Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Október 28. 08:18, kedd | Helyi
Forrás: Stolczenberger Klára/Katasztrófavédelem/Lenger Varga Péter

Felavatták a hős esztergomi tűzoltó síremlékét Dorogon

Felavatták a hős esztergomi tűzoltó síremlékét Dorogon

Felavatták Kövecs Gergő posztumusz hadnagy síremlékét a minap Dorogon. A tisztelgő és megemlékező eseményen részt vettek többek közt a hős esztergomi tűzoltó család tagjai, barátai és kollégái.

A síremlékavatáson részt vett többek mellett Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a gyászoló család, a megyei igazgatóság és a tűzoltók, mentők. Az eseményen Czomba Péter tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató méltatta a posztumusz hadnagy életútját. Mint elmondta, minden ember azzal a szándékkal él, hogy jelet, emléket hagyjon maga után. Kövecs Gergő a rászorulók segítését tekintette életcéljának, hiszen amellett, hogy hivatásos tűzoltó volt, szabadidejében mentőápolóként is dolgozott. Kövecs Gergő hivatástudata mindenekfölött állt, ami példaértékű hagyaték. Tudta, hogy ahová megy, ott mások a segítségére szorulnak.

Az igazgató után Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója emlékezett meg Kövecs Gergőről. Felidézte a hadnagy mentőápolós munkásságát, elhivatottságát, segítőkészségét. – Példamutató élete és áldozata mély nyomot hagyott a szívünkben, amely kísérni fog egész életünkön át – mondta Kövecs Gergőről, hozzátéve, hogy távozásával egy energikus, reményekkel, tervekkel teli élet búcsúzott el tőlünk.

A két beszéd után Kis-Maly László, a dorogi Bányásztemplom esperese, plébánosa felszentelte a nyughelyet, a megjelentek elhelyezték koszorúikat a sír előtt.

Felavatták a hős esztergomi tűzoltó síremlékét Dorogon

Kövecs Gergő 2013. november elsején halt hősi halált, miközben társaival egy sérült mentésére igyekeztek a Rám-szakadékba, Komárom-Esztergom és Pest megye határára. A tűzoltót egy héttel később egyházi szertartás keretében, tűzoltói tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra a dorogi temetőben.

Kövecs Gergő 2013. november elsején a Rám-szakadéknál egy bajba jutott túrázón igyekezett segíteni, a helyszínt azonban a tűzoltók csak gyalog tudták megközelíteni, a mentés közben pedig a szakadékba csúszott, aminek következtében olyan súlyosan sérült, hogy életét vesztette.

Kövecs Gergő 1981. április 2-án született Esztergomban. Sorkatonai idejét polgári szolgálatot vállalva az Esztergomi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon töltötte, ezután lépett be a hivatásos állományba, 2004-ben pedig beosztott tűzoltónak nevezték ki. Csaknem egy évtizedes tűzoltói szolgálata alatt nemcsak kiemelt események felszámolásában vett részt tudása legjavát nyújtva, hanem ismereteit társainak is átadta, akiknek 2006-tól elsősegély-nyújtási ismereteket is oktatott. 2011-ben a megyei tűzoltó szakmai versenyen első helyezést ért el, a rászorulókon pedig nemcsak tűzoltóként, hanem szabadidejében mentőápolóként is segített.

Felavatták a hős esztergomi tűzoltó síremlékét Dorogon

Fotók: Katasztrófavédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.