Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Május 05. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Gyönyörű látvány a fáklyás ballagás Esztergomban - Felülről különösen - VIDEÓ

Gyönyörű látvány a fáklyás ballagás Esztergomban - Felülről különösen - VIDEÓ

Régi és gyönyörű hagyomány Esztergomban a közös, fáklyás ballagás, amely rendkívüli látvány. Május 4-én este ismét kivilágítva ballagtak a vén diákok a városban a Kis-Duna sétányon a Széchenyi térig. LÉGI VIDEÓ!

Videó: Szalánczay Péter

Hatalmas népünnepélyt tartottak a vén diákok

A végzős tanulók közös ballagását tartották május 4-én Esztergomban. A sok évtizedes hagyományt folytató, idén az önkormányzat támogatásával megszervezett felvonulás igazi látványosság volt ezúttal is, a fáklyákkal, lámpásokkal, zászlókkal, díszfokosokkal ballagó diákság a Vízivárostól a Kis-Duna sétányon és a Pöttyös téren át vonult az ünnepség helyszínére, a Széchenyi térre.

Az eseményen részt vettek az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, a TSZC Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, a TSZC Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola, az Esztergomi Kolping Katolikus Szakiskola, a TSZC Szent Imre Gimnáziuma és Szakgimnáziuma, a Temesvári Pelbárt Gimnázium, Kollégium és Szakközépiskola végzősei - számolt be az eseményről Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Kifejtette: a közös ballagás célállomásaként megadott főtéren felállított nagyszínpadon illetve előtte többféle módon emlékeztették a végzősöket az eltelt esztergomi diákéveikre. A leginkább hagyományőrző csoport azoké volt, akik amúgy a ballagó menet élén haladtak, azon az egykori Hell József Károly iskolából származó öregdiákok, akik régi iskolájuk zászlaját, bányászlámpával, fokossal kiegészített egyenruháját viselték és akik az ünnepség egy pontját a színpadon elénekelték a Bányászhimnuszt is.

Az ünnep alkalmával mind az esztergomi középiskolák végzősei, mind tanáraik, mind pedig az önkormányzat vezetése megnyilvánult. A diákok részéről Meszes Zsófi, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium tanulója búcsúzott a várostól.

Romanek Etelka polgármesteri köszöntőjében hangsúlyozta: „Bizonyára tudjátok, hogy Esztergomban Becket Szent Tamás évszázadok során megőrzött ereklyéjét őrizzük, mint egy jelet. A bizonyosság jelét, hogy hisszük: vannak időtálló – igaz, időről időre védelemre szoruló – örök emberi értékek. Tisztesség, hűség, méltóság, hagyományőrzés, törvénytisztelet, szabadság, Az ősök tisztelete, a törvény becsülete és a hagyományok megőrzése nélkül egyetlen nemzet sem lehet erős.

Közös otthonunk, Európa ilyen értékeken nyugszik. És lelkiismeretét olyan hitvallók őrzik, mint amilyen Becket Tamás is volt. Olyanok, akik óvták és óvják az egyetemes emberi értékeket. Mindannyiunk támaszai ők. Bölcsen tesszük, ha ma is figyelünk tanulságos szavukra" - emelte ki a városvezető.

Útravaló jókívánságait pedig kiegészítte azzal, hogy a diákok megértéssel forduljanak bajba jutott társaik felé, segítő szándékkal forduljanak a rászorultakhoz, jóakarattal forduljanak útkereső, az élet dolgaiban nehezen eligazodó ismerőseikhez, és hogy alázattal forduljanak természeti környezetünkhöz.

"Legyen életetek cselekedeteitek vezérlő elve a megértés, a segítő szándék, a jóakarat és az alázat. És legyen az iránytűtök mindig: a szeretet. A vég a kezdet ösvénye, mondta Szent Benedek. Lépjetek hát rá erre az ösvényre! Jó utat kívánok, Isten áldását kérem mindannyiotoknak" - tette hozzá a polgármester.

A ballagási műsorban több szavalat és élő zene is hallgató volt, ezek között újra elhangzott az „Esztergom dala” című új kompozíció, melyet négy helyi rock énekes: Horányi László, Winnie, Arányi Zsolt és Fregó adott elő. További zenés produkció volt Reményi László trombitás fellépése, aki a közismert „Il silencio” című opuszt játszotta el, illetve színpadra lépett a East Great Falls és a Headstock helyi együttes is.

A ballagó diákok mellett Romanek Etelka Erős Gábor képviselővel a ballagó diákok osztályfőnökeinek külön megköszönte azt a munkát, amelyet éveken keresztül végeztek azért, hogy a diákok biztos tudással és határozott léptekkel indulhassanak el életútjukra a középiskolai évek után.

Címkék: ballagás, esztergom, videó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.