Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 09. 07:14, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter/fotó: NIF

Félig kész az ürömi körforgalom, átadják a pilisvörösvári aluljárót

Félig kész az ürömi körforgalom, átadják a pilisvörösvári aluljárót

Több jelentős fogalomgyorsító fejlesztés is elkészül hamarosan a 10-es úton, így jelentősen kisebb lesz a torlódás az útszakaszon. A héten félig megnyílt az ürömi körforgalom és átadják a pilisvörösvári aluljárót is.

Félidejénél tart a 10-es út egyik legnagyobb dugós gócpontjának, az ürömi elágazásnak a körforgalommá alakítása. A beruházó szerdán hajnalban már meg is nyitotta a felét, a főúton kívüli részét, ennek köszönhetően pedig a szakemberek elkezdik kialakítani a közel 60 méter átmérőjű körforgalom keleti oldalát is.

„Az ürömi kereszteződés hosszú évek óta az egyik neuralgikus pontja a főváros környéki autóközlekedésnek. A Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása nagyon fontos szakaszához érkezett azzal, hogy a körforgalom megépítésével már júliusban megszűnhet itt az állandó torlódás” – fejtette ki Becsey Zsolt.

A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a tervek szerint a vonatok is megindulnak a nyáron, így a következő tanévben a pótlóbuszok már nem terhelik tovább az amúgy is sűrű forgalmú 10-es utat. Év végére a Pilisvörösvártól Budapestig tartó szakaszon pedig a szintbeli keresztezések kiváltásával lehetővé válik, hogy nemcsak az autóforgalom lesz kedvezőbb, hanem csúcsidőben a vonatok is sűrűbben járhatnak.

Félig kész az ürömi körforgalom, átadják a pilisvörösvári aluljárót

„Az átfogó rekonstrukció a villamosítással zárul le, amelynek eredményeként az esztergomi szakaszon is megjelenhetnek a népszerű elővárosi motorvonatok” – emelte ki az államtitkár.

Az ürömi elágazásnál áprilisban a kivitelező még elbontja a főúton a meglévő burkolatot, majd a hidat is. A bontási munkálatokat követően folytatják a szakemberek a közműkiváltást, majd várhatóan júniusban kezdik el az új burkolat kialakítását. A kész körforgalmat a közlekedők pedig előreláthatóan július végétől vehetik használatba.

A körforgalom építésével párhuzamosan folyik a kivitelezés a főút új nyomvonalú, bevezető szakaszán is, melynek célja a Bécsi úti szintbeni vasúti átjáró kiváltása. Ezzel a fejlesztéssel valósul meg a külterületi szakaszon a Külső-Bécsi út tehermentesítése két kilométer hosszan az ürömi körforgalomtól kiindulva. A nyomvonal átível a vasút és az Aranyhegyi patak felett, majd a jelenlegi vasúti átjárótól délre köt vissza a Bécsi útba. A beruházás belterületi részén a Kocsis Sándor utca és a Pomázi út között az Aranyvölgy utcát kétszer egy forgalmi sávra szélesítik, külön gyalogos járdával és kerékpárúttal. A korszerűsítés harmadik része a Pomázi úti felüljáró csatlakozó útjainak megépítése.

Félig kész az ürömi körforgalom, átadják a pilisvörösvári aluljárót

„Ennek során a vállalkozó a humuszleszedés nagy részével elkészült, jelenleg a töltésalapozást végzi. Az Aranyvölgy utcában a szélesítéshez szükséges közműépítési munkák pedig múlt héten kezdődtek” – tért ki a részletekre Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője.

Mindezek mellett csütörtökön Pilisvörösváron átadja a forgalomnak az új aluljárót a NIF, így a héttől emiatt is jelentősen gördülékenyebbé válik a forgalom a 10-es úton. Már ugyanis nem kell az autósoknak, gyalogosoknak és kerékpárosoknak a vasúti szempontból is forgalmas csomópontban a vonatokra várniuk. A kész különszíntű átjáró mellett még Solymáron, Üröm megállóhely közelében és a Pomázi úton is épül egy-egy.

A solymári új felüljáró hamarosan szintén elkészül. A vasúti forgalom megindulását követően lezárják a Vasút utcai patkó alakú átjárót a vasútállomás mellett, ahol mindkét oldalon P+R parkolókat építenek. A szintbeni átjáró helyett pedig a bevásárlóközponti körforgalomból induló úton lesz elérhető a település.

A Bécsi és Pomázi úti szintbeni átjárók lezárása ezután várhatóan telén valósulhat meg, ha már megtörtént a 10-es főút új nyomvonalon való kiépítése és az Aranyvölgy utca kiszélesítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.