Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Augusztus 30. 15:20, kedd | Helyi
Forrás: Közlemény

Dobry den, Pilisszentlélek!

Dobry den, Pilisszentlélek!

Hajnalig tartó egész napos zenés mulatságtól volt élénk Pilisszentlélek augusztus 27-én.

A faluban egyidejűleg tartották a hagyományos Pilisi Szlovák Falvak Találkozóját, a Pilisszentléleki Falunapot és a Pilisszentléleki Gyereknapot.

Az Esztergomi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett programokat a település templomában tartott szlovák szent mise nyitotta, melyen Kiss-Maly László és Fehérvári Lajos plébános szolgált, a város önkormányzatát Romanek Etelka polgármester Bánhidy László alpolgármester és Eck András képviselte.

Ezt követően a templomhoz közeli réten folklór és gyerekműsorok várták a közönséget. A hármas ünnepet Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökasszonya köszöntője nyitotta, őt Romanek Etelka követte, aki beszédében a szlovákajkú közösség hagyományainak, azok megőrzésének, a pilisszentléleki „kincsestár” megtartásának jelentőségét hangsúlyozta.

A település kulturális fejlődésének szép példája volt az augusztus 27-ei nap, amikor nemcsak az esztergomi önkormányzat, de az országos- és megyei nemzetiségi önkormányzat, Béke és Igazság " Pilisszentléleki Modell Alapítvány, a Pilisi Parkerdő Zrt és a faluban élő vállalkozók is támogatták az egésznapos rendezvényt.
A rendkívül színes és gazdag programban felléptek, részt vettek a Pilisszentléleki Pávakör, Pilisszentlászló Nefelejcs népdalkör, Oroszlányi Krídlovka ifjusàgi fúvós zenekar, Piliscsévi Asszonykórus, Kóspallag Énekkar, Pilisszentkereszti Pilisi Család e énekkar, Párkányi Vyborníci férfikórus és Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület tagjai. Ugyancsak előadásával tette emlékezetessé a napot Nagyvári Lajos és tanítványa Geiszler Dóra harmonikás, valamint id Drevenka Antal piliscsabai költő, aki saját verseit mondta el szlovákul és magyarul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.