Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Március 09. 08:09, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/Fotók: MTI/Szöveg: facebook.com/Romanek Etelka

Felszentelték a Szegényházi Kápolnát - FOTÓK

Felszentelték a Szegényházi Kápolnát - FOTÓK

Székely János segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője szentmisét tartott szerdán a Szegényházi kápolnában.

Zsúfolásig megtelt az esztergomi Szegényházi Kápolna március 8-án, melyet immár teljesen felújított állapotban szentmise keretében szentelt fel dr. Székely János segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője.

Az eseményen dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Romanek Etelka, esztergomi polgármester mellett Steindl Balázs megyei közgyűlési alelnök és dr. Szerencsés Gergely István képviselő is részt vett.

A szentmisén Székely János celebrálta az alkalmat, melyen az esztergomi roma közösség részvételével autentikus cigányzenei kísérettel és énekkel tartották a szentmisét. Az esemény végén felszólalt Oláh János, a Boldog Ceferino Alapítvány elnöke, aki a jelenlévő előjáróknak megköszönte a támogatásokat, melyek segítségével a kápolna kívül és belül is teljesen megújulhatott.

A foglalkoztatást, oktatást, felzárkóztatást, nevelést célzó intézményben a mintegy száz főt befogadni képes kápolna az Esztergomban és környékén élő roma származású hívek lelkipásztori gondozását szolgálja majd. A mondhatni széleskörű összefogásban több magánszemély mellett a Szövetség Esztergomért, a Baumit vállalat, Esztergom Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye támogatta a Szegényházi Kápolna rekonstrukcióját. A kápolna egy nagyobb épületkomplexum része, mely Esztergomban a Simor János utcában található, ahol a Boldog Ceferino Roma Misszió működik.

A most felszentelt Szegényházi kápolna egy része korábban önkormányzati tulajdonban volt: Romanek Etelka javaslatára a képviselő-testület még 2015. április 23-i ülésén határozott úgy, hogy a tulajdonát képező ingatlanrészt kivonja a korlátozottan forgalomképes vagyonából és azt térítésmentesen az Esztergom-Budapest Főegyházmegye számára tulajdonba adja.

Korábbi cikk:

Befejeződött a Boldog Ceferino Roma Misszió által működtetett esztergomi, úgynevezett Szegényházi Kápolna belső felújítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.