Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Április 13. 13:52, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Esztergomban fúrtak-faragtak a legjobb szakmunkások

Esztergomban fúrtak-faragtak a legjobb szakmunkások

Április 13-án az esztergomi Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskolában zajlott le a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntője.

A helyszín kiválasztásában fontos tényező volt, hogy a királyvárosi oktatási intézménynek országos szinten egyedülálló színvonalú a felszereltsége és kimagasló a szakmai színvonala. Az eseményen Magyarország legjobb gépi forgácsoló-, géplakatos-, szerkezetlakatos-, szerszámkészítő- és hegesztő szakmunkástanulói mérték össze tudásukat.

A döntő megnyitóján a szakmai vezetőség mellett részt vett Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere, aki köszöntőjében többek között arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy minden egyes szakmában, a megélhetés szempontján túl, rendkívül fontos egy másik értéksor, mégpedig a mesterségbeli tudás magas szintű elsajátítása, megőrzése, a szaktudás ápolása, fejlesztése és továbbadása.

A döntőt megelőzően a résztvevők tájékoztatást kaptak a verseny részleteiről, majd közösen esküt tettek. Az ünnepélyes ceremónia után a 11 településről érkezett húsz résztvevő diák a döntő helyszínén, a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola tanműhelyeiben állt a munkapadokhoz. A megmérettetés során a fiatal gépi forgácsoló, géplakatos, szerkezetlakatos, szerszámkészítő és hegesztő tanulók szakmai gyakorlati és elméleti tudásukról is számot adtak. A gyakorlati feladatnál a kapott rajz alapján a versenyzők részben előmunkált anyagokból, hagyományos megmunkáló gépek segítségével egy kisebb szerszámot készítettek. A feladat elvégzésénél esztergagépet, marógépet, síkköszörűt is használtak.

Az esztergomi szakiskolák évek óta eredményesen vesznek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, melyen 39 különböző szakmában országos szinten közel négyezer szakmunkás diákot szerepel. Az országos megmérettetésre Komárom-Esztergom megyéből idén három tanuló indult. A mostani esztergomi döntő kétnapos volt, a tanulók április 13-án és 14-én vettek részt az itt megrendezett országos eseményen. Az eredményhirdetés a hónap második felében lesz a fővárosban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.