára csökken, csaknem 10 százalékkal. A csökkenő árak alapvetően gyártói árversenyeztetés, az úgynevezett vaklicit következményei.

Az azonos, úgynevezett normatív támogatási körbe tartozó (25, 55 vagy 80 százalékos támogatással bíró) termékek közül 178 orvosság ára ugyan nő, átlagosan csak 3,6 százalékkal. Az emelt és kiemelt támogatott csoportban – ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek – ennél kevesebb, 285 készítményt érint a térítési díj változása: 200 gyógyszerért valamivel többet, 85 termékért kevesebbet kell fizetni jövő hónaptól. Az OEP hangsúlyozta, minden esetben, amikor a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú orvosság. Mind a kezelőorvosnak, mind a gyógyszerésznek kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a pácienst.

A csökkenő árak alapvetően gyártói árversenyeztetés, az úgynevezett vaklicit következményei. Az eljárás lényege, hogy az OEP versenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között, majd a gyártók ajánlatot tesznek saját készítményük árára anélkül, hogy ismernék a versenytársaikét. Ezután a biztosító kiválasztja a legolcsóbbat, és ez alapján a többi, azonos hatóanyagot tartalmazó készítményre is azonos összegű támogatást nyújt. Az OEP a vaklicit mostani fordulójában 1887 készítményt vont eljárás alá.

A vaklicit a folyamatosan szedett, támogatott és vényköteles gyógyszerek körét érinti, ez idáig kétezer orvosság ára csökkent, átlagosan 35 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország