Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. November 24. 15:35, csütörtök | Életmód
Forrás: ITE

Felzabálják a világot a számítógépek

Felzabálják a világot a számítógépek

Ha a jelenlegi trend folytatódik 2040-re a számítógépek több áramot fognak fogyasztani, mint amennyit az emberiség elő tud állítani.

Riasztó jóslatot tett közé egy amerikai kormányzati hivatal. A jelentés szerint, ha a mostani trendek folytatódnak 25 éven belül a számítógépek több energiát fognak fogyasztani, mint amennyit az emberiség elő tudna állítani. És akkor még hol van a többi fogyasztás?

A szakértők szerint ez az ijesztő jóslat természetesen sosem fog bekövetkezni, hiszen más ágazatokban is szükség van az energiára, ugyanakkor a figyelmeztetés jogos. Az információs technika terjedésével a számítógépek egyre több és több energiát fogyasztanak és egyre nagyobb hányadát adják energiafogyasztásunknak.

Természetesen itt nem elsősorban az olyan készülékekről van szó, mint az okostelefonok, vagy tabletek. Ezek újratöltése nem igényel sok energiát.

Az igazán nagy fogyasztás ugyanis a háttérben zajlik, azoknál a weboldalaknál, amelyeket megnézünk. Az internes adatokat speciális számítógépeken un. szervereken tárolják.

A Rackhost szerverszolgáltató szakemberének elmondása szerint, ha hetente egy órányi videót megnézünk, egy éven keresztül, az annyi energiát igényel, mintha két hűtőt üzemeltetnénk otthon egy esztendeig.

„Az internethasználók nincsenek tisztában az nethasználat energiaigényével” – mondta el a szakember.

Szakmai becslések szerint az infokommunikációs szektor ma már a világ energiafelhasználásának 10 százalékáért felel, és a növekedési ütem igen gyors. Noha az olyan nagy szolgáltatók, mint a Google, vagy a Facebook igyekeznek mind több megújuló energiát használni, annak érdekében, hogy ökológiai lábnyomuk csökkenjen, ez egyelőre csak csepp a tengerben.

Az igazi megoldást az jelentené, ha radikálisan csökkenthető lenne a számítógépek energiafogyasztása. Bár ez ügyben történtek előrelépések, és komoly technológiai fejlesztések, ám ezek további javítása már korlátokba ütközik, és egy teljesen új technológiának kellene megjelennie, ahhoz, hogy az energiafogyasztás drasztikusan csökkenjen. Ilyen lehet például a kvantumszámítógép, ahol ígéretes kísérletek már vannak, de a gyakorlati hasznosítástól még távol vagyunk.

Problémát jelent az is, hogy míg az egyes készülékek fogyasztása csökken, addig egyre több készüléket használunk. Míg régebben egy családnak egy számítógépe volt, ma már több számítógép, laptop, tablet és okostelefon is van egy családon belül. A több készülék pedig összességében nagyobb fogyasztást is jelent.

Szerver oldalon pedig a problémát az okozza, hogy az online világ terjedésével exponenciálisan nő az adatmennyiség, amit számítógépeken kell tárolni és elérhetővé tenni. Elég csak itt a videó és fotómegosztó oldalakra gondolni. De exponenciálisan nő a webáruházak, blogok, és weboldalak száma is.
A trend tehát riasztó. És ha a számítógépek nem is fogják felhasználni összes energiánkat, tény, hogy komoly kihívás előtt állunk, ha folytatódik az online világ terjeszkedése. Ez pedig megállíthatatlannak tűnik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől