Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. December 09. 13:27, péntek | Helyi
Forrás: Közlemény

Emelkednek a bérek a térségben is

Emelkednek a bérek a térségben is

Évtizedek után először, több esztendőre szóló bérmegállapodást köt a kormány. Leginkább a munkavállalók számára fontos, hogy tartható és kiegyensúlyozott bérmegállapodás jöjjön létre -

- mondta Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos pénteken egy sajtótájékoztatón, melyen Bencsik János, Tatabánya országgyűlési képviselője, Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője és Schmidt Csaba is részt vett.

Komárom országgyűlési képviselője kiemelte, a minimálbér-megállapodásról és a járulékcsökkentésről szóló megállapodás azért fontos, mert ennek hatása van a többi szektor béreire is.

Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben létező 12 százalékos volt a munkanélküliségnél a kormány nem gyakorolhatott volna nyomást a munkaadókra, ugyanakkor a kialakított egykulcsos adórendszer, és a családi adózás miatt egyes ágazatokban a nettó bérek növekedése béremelés nélkül is éreztette a hatását.

„A minimálbér emelésével sikerült nyomás alá helyezni az egész bérszektort. Az ehhez kapcsolódó adómódosítások, a társasági adó és a szociális hozzájárulások csökkentése fedezetet biztosít, hogy munkáltatóknak se okozzon aránytalan terhet béremelés” – tette hozzá a képviselő.



Bencsik János elmondta: az elmúlt három-négy évben olyan mértékben növekedett a cégek termelékenysége, hogy ez fedezetet biztosít 10-15 százalék azonnali béremelésre. Néhány gazdasági társaság az elmúlt hónapokban döntött ilyen mértékű béremelésről, a többiek pedig az elkövetkezendő hetekben hozzák meg döntésüket.

A képviselő úgy vélte, az Országgyűlés döntése alapján a 2017-től érvényes adó és járulékcsökkentés egy következő béremelés lehetőségét teremti meg. Azért hagyja a kormány a társasági adó megfelezésével a legnagyobb gazdasági társaságoknál a profit felét, hogy azt visszaforgassák a bérek emelésére.

Komárom-Esztergom megye gazdasága lendületben van, az óriásplakátokon is látjuk, hogy van olyan cég, aki azzal a jelszóval hirdeti magát a városban, hogy lendületben vagyunk. Az országos béremelési törekvésekhez Tatabánya is csatlakozott egy lépéssel - mondta a város polgármestere.

Schmidt Csaba szólt arról, hogy az önkormányzat saját bevételeiből 2017 január elsejétől a tíz százalékos illetmény-alap emelést valósít meg. Ha az adóbevételek növekedése meghaladja az öt százalékot, 2018 januárjától újabb, öt százalékos illetményalap emelésre kerül sor a Városháza köztisztviselői számára.

A polgármester hozzátette, a cégek elkezdtek versenyezni a munkavállalókért. A versenyképesség megőrzéséhez arra van szükség, hogy növekedjen a termelékenység és a kormányzattól is kapjanak segítséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.