Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Augusztus 16. 09:47, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Emléktáblát kap Simor János püspök Győrben

Emléktáblát kap Simor János püspök Győrben

Simor János püspök, esztergomi érsek születésének 200. évfordulójáról püspöki szentmisével emlékeznek meg a Szent Rókus Plébániatemplomban péntek délután Győrben, ahol emléktáblát avatnak a szigeti plébánia épületén.

Az emléktáblát Pápai Lajos győri megyéspüspök szenteli fel – közölte Paksa Balázs, a Győri Egyházmegye sajtóreferense az MTI-vel csütörtökön.

Zsebedics József plébános a programról elmondta: a püspöki szentmise után Nemes Gábor, az egyházmegye levéltárosa méltatja Simor János életművét. Az ünnepség végén avatják és szentelik fel az emléktáblát, amelyet a püspök terrakotta portréja, Sándor József Péter munkája díszít. Simor János 1857-től egy évtizeden át volt a győri egyházmegye püspöke. Munkásságával beírta nevét a város történetébe. 1862-ben zárdát alapított iskolával és kórházzal a Szent Vince Leányai szerzetesnők számára. Két évvel később pedig bejárati tornyot építtetett a plébániatemplomnak. A tornyon ma is látható a neves püspök címere.

Simor Jánost győri püspöki szolgálatát követően esztergomi érsekké, hercegprímássá nevezték ki. A kiegyezés után ő koronázta I. Ferenc Józsefet magyar királlyá. Szívügye volt az iskolák támogatása. Művészetpártolóként nagy összegeket áldozott a templomokra. A prímási palotában könyvtárat, képtárat és múzeumot létesített. Az esztergomi Keresztény Múzeum 1875-ben nyílt meg a közönség számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.