Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Szeptember 06. 15:21, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó: RTVE

Gyorstávírász világbajnokság Esztergomban - VIDEÓVAL

Gyorstávírász világbajnokság Esztergomban - VIDEÓVAL

A Magyar Rádióamatőr Szövetség rendezésében Esztergomban zajlik le a 14. Gyorstávírász Világbajnokság.

Huszonkét év után újra a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) látja vendégül a világ legjobb távírászait, hogy számot adjanak tudásukról. A legkiválóbbak pedig Esztergomban mérik össze tudásukat. A magyar versenyzők már számtalan alkalommal hódították el a vb-, vagy az Eb-címet.

A gyorstávírász rádiósa tájékozódási futó iránymérő vevőkészülék segítségével a lehető legrövidebb idő alatt igyekszik behatárolni és felderíteni az erre célra telepített, periódikusan egy percig működő adó-készülékeket.

A verseny ünnepélyes megnyitója az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskolába lesz pénteken 18 órakor.

Az ünnepélyes megnyitón részt vesz Felber Gyula a Magyar Rádióamatőr Szövetség elnöke, Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója és Romanek Etelka polgármester.

A versenyszámok hétvégén zajlanak majd a Portobello Hotelben péntektől keddig.

Az első Gyorstávírász Világbajnokságot 1995-ben rendezték Siófokon, huszonkét év után pedig ismét Magyarország rendezi az eseményt.

Az RTVE Nyári Szemle augusztus 25-i részében is hallhatunk a gyorstávírász versenyről 1 óra 26 perctől!

A szövetségről és a rádióamatőrökről

A Magyar Rádióamatőr Szövetség szinte egyidős a rádiózással, jogelődjét 1928-ban alapították. A jelenlegi szövetség tagjai rádióklubok, rádióamatőr egyesületek, melyek tagjai kizárólag amatőr rádióforgalmi, rádiós tájékozódási futó, gyorstávírász sport- és azzal kapcsolatos műszaki, tudományos kísérleti tevékenységet folytatnak, amiért anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülnek. A szövetség tagja a Nemzeti Versenysport Szövetségnek, valamint a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetségnek, az International Radio Amateur Unionnak, a területileg illetékes IARU Region 1. szervezeti tagságon keresztül.

A MRASZ országos sportági szövetségként működik, feladata a rádióamatőr sportág és a rádióamatőr tevékenység szervezése, irányítása és ellenőrzése, tehetséggondozás, utánpótlás nevelés, vészhelyzeti rádiózás és valamennyi rádióamatőr érdekeinek képviselete tagsági viszonytól függetlenül.

Talán az egyik legizgalmasabb tevékenység a rádióforgalmazás, amely a hosszúhullámú, rövidhullámú, az ultrarövid és a mikrohullámú rádióamatőr sávokban zajlik. Az összeköttetések klasszikus formáját a morze kód használata jelenti távíró üzemmódban, amely még nehéz vételi körülmények között is lehetővé teszi összeköttetések létesítését. Bár az 1837-ben megalkotott morze kódot ma már csak a rádióamatőrök és a katonák használják, ez egy olyan „nyelvtudás”, amellyel bármely ország bármely rádióamatőrével képes információt cserélni. Mindennapi használatával a rádióamatőrök egyfajta hagyományőrzést valósítanak meg.

A gyorstávírász versenyző (HSC és VHSC) a morze adás-vételi készségét fejleszti. A rádiós tájékozódási futó iránymérő vevőkészülék segítségével a lehető legrövidebb idő alatt igyekszik behatárolni és felderíteni az erre célra telepített, periódikusan egy percig működő adó-készülékeket. Ez a legsportosabb tevékenység valamennyi szakág közül, hiszen a jó eredmények eléréséhez a technikai adottságokon, tudáson felül terepen történő futás, térképismeret, atlétikus alkat is szükséges. Ebben a szakágban a magyar sportolók számos alkalommal nyertek világbajnokságot és Európa-bajnokságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.